Zdravje & prehranaDeli sadja in zelenjave, ki jih ni pametno zavreči

Deli sadja in zelenjave, ki jih ni pametno zavreči

MORDA VAS ZANIMA

Mnogokrat porabimo zgolj del določene rastline oziroma sadeža, preostanek pa dojemamo kot odpadke, ki jih takoj zavržemo. Vendar pa v mnogih primerih s tem zavržemo tudi precej dragocenih hranilnih snovi, hkrati pa seveda tudi denarja. Tako vam ponujamo nekaj idej za uporabo navidezno odpadnih delov različnih živil. Seveda pa je treba opozoriti, da v večini primerov to velja le za ekološko pridelano sadje in zelenjavo, sicer lahko v telo vnesete precej nevarnih pesticidov.

- Oglas -

Olupki

Lupinica citrusov

Z naribano lupinico limone, pomaranče in drugih citrusov lahko popestrite okus številnih jedi in prelivov. Dodate jih lahko celo v kavo ali čaj ali pa v ovsene kosmiče. Hkrati boste jedi s tem obogatili s številnimi pomembnimi vitamini in minerali. Limonina lupinica na primer vsebuje kar petkrat večji delež vitamina C kot sam sadež. Če ne želite uživati lupinice, pa jo lahko uporabite tudi za povsem naravno osvežitev zraka v prostoru. Stresite jo v lonec z vodo, ki jo najprej zavrite, nato pa znižajte temperaturo in počasi kuhajte, da se vonj citrusov širi po stanovanju. Po želji lahko dodate še malce cimeta, nekaj kapljic eteričnega olja ipd.

Bananin olupek

V bananinem olupku se nahajajo večje količine triptofana, ki spodbudi tvorbo serotonina, kar izboljša naše razpoloženje. Hkrati je čaj iz bananinega olupka priporočljiv tudi za tiste, ki se spopadate z nespečnostjo. Še ena izmed različnih možnosti uporabe olupka banane pa je za odpravo bradavic.

Brokolijevo steblo

Pogosto uporabite samo glavo brokolija (ali cvetače), trši sredinski oziroma stebelni del pa zavržete? Ta del brokolija vsebuje izjemno močne antioksidante, ki poskrbijo za ublažitev vnetij v telesu, za zmanjševanje nevarnosti za številne bolezni, med drugim tudi za raka, in za upočasnitev staranja. Naslednjič torej brokolijevo steblo narežite na manjše koščke in jih vključite v jed, ki jo pripravljate. Jeste pa jih lahko tudi surove, kot prigrizek  – na primer tako, da jih pomakate v omako po izbiri (humus ipd.).

Stržen ananasa

- Oglas -

Kot vemo, se na sredini ananasa nahaja nekoliko trši, paličast del, imenovan tudi stržen. Najlažje ga boste porabili tako, da ga dodate smoothiju ali osnovi za testo, če ga boste predhodno zmešali s pomočjo kuhinjskega mešalnika. Tako boste zaužili še več bromelaina – pomembnega encima, ki ga vsebuje ananas – ter različnih vitaminov in mineralov.

Čebulni olupki

V olupkih čebule se nahaja visok delež kvercetina, antioksidanta iz skupine flavonoidov, ki med drugim pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, preprečevanju zamašitve žil in zmanjšanju vnetij. Še posebej veliko kvercetina je v olupku rdeče čebule, zato ga ne pozabite dodati juham ali jušnim osnovam in enolončnicam, ki bodo tako še bolj zdrave ter okusnejše.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×