Buče – zdravi jesenski plodovi za imunost in vitkost

Buče lahko jeste surove, kuhane ali pečene. Pripravite lahko rižote, pire, juhe, kolače in sokove. Buča se odlično ujame z začimbami, kot so peteršilj, materina dušica, kadulja, lovor, muškatni orešček, ingver in cimet.

Davno tega je bila buča pomemben vir hrane Indijancev, ker jim je pomagala preživeti dolgo in mrzlo zimo. Kasneje so jo predstavili priseljencem, katerim je prav tako služila kot pomemben del prehrane. V Evropo naj bi jo prinesel Kolumb. Sprva so jo uporabljali kot hrano za živino, danes pa je sestavina mnogih vrhunskih jedi, ker je okusna, lahko prebavljiva in s hranili bogata jed.

Barva buče nakazuje na bogat izvor beta karotena, ki je močan antioksidant, ki ščiti organizem pred vplivom prostih radikalov, krepi imunski sistem in preprečuje razvoj malignih tumorjev. Poleg njega so v buči prisotni še vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kislina in minerali kalij, fosfor, kalcij ter železo. Zdravilne značilnosti te rastline so v ljudski medicini poznane že od nekdaj. Je idealno hranilo za osebe, ki trpijo za boleznimi želodca in črevesja. Pomaga pri zaprtosti in vnetju debelega črevesa. Je diuretik, zato ga priporočajo osebam z artritisom in protinom. Ščiti oči, ker je bogata s karotenoidi. Je nasitna ter ima malo kalorij, zato se uporablja tudi pri hujšanju. Pomaga zmanjšati holesterol. Žlica bučnega soka na dan vas bo zaščitila pred boleznimi mehurja ledvic in prostate. Kot maska za obraz je odlična za problematično kožo. Najnovejše raziskave pa kažejo, da (poleg tega da neguje) kožo ščiti pred rakom.

Buče

Bučna semena

Bučo marsikje gojijo prav zaradi njih. Bučna semena so namreč bogata s kvalitetnimi proteini in maščobami, hkrati pa vsebujejo aminokisline, triptofan, glutamat, vitamina E in B, baker, mangan, kalij,železo, cink in selen. Imajo veliko kalorij, tudi do 559 na 100 gramov, zato priporočamo, da kupite neolupljena, tako da se boste zabavali z lupljenjem in tako pojedli manj. Zaradi vsebnosti hranljivih vlaknin so priporočljiva za vse ljudi, ne glede na spol in starost.

Delujejo pomirjujoče, antistresno, antioksidativno, hkrati pa znižujejo holesterol in izboljšujejo spomin. Lahko jih jeste surova, iz njih naredite namaze, dodajate jih lahko v kruh, kolače … Dokazano pomagajo pri povečani prostati, zato imajo v Bolgariji, Romuniji, Ukrajini in Turčiji nizko stopnjo te bolezni, saj so bučna semena na dnevnem jedilniku.

Bučno olje

Narejeno je iz bučnih semen in je eno najbolj hranljivih vrst olja. Je odličen izvor esencialnih maščobnih kislin, antioksidantov, vitaminov in sterolov. Deluje kot diuretik, izboljšuje kvaliteto semenske tekočine in zdravja kože, krepi imunski sistem, preprečuje diabetično nefropatijo in uravnotežuje hormone. Znano je po svojem blagodejnem učinku na prostato. Po navadi ga uporabljamo za pripravo solat, lahko pa ga dodajamo tudi v juhe in šejke. Tako semena kot olje pa so poznano sredstvo ljudske medicine za odganjanje glist in drugih črevesnih parazitov.

Bučka hokaido

Recepti

Mehiška bučna omaka

Sestavine

  • 2 celi sušeni pekoči papriki
  • 2 žlički semen sušene kumine
  • 2 skodelici surovih bučnih semen
  • 4 veliki paradižniki
  • bela čebula
  • 5 strokov česna
  • 4 mlade čebule
  • 3 čili paprike
  • 2 žlički sušenega origana
  • mala pest koriandra
  • sol in poper

Pekočo papriko popražite, izklopite ogenj, zalijte s skodelico vrele vode in tako pustite za približno 15 minut. Prepražite semena kumine (2‒3 minute), nato jih odstavite. Zatem popražite bučna semena (približno 5 minut) in jih pustite, da se ohladijo. Nato posamično prepražite še čili, mlado čebulo, česen in paradižnik. Ko se zmehčajo in malo porjavijo, so narejeni. Vse sestavine zmešajte s skodelico vode, v kateri se je kuhala paprika. Po potrebi vodo še dodajte, nato posolite in popoprajte po želji. Omako postrezite z rižem ali kakšno zelenjavno jedjo.

Pire iz jabolk in buče

Sestavine

  • 2 žlici sušenih brusnic (za okras)
  • očiščena sladka buča
  • kila jabolk
  • 4 žličke naribane limonine lupine
  • pol skodelice masla
  • 2 žlički soli
  • žlička popra

Brusnice namočite v vreli vodi. Jabolka in bučo položite na peki papir in 40 minut pecite na 200 stopinjah – dokler se ne zmehčajo. Pustite, da se ohladijo, nato pa zmiksajte z ostalimi sestavinami in posipaje z brusnicami.

Bučna juha

Pikantna juha iz buče

Sestavine

  • skodelica kuhane buče
  • 6 skodelic mešanice zelenjave
  • 4 srednje velike nasekljane korenčke
  • 2 beli nasekljani čebuli
  • pekoča paprika, ingver, sol, poper
  • 4 stroki česna
  • bučna semena in bučno olje

Tri do štiri minute pražite česen, dodajte korenje in pražite še pet minut. Vstavite bučo, zelišča in zelenjavno mešanico. Pokrijte in na zmernem ognju kuhajte 20 do 30 minut, dokler se korenje ne skuha. Za ta čas dajte očiščena bučna semena v pečico. Pred serviranjem posipajte s semeni in pokapljajte z bučnim oljem.

Kliknite na ← → za premikanje