ŽivaliČesa se lahko naučimo od svojih ljubljenčkov?

Česa se lahko naučimo od svojih ljubljenčkov?

MORDA VAS ZANIMA

Ne podcenjujte terapevtske moči vaših kosmatinčkov. Vedno večje število raziskav namreč potrjuje, da interakcija z živalmi izboljšuje naše zdravje in dobrobit. Prisotnost ljubljenčka lahko zmanjša krvni pritisk, raven holesterola in občutek osamljenosti ter poveča možnosti za gibanje, zunanjo dejavnost in socializacijo.

- Oglas -

»Psi ljubijo svoje prijatelje in grizejo svoje sovražnike – precej drugače kot ljudje, ki niso sposobni čiste ljubezni in vedno mešajo ljubezen in sovraštvo.« (Sigmund Freud)

Terapevtske živali

Ljudje in živali že tisočletja živijo skupaj in spletajo vezi. Ta pogosto neposredna in izredno močna vez nam prinaša koristi tako na čustveni kot na telesni ravni. Prav zato človek živali vedno bolj vključuje v razne terapevtske dejavnosti. Posebej izšolane pse denimo uporabljajo pri terapevtski dejavnosti v bolnišnicah, domovih za nego starejših in centrih za rehabilitacijo. Ljubljenčki starejšim ponovno vlijejo občutek smisla in jim nudijo družabno podporo. Otrokom lahko pomagajo razviti sočutje in empatijo ter občutek odgovornosti. Ljudem, ki se borijo z odvisnostjo, bolečinami, kroničnimi ali celo smrtonosnimi boleznimi, zagotavljajo popolno prisotnost in edinstven vir utehe.

Hišni ljubljenčki

Odnos, ki ga imamo z ljubljenčkom, zaznamuje čistost. Odnos z njim ni obremenjen z zapletenostjo in ambivalentnostjo, ki pogosto spremlja odnose z ljudmi. Prisotnost ljubljenčka ima zato velikokrat lahko pomirjujoč učinek, spodbuja sprostitev in zmanjšuje stres.

Človek – bitje, ki potrebuje pozitivno vrednotenje

- Oglas -

Človek ima potrebo po pozitivnem vrednotenju. Ta pojem zajema izkazovanje topline, simpatije, sprejetja in spoštovanja. V splošnem je naša zmožnost brezpogojnega pozitivnega vrednotenja drugih odvisna od tega, do katere mere smo ga doživeli sami. Starši, prijatelji, učitelji in drugi nas pogosto pozitivno vrednotijo šele takrat, ko smo jim dokazali, da smo tega »vredni«, in ne zato, ker bi bilo to potrebno za naš zdrav čustveni razvoj. Veliko ljudi je od drugih deležnih pozitivne pozornosti, naklonjenosti in ljubezni, šele, ko jih na nek način zadovoljijo s svojim obnašanjem. Ko teh standardov ne zmorejo doseči (to še posebej velja za otroke), postanejo podvrženi čustveni zavrnitvi in osamljenosti. Ponavljajoče se izkušnje čustvenih zavrnitev in osamljenosti lahko pripomorejo h globoko vsajenemu občutku manjvrednosti ter občutku, da nismo dovolj dobri. Na dolgi rok lahko zaradi tega postanemo podvrženi anksioznosti, depresiji, odvisnosti ali težavam v razmerjih.

Kako nam pri tem lahko pomagajo živali?

Živali (še posebej psi) nam, v nasprotju z ljudmi, pošiljajo jasno sporočilo, da smo dovolj dobri takšni, kot smo – in nam s tem nudijo brezpogojno pozitivno vrednotenje. Njegova najvišja oblika je brezpogojna ljubezen, ki je neodvisna od izkazovanja naših sposobnosti. Živali imajo tudi to lastnost, da so osredotočene na sedanji trenutek – so tukaj in zdaj. Učijo nas, da je to način, kako ubežati pred strupenim zaporom preteklosti in fatalističnimi predstavami o prihodnosti. To nam nudi predah od preteklih zamer in svobodo od anksioznosti, povezane z neznankami prihodnosti.

Različni ljubljenčki nas naučijo različnih življenjskih lekcij. Psi nam denimo pomagajo, da bolje cenimo in razumemo brezpogojno pozitivno vrednotenje ter osredotočenost na sedanjost. Mačke pa nas po drugi strani spodbujajo k temu, da vadimo potrpljenje, toleranco in sprejemanje. Nekateri pravijo, da je glavna razlika med psi in mačkami ta, da imajo psi lastnike, mačke pa služabnike.

Vez z živalmi nam pomaga, da postanemo ljubeznivejši, sočutnejši, skrbnejši, bolj ljubeči in altruistični.

Zdaj pa pomislite na vašega malega ali velikega hišnega kosmatinčka – kaj vse se lahko od njega naučite? Katerih lekcij vas skuša naučiti?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×