V srednjem veku so bili ljudje prepričani, da je sreča naklonjena tistemu, ki v žepu nosi tri kostanje. Ti so ga zaščitili tudi pred boleznimi. Prav kmalu so ugotovili, da lahko iz divjega kostanja naredijo lepilo, s katerim prevlečejo papir in ga uporabijo kot zaščito proti insektom. Ne dolgo za tem pa so odkrili, da je divji kostanj še kako uporaben tudi v domačem zdravilstvu. Pripravljali so različne izvlečke, ki so bili namenjeni spodbujanju krvnega obtoka, širjenju žil in kot pomoč proti srbenju.
Danes se uporabljajo aktivne spojine iz listov, lubja in plodov. Prisotni so v kozmetičnih izdelkih, kjer krepijo tkivo. Zaradi njihove sposobnosti blokiranja UV-žarkov pa jih najdete tudi v nekaterih izdelkih za zaščito pred soncem. Ker plodovi vsebujejo velik delež saponinov (snovi, ki ob stiku z vodo ustvarjajo peno), iz njih lahko naredite tudi blago sredstvo za pranje občutljivih tkanin. Dobra lastnost divjega kostanja je, da ga najdemo na vseh področjih – v gozdu, ob poljih in celo v mestu. Nekje sem zasledila, da je bil ne dolgo nazaj v Nemčiji celo zdravilna rastlina leta. Za vas sem izbrala nekaj zanimivih in uporabnih receptov, ki jih boste lahko pripravili z divjim kostanjem.
Maska za težke noge
Maska pomaga pri občutku težkih, utrujenih nog in tudi pri krčnih žilah. Štiri žlice olupljenega in nasekljanega divjega kostanja zalijete s 100 ml vode in kuhate približno 30 minut oziroma tako dolgo, da se kostanj toliko zmehča, da ga lahko zmeljete v kašo. Če je treba, dodajte žlico ali dve vode. S kašo, ki ste jo ohladili na telesu prijetno temperaturo, bogato obložite spodnji del nog in jih ovijte v čisto bombažno krpo ali brisačo. Noge dvignite in se udobno namestite. Pustite, naj maska deluje 20 minut, nato pa jo sperite s hladno vodo.

Mazilo z divjim kostanjem
Če opravljate stoječ poklic in ste med tistimi, ki jih pestijo težave s krčnimi žilami, priporočam, da si naredite mazilo iz divjega kostanja. Uporabite ga lahko tudi pri občutku težkih nog po dolgem stanju. Z mazilom lahko natrete tudi boleče ali revmatične sklepe.
Za njegovo izdelavo boste potrebovali:
- 30 ml oljčnega olja
- 4 g čebeljega voska
- 15 g lanolina
- 30 ml tinkture divjega kostanja
- 20 kapljic naravnega eteričnega olja brina

Tinktura divjega kostanja
Vzemite 10 divjih kostanjev in 120 ml žganja. Kostanj olupite in drobno sesekljajte. Nasekljanega do polovice napolnite v steklen kozarec. Prelijte z žganjem, tako da je kostanj dobro prekrit. Kozarec zaprite in ga za 2–3 tedne pustite stati na svetlem toplem mestu. Že po kratkem času se bo tinktura obarvala rumenkasto in taka bo ostala do konca. Po koncu namakanja tinkturo precedite skozi gosto tkanino, najbolje gazo. Nalijte jo v temno stekleničko in shranite.
Za mazilo dajte v stekleno posodo oljčno olje, čebelji vosek in lanolin. V vodni kopeli maščobo segrevajte tako dolgo, da se vosek in lanolin stopita. V drugo posodo nalijte tinkturo iz divjega kostanja in tudi to segrejte v vodni kopeli. Ne segrevajte več kot na 45 °C. Obe posodi odstavite z ognja, nato segreto tinkturo divjega kostanja primešajte oljni mešanici. Mešajte tako dolgo, da nastane pudingu podobna masa in mazilo ni ohlajeno na telesno temperaturo. Med nenehnim mešanjem dodajte eterično olje. Mazilo napolnite v posodice in ohladite, nato jih zaprite in shranite.
Šampon z divjim kostanjem
V času, ko je divjega kostanja v izobilju, si lahko naredite šampon za lase. Lasje bodo po uporabi mehki in sijoči.
Potrebovali boste:
- 10 divjih kostanjev
- vejico rožmarina
- 1 jabolko
- 350 ml vode
- 1 žlico jojobinega olja
- jabolčni pektin
Divji kostanj najprej olupite. Nato divji kostanj, rožmarin in celo jabolko (odstranite samo pecelj in mušico) drobno sesekljajte. Dajte v posodo, zalijte z vodo, pokrijte in kuhajte približno 30 minut. Mešanico precedite skozi gosto cedilo ali gazo. Dodajte jabolčni pektin in mešajte, da nastane gelu podobna masa. Na koncu vmešate še jojobino olje.
Šamponu lahko dodate tudi eterično olje. Izbiro prilagodite svojim lasem. Če imate mastne lase, dodajte eterično olje rožmarina, za suhe pa eterično olje sivke. Šampon nalijte v steklenico in zaprite. Ko ga odprete, je rok trajanja približno en teden na sobni temperaturi. Predlagam, da si ga raje delate v manjši količini.

Milo z divjim kostanjem
Idej za doma narejeno milo je toliko, kot nas je tistih, ki ga delamo. To milo spremlja našo družino v jesenskih dneh.
Potrebujete:
- 250 g kokosovega masla
- 250 g oljčnega olja
- 200 g riževega olja
- 150 g karitejevega masla
- 100 g sončničnega olja
- 50 g kakavovega masla
- 146 g luga
- 359 g vodnega izvlečka divjega kostanja
- 10–20 ml parfumskega olja kostanja (po želji)
- 1 žlico rdeče gline ali mletih zelišč (po želji)
Za pripravo vodnega izvlečka divjega kostanja uporabite pest narezanega divjega kostanja. Dajte ga v visok steklen kozarec, ki ga lahko zaprete. Narezan divji kostanj zalijete s hladno destilirano vodo (v našem primeru potrebujemo okoli 4 dl). Mešanico pustite stati 5–10 dni. Vsak dan kozarec pretresite. Ugotovili boste, da se zaradi saponinov v divjem kostanju tekočina začne kmalu peniti. Nato tekočino precedite in uporabite, kot je opisano v receptu.
Kokosovo maslo stopite. Dodajte olja in odstavite z ognja. Nato dodajte kakavovo in karitejevo maslo. Za obe vrsti masla velja, da s pregrevanjem izgubita velik del dobrih učinkovin, zato ju dodamo, ko posodo že odstavimo z ognja.
Lužni kamen stehtajte v manjši posodi iz trde plastike. V še enkrat večji posodi, prav tako iz trde plastike, stehtajte vodni izvleček divjega kostanja, nato vanjo počasi stresite lužni kamen. Mešajte, da se lužni kamen razpusti. Ne pozabite na previdnost! Nato mešanico v vodni kopeli ohladite na okoli 50 °C. Na enako temperaturo ohladite olja, nato vanje počasi vlijte raztopino lužnega kamna in vodnega izvlečka divjega kostanja. Počasi mešajte, lahko tudi s paličnim mešalnikom. Ko se masa začne gostiti in je podobna pudingu, je čas, da ji primešate dišave ter ostale sestavine.
Namesto parfumskega olja lahko uporabite eterična olja (zemeljski vonji bi bili primerna izbira), za barvo pa lahko dodate žlico sladkorja. Ta bo obarval milo rjavkasto. Za nežen piling v milu poskrbijo glina ali mleta zelišča. Lahko pa olupite in na tanko narežete nekaj divjih kostanjev. Sušite jih 5–10 dni, nato pa zmeljite v mlinčku za kavo. Večje delce odstranite, da ne bi poškodovali občutljive kože. Milo vlijte v kalup, pustite ga 2 dneva, potem pa odstranite iz kalupa, če je treba, narežite na kose, in pustite zoreti 6 tednov.
Blagi detergent iz divjega kostanja
Divji kostanj pa ni uporaben le v domači kozmetiki, pač pa iz njega lahko naredite tudi blagi detergent za perilo. Enostavno pralno sredstvo iz divjega kostanja naredite tako, da kostanj najprej narežete, nato pa zmeljete. Bolj zabavno je, če daste olupljen kostanj v vrečo in udarjate po njej s kladivom tako dolgo, da dobite kašo. To kašo dajte v kozarec s pokrovom, prelijte z vodo in pustite stati nekaj ur. Vsake toliko kozarec močno pretresite. Dobili boste mleku podobno tekočino. To tekočino precedite in jo uporabite za ročno pa tudi za strojno pranje občutljivega perila.