RubrikeZanimivostiPremik ure vpliva na infarkt

Premik ure vpliva na infarkt

MORDA VAS ZANIMA

Švedski strokovnjaki so ugotovili, da sprememba časa vpliva na pogostost srčnih infarktov. Njihove raziskave so pokazale, da je v prvih treh dneh po spomladanski spremembi časa (ko se nočni počitek zmanjša za eno uro) več infarktov kot v ostalih mesecih v letu.

- Oglas -

Po drugi strani se v jesenski časovni spremembi (ko se nočni počitek podaljša) število infarktov zmanjšuje.

Strokovnjaki svetujejo, naj se občutljivi ljudje izogibajo nenadnim spremembam biološkega ritma. Ugotovljeno je bilo, da te časovne spremembe vplivajo bolj na ženske, saj je pogostost infarkta v pomladnih mesecih večja kot pri moških predstavnikih. Prav tako je učinek spremembe dnevnega urnika večji pri mladih ljudeh, kot pri starejših nad 60 let. Predvidevajo, da so mlajši ljudje bolj obremenjeni s poslovnim razporedom, medtem ko je dnevni razpored starejših bolj prilagodljiv. Na svetu v tistih državah, ki uporabljajo spremembo urnega zamika zaradi večje izkoriščenosti dnevne svetlobe in posledično prihranka energije, živi več kot 1,5 milijarde ljudi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×