Zdravje & prehranaPrašičja gripa (H1N1): Zakaj, kdaj, kako?

Prašičja gripa (H1N1): Zakaj, kdaj, kako?

MORDA VAS ZANIMA

Politika in državljani se intenzivno ukvarjamo z možnostjo epidemije prašičje gripe v Sloveniji. Kako se pred gripo zaščititi in kako ravnati v primeru okužbe smo pobrskali po zapisih enih od najvplivnejših imunologov na svetu.

- Oglas -

Prašičja gripa je ime za respiratorno infekcijo, ki jo povzroča virus influenza A tip N1H1. Za njo obstajajo različna imena: influenca A prašičjega porekla, prašičja influenca A (H1N1), influenca A/California/H1N1, severno-ameriška gripa, in influenca A(H1N1). H1N1 je tip, ki predstavlja genetsko kombinacijo virusa ptičje, človeške in prašičje gripe.

Novi virus so v mesecu aprilu odkrili v Ameriki. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v juniju 2009 razglasila 6. stopnjo pandemije svinjske gripe, kar vključuje njeno širjenje po različnih kontinentih in državah na svetu. Zanimivo je, zakaj so prašičjo gripo poimenovali po prašičih. Tudi prašiče napadajo virusi gripe, ki se občasno prenesejo na človeka. Omenjen virus pa je koktajl človeškega, prašičjega in ptičjega virusa gripe – ime pa zaradi okrajšave kaže samo na prašiče. Z razliko od tipične prašičje gripe, se ta oblika virusa prenaša tudi s človeka na človeka.

Kako se prašičja gripa prenaša?

Znanstveniki še vedno ne vedo natančno, ali se virus prenaša po daljšem, ali krajšem stiku z okuženo osebo. Splošno mnenje pravi, da se virusi gripe prenašajo s kašljem, kihanjem in dotikanjem ust, ter nosu z neumitimi rokami. Virusi gripe lahko prav tako kot izkašljana, ali izkihana slina, na površini preživijo nekaj ur. Dokazov o tem, da se virus prenaša z  uživanjem svinjskega mesa, ni. Z virusom H1N1 okuženi ljudje lahko okužijo ljudi znotraj sedmih dni, čeprav se pri njih še niso razvili simptomi bolezni.

Simptomi

Simptomi prašičje gripe so zelo podobni simptomom običajne gripe in vključujejo vročino, kašelj, glavobol, bolečine po telesu, splošno slabo počutje, bolečino v grlu, občutek hladnosti, utrujenost, drisko in slabost. Kot v primeri sezonske gripe, prašičja gripa poslabšuje splošno zdravstveno stanje organizma, lahko izzove poslabšanje kroničnih bolezni kot je astma, bolezni srca, diabetesa, povzroči pa lahko nastanek pljučnice in celo smrti.

- Oglas -

Zanki, ki zahtevajo nujno medicinsko pomoč:

  • Prenehanje dihanja – apnea
  • Pospešeno dihanje
  • Oteženo dihanje
  • Cianoza (modrikasta barva kože in ustnic)
  • Izguba zavesti
  • Izrazit nemir (iritabilnost, razdraženost)

Kdaj obiskati zdravnika?

V kolikor imate visoko temperaturo, občutite bolečine po telesu, šibkost in izčrpanost, živite v predelu kjer so identificirali obolele s prašičjo gripo, ali ste pripotovali iz področja katera je prizadel virus H1N1, vas prosimo, da se obrnete na svojega osebnega zdravnika. Zdravnik vam bo nudil strokovno medicinsko pomoč in odredil, ali so potrebna dodatna testiranja.

V kolikor ste z virusom H1N1 okuženi, ostani doma in če je le mogoče, se zaradi preprečevanja širjenja okužbe izogibajte kontaktu z drugimi osebami …

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×