0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineBela metlika – mnogo več kot plevel na vrtu

Bela metlika – mnogo več kot plevel na vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Mnogi so pri odstranjevanju plevela z gredic skorajda pretirano zavzeti. Pri tem ne pomislijo, da si določene rastline morda niti ne zaslužijo oznake plevel. Ena takšnih je zagotovo bela metlika (Chenopodium album), ki ni posebej izbirčna glede lastnosti prsti. Gre za zelo razširjen »plevel«, ki pa so ga začeli ponekod načrtno vzgajati. Izkazalo se je namreč, da ima uživanje te rastline ogromno pozitivnih vplivov na zdravje. Poleg tega pa je bela metlika tudi zelo okusna – po okusu naj bi nekoliko spominjala na špinačo. Ker vsebujejo listi precej mineralov, imajo rahlo slankast okus. Če jih boste posušili in zmleli, jih lahko zato brez težav uporabljate tudi namesto soli.

- Oglas -

Bela metlika

Hranilna sestava bele metlike

Bela metlika vsebuje večje količine vitamina A in C. Poleg tega lahko v njej najdemo precej vitaminov iz skupine B. Med minerali, ki jih vsebuje ta rastlina, še posebej izstopajo kalcij, mangan, kalij, železo in baker. Seveda pa je bela metlika tudi izvrsten vir prehranskih vlaknin, ki so ključne za dobro prebavo ter za zdravo srce in ožilje.

Bela metlika ima pozitivne učinke na zdravje

Liste bele metlike lahko uporabite za pomiritev kože po pikih insektov ter za pospeševanje celjenja manjših ran in sončnih opeklin. Prav tako pa ublažijo bolečine v sklepih. Čaj, narejen iz listov bele metlike, je zelo koristen pri želodčnih težavah. Ker rastlina, kot že omenjeno, vsebuje kar precej železa, pomaga pri preprečevanju anemičnosti. Pripravki iz bele metlike so odlični tudi za razstrupljanje telesa. Če imate težave z zaprtjem, pa si lahko pripravite čaj iz koreninic rastline, saj bo učinkoval kot blago naravno odvajalo. Koreninice bele metlike so sicer uporabne tudi za izdelavo naravnih čistil. V njih namreč najdemo saponine, ki se v vodi penijo, podobno kot milo.

- Oglas -

Bela metlika Chenopodium album

Kako uporabiti belo metliko?

Zaradi podobnega okusa imenujejo mnogi belo metliko kar divja špinača. Tako so tudi možnosti uporabe zelo podobne. Bela metlika je tako užitna surova kot termično obdelana. Dodate jo lahko na primer solatam, sokovom, »zmešančkom«, iz nje pripravite omako, juho, jo vključite v pripravo rižot ipd. Iz nje se pogosto pripravljajo zdravilni čaji, kot že omenjeno, pa lahko belo metliko tudi posušite, zmeljete in uporabite kot začimbo/nadomestek za sol.

.

NAJNOVEJŠE