0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaOtroci preživljajo vse manj časa na prostem – kako ukrepati?

Otroci preživljajo vse manj časa na prostem – kako ukrepati?

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto slišimo pritoževanje starejših generacij, da otroci danes preživljajo vse več časa pred zasloni in vse manj v naravi oziroma na prostem. Vendar pa v tem primeru ne gre zgolj za subjektivna opažanja, ampak je to dejstvo, ki ga potrjujejo tudi številne raziskave. Starejši ko so otroci, manjša je običajno količina časa, ki ga preživijo zunaj. Povprečna količina časa na prostem pri otrocih v zadnjih letih drastično upada, trenutno pa vse kaže, da se bo trend nadaljeval tudi v prihodnje. Pogosto je to še posebej velika težava pri deklicah, deloma tudi zaradi dejstva, da se starši bolj bojijo za njihovo varnost. Pomanjkanje gibanja na svežem zraku pa seveda prinaša precej negativnih posledic. To lahko vpliva tako na fizično kot psihično zdravje otrok in mladostnikov. Kaj lahko torej kot starši storite, da vsaj nekoliko izboljšate situacijo?

- Oglas -

Otroci

Otrok naj gre po možnosti v šolo peš

Včasih je sicer razdalja od doma do šole res prevelika, da bi jo lahko otrok premagoval peš. Vendar pa po drugi strani mnogi starši vozijo svoje otroke do šole, čeprav za to ni prave potrebe. Otrok se bo morda sprva upiral, vendar bo sčasoma zagotovo spoznal, da je ta čas zelo dragocen, še posebej če ima med hojo družbo sovrstnikov. Pri nekoliko starejših otrocih je sicer lahko rešitev tudi kolo, kadar vreme to dopušča, vendar pa je treba pri tem seveda poskrbeti za ustrezno varnost.

Postavite jasna pravila

Seveda ni potrebno niti smiselno, da otroku povsem onemogočite dostop do sodobnih tehnoloških naprav. Vendar pa poskušajte določiti smiselno razmerje med časom, ko lahko otrok uporablja te naprave, in aktivnostjo na prostem. Uporaba pametnih telefonov ipd. naj bo pogojena z določenim časom, ki ga mora otrok vsakodnevno preživeti na prostem.

- Oglas -

Aktivnosti na prostem naj postanejo oblika družinskega druženja

Vedno imejte v mislih, da niso dovolj samo besede in prepovedi, ampak so pogosto zgledi tisti, ki najbolj vlečejo. Tako poskušajte vsaj ob koncu tedna najti čas za aktivno preživljanje časa v naravi skupaj s svojimi otroki.

Skupaj z otrokom razmislite o omejitvi obsega zunajšolskih dejavnosti

Nekaterim otrokom preprosto zmanjka časa za preživljanje časa v naravi, saj poleg šolskih obveznosti krmarijo tudi med številnimi popoldanskimi dejavnostmi. Če opažate, da je urnik vašega otroka povsem natrpan in da to zanj predstavlja veliko stresa, je vsekakor smiseln čimprejšnji pogovor o tem, katere dejavnosti bi bilo morda vendarle dobro opustiti.

Otrok naj ima obveznosti, ki potekajo tudi na prostem

Malce starejših otrok igra na prostem večinoma ne zanima več tako zelo kot tistih najmlajših. Tako je morda smiselno, da poskusite povezati otrokove domače zadolžitve s preživljanjem časa na svežem zraku. Pomaga lahko na primer pri grabljenju listja, vrtnarjenju ipd.

.

NAJNOVEJŠE