Zdravje & prehranaBolečina v križu - ali lahko pomaga kiropraktika?

Bolečina v križu – ali lahko pomaga kiropraktika?

MORDA VAS ZANIMA

Ali nam kiropraktik lahko pomaga pri bolečinah v križu? Posamezne oblike ročnih tehnik so se v zdravilstvu uporabljale že pred več kot 4000 leti. Za časa starih Grkov je pri bolečinah v križu kiropraktika veljala za ugledno samostojno vejo zdravilstva, ki se je ukvarjala z nameščanjem zlomljenih udov s še sedaj aktualnimi načeli manualnega zdravljenja.

- Oglas -

Manipulacijo je v svojih spisih omenil tudi Hipokrat (450 – 375 pr. n.št.) in trdil, da je kiropraktika najučinkovitejša metoda zdravljenja hrbteničnih težav z mehanskimi okvarami.

kiropraktika za bolečine v križu in hrbtu

Kako deluje kiropraktika za bolečine v križu in hrbtu?

Strokovna kiropraktika za bolečine v križu in ostale težave je praksa in pomeni zdravljenje na naraven način, vendar je ob tem potrebno vedno znova poudarjati, da lahko dobre rezultate pričakujemo le v primeru, da kiropraktične metode izvaja strokovno usposobljena oseba, torej specialist za kiropraktiko – zdravnik kiropraktik.

V kiropraktiki je v veljavi doktrina, da zdravi diski pomenijo zdravo hrbtenico. Diski so nameščeni med posameznimi vretenci, kjer delujejo kot blažilci šoka (amortizerji) in skrbijo za gibljivost po eni in stabilnost hrbtenice po drugi strani. V obdobju med tridesetim in petdesetim letom se diski pričnejo sušiti, postanejo tanjši in manj fleksibilni.

Vzpostavi pravilno delovanje hrbtenice

Po strokovni kiropraktični terapiji, ko se znova vzpostavi pravilno delovanje hrbtenice, bo bolje deloval tudi celotni organizem, ki bo nato pričel zdraviti samega sebe. To pa pomeni, da zdravnik kiropraktik odpravi škodljive pritiske na avtonomni živčni sistem (ter na dele centralnega živčnega sistema) ter s tem ustvari pogoje za samozdravljenje organizma.

- Oglas -

Manipulativno zdravljenje zahteva izkušnje in prakso, sicer ni pravega učinka. Če manipulacija povzroča močnejše bolečine, jo je potrebno izvajati bolj previdno, z nežnejšimi prijemi. Pred izvajanjem manipulacije pa je potrebno bolnika seveda temeljito pregledati, v nekaterih primerih napraviti tudi rentgensko sliko. Manipulativna terapija pri bolečinah v križu – išiasu – je vsekakor učinkovita in pride v določenih primerih po njeni uporabi do takojšnjega izboljšanja. Nekoliko nežnejša oblika minipulacije s kostmi se imenuje osteopatija.

bolečina v križu

Pomemben dejavnik v anatomiji ledvenega dela hrbtenice je odnos med živcem, ki izhaja iz petega ledvenega vretenca, in odprtino, v kateri je živec nameščen. Ta živec je namreč eden od največjih živcev, njegov koren pa izhaja iz hrbtenice skozi najmanjšo odprtino v ledvenem delu. Prav ta stik velikega živca in majhne odprtine, skozi katero izhaja, je razlog, da toliko ljudi trpi zaradi tako imenovanega lumbaga, najpogostejšega prav v predelu petega ledvenega vretenca.

Če to vretence izgubi svoj prvotni položaj, lahko pride do različnih problemov, kot so nestabilnost, slaba prekrvavitev nog, bolečine v križnem delu hrbtenice, kolkih in bedrih, otrdelost nog, hemoroidi, boleče menstruacije, zaprtost in diareja, skratka, vsi ti simptomi signalizirajo, da je z našo hrbtenico nekaj narobe.

Da bi tako težavo odpravili, je potreben obisk pri zdravniku kiropraktiku, ki zna in zmore vretence vrniti v prvoten položaj. Taka vzpostavitev normalnega stanja omogoča neoviran pretok informacij, ki jih prenašajo živci, kar pa je bistvenega pomena za rešitev problema. Premiki vretenc namreč povzročajo motnje v pretoku informacij med centralnim živčevjem in njegovim okoljem.

Kiropraktika odpravi bolecine v krizu in hrbtenici

Okvare diskov so pogoste

Okvare diska lahko nastanejo na katerem koli delu hrbtenice, vendar pa so najpogostejše težave v križu (85 %) in vratu. Tadva predela sta tudi najbolj podvržena obremenitvam in sta obenem tudi najbolj gibljiva. Okvare v ledvenem delu hrbtenice se pogosto pojavijo osem do deset let prej kot v vratu.

Nenadna ostra bolečina nas opomni, naj tega predela ne zanemarimo, da ne bi prišlo do kronične oblike obolenja. bolečino lahko spremlja tudi negibljivost v spodnjem delu hrbta (lumbago). V vsakem primeru moramo paziti, da bolečina ne postane naša stalna spremljevalka.

Če ne ukrepamo pravočasno, so posledice lahko zelo hude

Kaj se lahko zgodi, če deviacije v hrbtenici ne odpravimo? Nenormalna lega vretenc in s tem neenakomerna obremenitev medvretenčnih ploščic sčasoma povzročijo kolabiranje intervertebralnega diska in izgubo mehaničnega ravnovesja, nakar pride do neenakomerne obremenitve posameznih vretenc, to pa povzroči nastanek osteofitov. Degenerativne spremembe v hrbtenici niso le posledica staranja organizma, temveč tudi napačne lege vretenc.

- Oglas -

V zadnjem času so zaradi spreminjanja načina življenja težave s hrbtenico še pogostejše kot prej. Tudi vsakodnevno prenašanje bremen lahko povzročijo napačno telesno držo, ki vodi v resne težave in okvare hrbtenice. Čezmerno jo obremenjujejo tudi nenaravne obremenitve, dolgo sedenje, neprekinjeno delo v neustreznih položajih in prisiljenih držah. Pogosto so okvare hrbtenice tudi davek na pokončno držo – znano je, da se je skozi svoj razvoj človek počasi dvigoval v pokončno držo, pri čemer pa je bila anatomska struktura hrbtenice prvotno oblikovana za štirinožno gibanje in držo.

Nasvet zdravnika kiropraktika je torej takšen: če pri sebi opažate tukaj navedene simptome, si nikakor ne dopustite, da težave postajajo vse bolj neznosne. Oglasite se pri kiropraktiku, ki lahko odkrije prave vzroke za vaše težave, jih omili ali pa popolnoma pozdravi. Naj sklenem zapis z naslednjo mislijo: Kiropraktiki verjamemo, da je zdravje normalno stanje organizma in ne bolezen. Človekovo telo ima z manjšimi omejitvami sposobnost obnavljanja in samozdravitve celotnega organizma, to pa je najpomembnejši element in princip pri zdravljenju s kiropraktičnimi metodami.

dr. Drago Smiljanič

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×