To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.
Živali8 zanimivih dejstev o slonih

8 zanimivih dejstev o slonih

MORDA VAS ZANIMA

Sloni so živali, ki marsikoga navdušujejo z mešanico miline in mogočnosti – navsezadnje so tudi največji kopenski sesalci na planetu. Danes so sloni marsikje v resni nevarnosti zaradi lovcev, ki se želijo polastiti njihovih oklov. Tako se predvsem afriški sloni, s čimer imamo v mislih dve izmed še obstoječih treh vrst, afriškega gozdnega in afriškega savanskega slona, soočajo z grožnjo izumrtja.

- Oglas -

Sloni

Za vas smo tokrat zbrali nekaj zanimivih dejstev o teh veličastnih živalih, ki jih morda še ne poznate:

  1. Sloni sodijo med živali z nadpovprečno dolgim obdobjem nosečnosti pri samicah. Ta namreč traja kar 22 mesecev!
  2. Povprečna teža novorojenega slona je skoraj 120 kilogramov. Mladički pa se že kmalu po rojstvu postavijo na lastne noge.
  3. Do zdaj najstarejši znani slon, ki je umrl leta 2002, je živel kar 86 let. Sloni sicer običajno umrejo približno med 50. in 70. letom starosti.
  4. Najtežji slon doslej je bil leta 1956 ustreljen v Angoli. Takrat je tehtal skoraj 11 ton, njegova višina pa je bila nekaj manj kot 4 metre.
  5. Slonovi okli so pravzaprav transformirani sekalci, ki rastejo vse življenje. Na leto v povprečju zrastejo slabih 18 centimetrov. Sloni sicer uporabljajo svoje okle za to, da kopljejo za soljo, vodo in koreninami, za odstranjevanje lubja z dreves, da očistijo pot itn. Včasih si z njimi pomagajo tudi pri »označevanju teritorija«.
  6. Ste vedeli, da imajo ogromna ušesa slonov posebno funkcijo? Skoznje sloni oddajajo odvečno toploto v okolje in si tako pomagajo, da jim ni prevroče.
  7. Slonje vedenje pogosto izkazuje zelo visoko stopnjo inteligentnosti in zmožnosti čustvovanja. Ob smrti drugih slonov je mogoče pogosto opaziti poseben proces žalovanja, zaznamo lahko tudi altruistično obnašanje, zmožnost sočutja in celo nekakšno nadarjenost za umetnost.
  8. Slonice pogosto živijo skupaj, v večjih čredah, ki združujejo predstavnice različnih generacij – babice, mame, hčerke, tete itn. Po drugi strani pa odraslim slonjim samcem ustreza precej bolj samotno življenje. Čredam se pridružijo le občasno ter vsakič le za krajši čas, in sicer v obdobju parjenja.

Več o slonih si preberite tukaj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×