Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Dom & energijaOtroci preživljajo vse manj časa na prostem – kako ukrepati?

Otroci preživljajo vse manj časa na prostem – kako ukrepati?

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto slišimo pritoževanje starejših generacij, da otroci danes preživljajo vse več časa pred zasloni in vse manj v naravi oziroma na prostem. Vendar pa v tem primeru ne gre zgolj za subjektivna opažanja, ampak je to dejstvo, ki ga potrjujejo tudi številne raziskave. Starejši ko so otroci, manjša je običajno količina časa, ki ga preživijo zunaj. Povprečna količina časa na prostem pri otrocih v zadnjih letih drastično upada, trenutno pa vse kaže, da se bo trend nadaljeval tudi v prihodnje. Pogosto je to še posebej velika težava pri deklicah, deloma tudi zaradi dejstva, da se starši bolj bojijo za njihovo varnost. Pomanjkanje gibanja na svežem zraku pa seveda prinaša precej negativnih posledic. To lahko vpliva tako na fizično kot psihično zdravje otrok in mladostnikov. Kaj lahko torej kot starši storite, da vsaj nekoliko izboljšate situacijo?

- Oglas -

Otroci

Otrok naj gre po možnosti v šolo peš

Včasih je sicer razdalja od doma do šole res prevelika, da bi jo lahko otrok premagoval peš. Vendar pa po drugi strani mnogi starši vozijo svoje otroke do šole, čeprav za to ni prave potrebe. Otrok se bo morda sprva upiral, vendar bo sčasoma zagotovo spoznal, da je ta čas zelo dragocen, še posebej če ima med hojo družbo sovrstnikov. Pri nekoliko starejših otrocih je sicer lahko rešitev tudi kolo, kadar vreme to dopušča, vendar pa je treba pri tem seveda poskrbeti za ustrezno varnost.

Postavite jasna pravila

Seveda ni potrebno niti smiselno, da otroku povsem onemogočite dostop do sodobnih tehnoloških naprav. Vendar pa poskušajte določiti smiselno razmerje med časom, ko lahko otrok uporablja te naprave, in aktivnostjo na prostem. Uporaba pametnih telefonov ipd. naj bo pogojena z določenim časom, ki ga mora otrok vsakodnevno preživeti na prostem.

Aktivnosti na prostem naj postanejo oblika družinskega druženja

Vedno imejte v mislih, da niso dovolj samo besede in prepovedi, ampak so pogosto zgledi tisti, ki najbolj vlečejo. Tako poskušajte vsaj ob koncu tedna najti čas za aktivno preživljanje časa v naravi skupaj s svojimi otroki.

Skupaj z otrokom razmislite o omejitvi obsega zunajšolskih dejavnosti

- Oglas -

Nekaterim otrokom preprosto zmanjka časa za preživljanje časa v naravi, saj poleg šolskih obveznosti krmarijo tudi med številnimi popoldanskimi dejavnostmi. Če opažate, da je urnik vašega otroka povsem natrpan in da to zanj predstavlja veliko stresa, je vsekakor smiseln čimprejšnji pogovor o tem, katere dejavnosti bi bilo morda vendarle dobro opustiti.

Otrok naj ima obveznosti, ki potekajo tudi na prostem

Malce starejših otrok igra na prostem večinoma ne zanima več tako zelo kot tistih najmlajših. Tako je morda smiselno, da poskusite povezati otrokove domače zadolžitve s preživljanjem časa na svežem zraku. Pomaga lahko na primer pri grabljenju listja, vrtnarjenju ipd.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×