Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.
Zdravilne rastlineBela metlika – mnogo več kot plevel na vrtu

Bela metlika – mnogo več kot plevel na vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Mnogi so pri odstranjevanju plevela z gredic skorajda pretirano zavzeti. Pri tem ne pomislijo, da si določene rastline morda niti ne zaslužijo oznake plevel. Ena takšnih je zagotovo bela metlika (Chenopodium album), ki ni posebej izbirčna glede lastnosti prsti. Gre za zelo razširjen »plevel«, ki pa so ga začeli ponekod načrtno vzgajati. Izkazalo se je namreč, da ima uživanje te rastline ogromno pozitivnih vplivov na zdravje. Poleg tega pa je bela metlika tudi zelo okusna – po okusu naj bi nekoliko spominjala na špinačo. Ker vsebujejo listi precej mineralov, imajo rahlo slankast okus. Če jih boste posušili in zmleli, jih lahko zato brez težav uporabljate tudi namesto soli.

- Oglas -

Bela metlika

Hranilna sestava bele metlike

Bela metlika vsebuje večje količine vitamina A in C. Poleg tega lahko v njej najdemo precej vitaminov iz skupine B. Med minerali, ki jih vsebuje ta rastlina, še posebej izstopajo kalcij, mangan, kalij, železo in baker. Seveda pa je bela metlika tudi izvrsten vir prehranskih vlaknin, ki so ključne za dobro prebavo ter za zdravo srce in ožilje.

Bela metlika ima pozitivne učinke na zdravje

Liste bele metlike lahko uporabite za pomiritev kože po pikih insektov ter za pospeševanje celjenja manjših ran in sončnih opeklin. Prav tako pa ublažijo bolečine v sklepih. Čaj, narejen iz listov bele metlike, je zelo koristen pri želodčnih težavah. Ker rastlina, kot že omenjeno, vsebuje kar precej železa, pomaga pri preprečevanju anemičnosti. Pripravki iz bele metlike so odlični tudi za razstrupljanje telesa. Če imate težave z zaprtjem, pa si lahko pripravite čaj iz koreninic rastline, saj bo učinkoval kot blago naravno odvajalo. Koreninice bele metlike so sicer uporabne tudi za izdelavo naravnih čistil. V njih namreč najdemo saponine, ki se v vodi penijo, podobno kot milo.

Bela metlika Chenopodium album

Kako uporabiti belo metliko?

- Oglas -

Zaradi podobnega okusa imenujejo mnogi belo metliko kar divja špinača. Tako so tudi možnosti uporabe zelo podobne. Bela metlika je tako užitna surova kot termično obdelana. Dodate jo lahko na primer solatam, sokovom, »zmešančkom«, iz nje pripravite omako, juho, jo vključite v pripravo rižot ipd. Iz nje se pogosto pripravljajo zdravilni čaji, kot že omenjeno, pa lahko belo metliko tudi posušite, zmeljete in uporabite kot začimbo/nadomestek za sol.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×