Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Živali8 zanimivih dejstev o slonih

8 zanimivih dejstev o slonih

MORDA VAS ZANIMA

Sloni so živali, ki marsikoga navdušujejo z mešanico miline in mogočnosti – navsezadnje so tudi največji kopenski sesalci na planetu. Danes so sloni marsikje v resni nevarnosti zaradi lovcev, ki se želijo polastiti njihovih oklov. Tako se predvsem afriški sloni, s čimer imamo v mislih dve izmed še obstoječih treh vrst, afriškega gozdnega in afriškega savanskega slona, soočajo z grožnjo izumrtja.

- Oglas -

Sloni

Za vas smo tokrat zbrali nekaj zanimivih dejstev o teh veličastnih živalih, ki jih morda še ne poznate:

  1. Sloni sodijo med živali z nadpovprečno dolgim obdobjem nosečnosti pri samicah. Ta namreč traja kar 22 mesecev!
  2. Povprečna teža novorojenega slona je skoraj 120 kilogramov. Mladički pa se že kmalu po rojstvu postavijo na lastne noge.
  3. Do zdaj najstarejši znani slon, ki je umrl leta 2002, je živel kar 86 let. Sloni sicer običajno umrejo približno med 50. in 70. letom starosti.
  4. Najtežji slon doslej je bil leta 1956 ustreljen v Angoli. Takrat je tehtal skoraj 11 ton, njegova višina pa je bila nekaj manj kot 4 metre.
  5. Slonovi okli so pravzaprav transformirani sekalci, ki rastejo vse življenje. Na leto v povprečju zrastejo slabih 18 centimetrov. Sloni sicer uporabljajo svoje okle za to, da kopljejo za soljo, vodo in koreninami, za odstranjevanje lubja z dreves, da očistijo pot itn. Včasih si z njimi pomagajo tudi pri »označevanju teritorija«.
  6. Ste vedeli, da imajo ogromna ušesa slonov posebno funkcijo? Skoznje sloni oddajajo odvečno toploto v okolje in si tako pomagajo, da jim ni prevroče.
  7. Slonje vedenje pogosto izkazuje zelo visoko stopnjo inteligentnosti in zmožnosti čustvovanja. Ob smrti drugih slonov je mogoče pogosto opaziti poseben proces žalovanja, zaznamo lahko tudi altruistično obnašanje, zmožnost sočutja in celo nekakšno nadarjenost za umetnost.
  8. Slonice pogosto živijo skupaj, v večjih čredah, ki združujejo predstavnice različnih generacij – babice, mame, hčerke, tete itn. Po drugi strani pa odraslim slonjim samcem ustreza precej bolj samotno življenje. Čredam se pridružijo le občasno ter vsakič le za krajši čas, in sicer v obdobju parjenja.

Več o slonih si preberite tukaj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×