Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Ekologija & okoljeSe lahko v dobro narave odpovemo polovici planeta?

Se lahko v dobro narave odpovemo polovici planeta?

MORDA VAS ZANIMA

Priznani biolog E.O. Wilson je predlagal rešitev za naš planet. Da bi ohranili naravo, bi se morali odpovedati uporabi polovice našega planeta. Je to sploh mogoče?

- Oglas -

Do danes je naš planet še vedno edini, za katerega vemo, da se je na njem razvilo življenje. Vendar vrste danes izumirajo z zaskrbljujočo hitrostjo, kaj podobnega se ni zgodilo že od časa dinozavrov. Če ne bomo hitro nečesa ukrenili, bomo priča množičnemu izumrtju, zaradi katerega naš planet ne bo samo dolgočasen in osamljen, marveč bo na kocki tudi preživetje naše vrste.

E.O. Wilson, eden najbolj cenjenih biologov na svetu, je predlagal radikalno in drzno rešitev naše vrste: odpovejmo se polovici našega planeta in s tem ohranimo naravo.

Planet Zemlja

Civilizirani ljudje ne bi smeli dopustiti izumiranja vrst

“Celo v najboljšem možnem scenariju poskusa ohranitve vrst na zemlji so izgube biodiverzitete nedopustne, kaj takega pa se ne bi smelo zgoditi civiliziranim ljudem,” je zapisal v svoji najnovejši knjigi Polovica Zemlje: Boj planeta za obstanek. V knjigi Wilson predlaga, naj se popolnoma odpovemo polovici planeta, v mislih ima tako del kopenskega kot tudi morskega ekosistema. “Ljudje razumejo, ko se začne govoriti o ciljih,” piše Wilson. “Potrebujejo zmago, ne samo novic o tem, da se trudimo doseči nek napredek. V naši naravi je, da stremimo k zmagi. Imeti moramo velike cilje, četudi se zdijo neverjetni, saj se le takrat človeštvo lahko pokaže v najbolj plemeniti luči,” dodaja.

Temeljni vzrok izumrtja je izguba življenjskega prostora

- Oglas -

Svojo tezo utemeljuje z besedami, da se rešitev za ohranitev mnogih vrst skriva na področju ekologije. “Temeljni vzrok izumrtja je izguba habitata,” pravi. “Z krčenjem naravnega prostora povzročamo, da številne vrste izumirajo. Če bi zaščitili polovico planeta, bi pred izumrtjem rešili 80 % ogroženih vrst, pri čimer bi se morali osredotočiti na tropske gozdove in vse še nedotaknjene dele. Če bomo po drugi strani nadaljevali s svojim početjem in zaščitili samo 10 % planeta, bomo že v precej kratkem času izgubili približno polovico vseh vrst,” še dodaja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×