Oči – to nam lahko povedo o našem zdravju

Oči lahko razkrijejo ogromno o našem zdravju. Z napredkom sodobne tehnologije so se tako odprle zanimive možnosti neinvazivnih diagnostičnih metod.

Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.
Dom & energijaDetergent za perilo iz divjega kostanja, za katerega vam ni treba odšteti...

Detergent za perilo iz divjega kostanja, za katerega vam ni treba odšteti niti centa!

MORDA VAS ZANIMA

Bi želeli prihraniti denar in obenem narediti nekaj dobrega za okolje? Verjetno je to ponudba, ki jo je težko zavrniti. Ena najboljših možnosti za to so naravna, doma izdelana čistila, kozmetični pripomočki in seveda detergent za pranje perila. Tokrat se bomo osredotočili predvsem na detergent, ki ga lahko izdelate le iz divjega kostanja.

Izdelava detergenta iz divjega kostanja
- Oglas -

Morda se vam zdi to nekoliko nenavadno, vendar je divji kostanj kot nalašč za izdelavo naravnega detergenta, saj vsebuje saponine, vrsto glikozidov, ki se v stiku z vodo penijo in tako zelo spominjajo na milo. Naj se torej izdelava domačega kostanjevega detergenta za perilo začne!

Prvi korak: nabiranje in namakanje kostanja

Izdelava detergenta iz divjega kostanja

Da bi lahko pripravili naraven kostanjev detergent za pranje perila, morate seveda najprej nabrati kostanj. To je tudi idealna priložnost, da se nadihate svežega zraka in se razgibate. Ko je kostanj nabran, ga razrežite na 4 dele in prelijte s toplo vodo. Za vsakih 80 gramov na četrtine narezanega kostanja uporabite približno 2,5 decilitra vode.

Kostanj nato pustite v vodi čez noč, da se odmoči in da se sprostijo saponini. Ena od možnosti je tudi ta, da kostanj zdrobite s kladivom, namesto da ga narežete. V tem primeru se bodo saponini sprostili hitreje – načeloma bi moralo zadostovati že polurno namakanje v topli vodi.

Drugi in zadnji korak: precejanje

Detergent iz divjega kostanja

Na koncu odmakanja mešanico precedite. Tako boste dobili gosto, rahlo rumenkasto tekočino, ki spominja na mleko. Vaš kostanjev detergent je zdaj pripravljen. Za posamezno pranje zadostuje že od 60 do 80 mililitrov te mešanice. Preostanek shranite v hladilniku, kjer lahko detergent za pranje perila počaka približno teden dni.

Neobvezen dodatek: eterično olje po izbiri

- Oglas -

Z uporabo takšnega detergenta ne boste obremenjevali okolja, obenem pa kostanjev detergent ne bo imel negativnega vpliva na vaše zdravje, kar je težava mnogih pralnih sredstev, ki jih lahko kupite v trgovinah. Seveda pa je dodatna prednost kostanjevega detergenta, da je povsem brezplačen! Po želji mu sicer lahko dodate nekaj kapljic izbranega eteričnega olja, denimo sivkinega. Tudi v tem primeru pa bo cena izdelave zagotovo mnogo nižja, kot če bi detergent kupili.

Preberite tudi: Neprijeten vonj oblačil po pranju – kaj lahko naredite?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×