0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaEnergijske pijače so precenjene in celo nevarne

Energijske pijače so precenjene in celo nevarne

MORDA VAS ZANIMA

Če v časovni stiski ali zaradi preutrujenosti kdaj posežete po energijskih pijačah, si boste zdaj morda premislili. Energijske in z vitamini obogatene pijače namreč ne spodbujajo boljšega razpoloženja in koncentracije, razkriva najnovejša raziskava.

- Oglas -

energijske pijače

Strokovnjaki z univerze v Torontu so pregledali, kaj na prodajnih policah ponujajo lokalne trgovine, osredotočili pa so se zlasti na energijske pijače, vodo z dodanimi vitamini in sokove z dodanimi hranili (zlasti B6, B12, C in niacin). Ugotovili so, da z izjemo vitamina C večina mlajših odraslih že tako dobi zadostno dnevno količino vitaminov, ki jih te pijače vsebujejo, zato ni razloga, da bi po njih posegali.

Naomi Dachner je ob tem povedala, da želijo z raziskavo poudariti, da potrošniki od raznih dodatkov v pijačah nimajo nobene koristi, čeprav izdelke oglašujejo, kot da prinašajo izreden učinek na telo in dušo. Še posebej se osredotočajo na mlajše odrasle, češ da jih bodo te pijače napolnile z energijo in jim povrnile življenjsko moč. Oznake na teh pijačah pravijo, da pijače ugodno delujejo celo na imunski sistem in imajo antioksidativne lastnosti ter potrebna hranila. Vse to naj bi vodilo k boljšemu počutju in uspešnosti, dejstvo pa je, da mladi, ki so tudi najpogostejši porabniki energijskih pijač, hranil za zadovoljitev svojih potreb v vsakdanjem življenju zaužijejo že dovolj.

- Oglas -

Škodljive zdravju

Ne le to: energijske pijače so lahko zdravju škodljive, še največje tveganje pa predstavljajo za zdravje otrok in mladostnikov, saj vsebujejo kofein, taurin, gvarana, inositol in druge sestavine, ki zanje zaradi organizma, ki se še razvija, niso primerne. Pri mladih pa tudi malo starejših lahko vplivajo celo na tesnobo, motnje srčnega ritma in mišične krče. Uživanje teh sestavin je varno le, če jih uživajo odrasli v zmernih količinah.

Še posebej je nevarno uživanje energijskih pijač skupaj z alkoholnimi, saj kofein iz energijskih pijač delno zabriše delovanje alkohola, zaradi tega pa morebitno opitost slabše zaznamo, čeprav imamo v krvi enako količino alkohola, kot če energijske pijače ne bi popili. Pa še to: z eno pločevinko energijske pijače v telo vnesemo od 25 do 35 gramov sladkorja, ki je lahko razlog za povečanje telesne teže in nastane drugih bolezni. Energijske pijače so nevarne tudi takrat, ko se ukvarjamo s športom, da o morebitni zasvojenosti sploh ne govorimo, zato pazite zlasti na zmernost in premišljeno uporabo teh pijač.

NAJNOVEJŠE