fbpx
Domov Živali 8 zanimivih dejstev o slonih

8 zanimivih dejstev o slonih

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Sloni so živali, ki marsikoga navdušujejo z mešanico miline in mogočnosti – navsezadnje so tudi največji kopenski sesalci na planetu. Danes so sloni marsikje v resni nevarnosti zaradi lovcev, ki se želijo polastiti njihovih oklov. Tako se predvsem afriški sloni, s čimer imamo v mislih dve izmed še obstoječih treh vrst, afriškega gozdnega in afriškega savanskega slona, soočajo z grožnjo izumrtja.

Sloni

Za vas smo tokrat zbrali nekaj zanimivih dejstev o teh veličastnih živalih, ki jih morda še ne poznate:

  1. Sloni sodijo med živali z nadpovprečno dolgim obdobjem nosečnosti pri samicah. Ta namreč traja kar 22 mesecev!
  2. Povprečna teža novorojenega slona je skoraj 120 kilogramov. Mladički pa se že kmalu po rojstvu postavijo na lastne noge.
  3. Do zdaj najstarejši znani slon, ki je umrl leta 2002, je živel kar 86 let. Sloni sicer običajno umrejo približno med 50. in 70. letom starosti.
  4. Najtežji slon doslej je bil leta 1956 ustreljen v Angoli. Takrat je tehtal skoraj 11 ton, njegova višina pa je bila nekaj manj kot 4 metre.
  5. Slonovi okli so pravzaprav transformirani sekalci, ki rastejo vse življenje. Na leto v povprečju zrastejo slabih 18 centimetrov. Sloni sicer uporabljajo svoje okle za to, da kopljejo za soljo, vodo in koreninami, za odstranjevanje lubja z dreves, da očistijo pot itn. Včasih si z njimi pomagajo tudi pri »označevanju teritorija«.
  6. Ste vedeli, da imajo ogromna ušesa slonov posebno funkcijo? Skoznje sloni oddajajo odvečno toploto v okolje in si tako pomagajo, da jim ni prevroče.
  7. Slonje vedenje pogosto izkazuje zelo visoko stopnjo inteligentnosti in zmožnosti čustvovanja. Ob smrti drugih slonov je mogoče pogosto opaziti poseben proces žalovanja, zaznamo lahko tudi altruistično obnašanje, zmožnost sočutja in celo nekakšno nadarjenost za umetnost.
  8. Slonice pogosto živijo skupaj, v večjih čredah, ki združujejo predstavnice različnih generacij – babice, mame, hčerke, tete itn. Po drugi strani pa odraslim slonjim samcem ustreza precej bolj samotno življenje. Čredam se pridružijo le občasno ter vsakič le za krajši čas, in sicer v obdobju parjenja.

Več o slonih si preberite tukaj.

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×