Ekologija & OkoljeEvropske ptice umirajo

Evropske ptice umirajo

MORDA VAS ZANIMA

Švedski znanstveniki so odkrili veliko število divjih ptic v okolici Baltskega morja, katere umirajo zaradi nenavadne paralize, ki jo povzroča napredno pomanjkanje tiamina (vitamin B1) v jajcih, katera izležejo ptice.

- Oglas -

Ekipa iz univerze v Stockholmu pravi, da je zadostna stopnja tiamina bistvena za razvoj živcev. Tega pa po izslednih primanjkuje pticam v jajcih, jetrih ter možganih, kar zmanjšuje populacijo ptic.

Vse pa ni tako črno-belo, saj naj bi te paralizirane ptice lahko pozdraviti s terapijo tiamina. Profesor Lennart Balk, ki je vodilni pri tej raziskavi, je ugotovil, da ima kar 78% ptic, ki so jih uporabili v raziskavi to vrsto paralize (28 od 36 opazovanih ptic). Seveda stopnja tiamina na različne vrste ptic vpliva na različne načine.

Najbolj zaskrbljujoče je dejstvo, da nekatere vrste ptic sploh ne morejo izvaliti jajc, kar lahko dolgoročno vodi do izumrtja nekaterih vrst ptic.

Na žalost pa znanstveniki še vedno niso odkrili, kaj dejansko povzroča to vrsto paralize.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×