0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiBolezni ledvic so povezane s podnebnimi spremembami

Bolezni ledvic so povezane s podnebnimi spremembami

MORDA VAS ZANIMA

Podnebne spremembe se v zadnjih desetletjih dogajajo izredno hitro, za kar je zaslužen zlasti človek. Zaradi visokih temperatur Zemlja ne bo nikoli več taka, kot je, zdaj pa se že kaže, da podnebne spremembe vplivajo tudi na zdravje ljudi.

- Oglas -

bolezni ledvic

Študija, ki so jo opravili v ZDA, je pokazala, da je toplejše podnebje povezano z večjo možnostjo pojavljanja ledvičnih kamnov pri ljudeh. »Ugotovili smo, da je na območjih, kjer se dnevne temperature višajo, večja možnost pacientov, pri katerih se bodo pojavili ledvični kamni,« je povedal avtor raziskave Gregory E. Tasian, ki dela v bolnišnici v Filadelfiji.

Raziskovalci so pregledali 60.433 pacientov iz Los Angelesa, Atlante, Chicaga in nekaterih drugih ameriških mest, in sklenili, da se pri tistih, ki doživijo več vročih dni, poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.

- Oglas -

Natančno razmerje med temperaturami zraka in pojavom ledvičnih kamnov sicer še ni jasno, so pa dokazali, da izguba vode, majhna količina urina in neustrezna vrednost pH v urinu spodbujajo nabiranje kamnitih mineralov v urinu. V zadnjih 30 letih zaznavajo tudi močno porast bolnikov z ledvičnimi kamni in pričakujejo, da se bo trend nadaljeval ter razširil po svetu oziroma na območja, kjer povprečne temperature zraka postopoma naraščajo. Nekateri napovedujejo celo, da bodo, če se bo segrevanje ozračja nadaljevalo v takšni meri, največje žrtve podnebnih sprememb postali otroci.

NAJNOVEJŠE