0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeSe lahko v dobro narave odpovemo polovici planeta?

Se lahko v dobro narave odpovemo polovici planeta?

MORDA VAS ZANIMA

Priznani biolog E.O. Wilson je predlagal rešitev za naš planet. Da bi ohranili naravo, bi se morali odpovedati uporabi polovice našega planeta. Je to sploh mogoče?

- Oglas -

Do danes je naš planet še vedno edini, za katerega vemo, da se je na njem razvilo življenje. Vendar vrste danes izumirajo z zaskrbljujočo hitrostjo, kaj podobnega se ni zgodilo že od časa dinozavrov. Če ne bomo hitro nečesa ukrenili, bomo priča množičnemu izumrtju, zaradi katerega naš planet ne bo samo dolgočasen in osamljen, marveč bo na kocki tudi preživetje naše vrste.

E.O. Wilson, eden najbolj cenjenih biologov na svetu, je predlagal radikalno in drzno rešitev naše vrste: odpovejmo se polovici našega planeta in s tem ohranimo naravo.

Planet Zemlja

- Oglas -

Civilizirani ljudje ne bi smeli dopustiti izumiranja vrst

“Celo v najboljšem možnem scenariju poskusa ohranitve vrst na zemlji so izgube biodiverzitete nedopustne, kaj takega pa se ne bi smelo zgoditi civiliziranim ljudem,” je zapisal v svoji najnovejši knjigi Polovica Zemlje: Boj planeta za obstanek. V knjigi Wilson predlaga, naj se popolnoma odpovemo polovici planeta, v mislih ima tako del kopenskega kot tudi morskega ekosistema. “Ljudje razumejo, ko se začne govoriti o ciljih,” piše Wilson. “Potrebujejo zmago, ne samo novic o tem, da se trudimo doseči nek napredek. V naši naravi je, da stremimo k zmagi. Imeti moramo velike cilje, četudi se zdijo neverjetni, saj se le takrat človeštvo lahko pokaže v najbolj plemeniti luči,” dodaja.

Temeljni vzrok izumrtja je izguba življenjskega prostora

Svojo tezo utemeljuje z besedami, da se rešitev za ohranitev mnogih vrst skriva na področju ekologije. “Temeljni vzrok izumrtja je izguba habitata,” pravi. “Z krčenjem naravnega prostora povzročamo, da številne vrste izumirajo. Če bi zaščitili polovico planeta, bi pred izumrtjem rešili 80 % ogroženih vrst, pri čimer bi se morali osredotočiti na tropske gozdove in vse še nedotaknjene dele. Če bomo po drugi strani nadaljevali s svojim početjem in zaščitili samo 10 % planeta, bomo že v precej kratkem času izgubili približno polovico vseh vrst,” še dodaja.

NAJNOVEJŠE