[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPreverite, česa ne smete nikoli metati v straniščno školjko!

Preverite, česa ne smete nikoli metati v straniščno školjko!

MORDA VAS ZANIMA

Včasih se nam zdi precej bolj priročno, da določene odpadke preprosto vržemo v straniščno školjko in potegnemo vodo. Vendar lahko mnogi odpadki zamašijo školjko. Še večja težava pa je, kadar ti odpadki prispevajo k onesnaževanju okolja, umiranju morskih živali ipd. Kateri odpadki torej ne sodijo v straniščno školjko, ampak jih je bolje primerno reciklirati? Za vas smo pripravili seznam problematičnih predmetov, ki pogosto končajo kar v školjki …

- Oglas -

Odpadki v stranišču

Vlažilni robčki in obliži

Mnogi vržejo vlažilne robčke, še posebej tiste, ki jih uporabljajo za dojenčke, naravnost v straniščno školjko. Vendar so ti robčki pogosto izdelani iz materialov, ki se ne razgradijo tako zlahka. To velikokrat velja tudi za tiste robčke, pri katerih je označeno, da jih lahko vržete v školjko. Raje jih torej vrzite v koš. Podobno velja tudi za uporabljene obliže. Čeprav so zelo majhni, so izdelanih iz težko razgradljivih materialov. Če se na primer sprimejo z lasmi, lahko pride hitro do zamašitve.

Vsebina mačjega stranišča, žvečilni gumi in cigaretni ogorki

Na prvi pogled se zdi to, da vsebino mačjega stranišča stresete v straniščno školjko, najbolj preprosta in logična rešitev. Vendar pa to ni najboljša ideja. S tem lahko namreč zamašite školjko. Če so v mačjih iztrebkih prisotni paraziti, pa lahko to škodi mnogim živalim. Izogibajte se tudi metanju žvečilnih gumijev in cigaretnih ogorkov v straniščno školjko – tako zaradi preprečevanja zamašitve kot zaradi okolja.

Stare kontaktne leče in kozmetični izdelki

Čeprav so kontaktne leče zelo majhne, pa so izdelane iz plastike, ki ni razgradljiva. Raziskovalci so ugotovili, da skoraj 23.000 ton kontaktnih leč konča v odtokih, namesto v koših za smeti.  Prav tako vam odsvetujemo, da v školjko zlivate kozmetične izdelke, ki jim je potekel rok uporabe. Mnogi izmed teh izdelkov namreč vsebujejo kemikalije, ki so lahko škodljive za številne živali in rastline.

- Oglas -

Vložki, tamponi, palčke za ušesa in papirnati prtički

Ženske bi morale biti pozorne tudi na pravilno ravnanje z uporabljenimi higienskimi izdelki, kot so vložki in tamponi. Nikoli jih ne mečite v straniščno školjko, saj je to idealen recept za zamašitev. V straniščno školjko ne mečite niti palčk za čiščenje ušes ter papirnatih prtičkov in brisač.

Ostanki hrane – še posebej maščobe

Čeprav je hrana biorazgradljiva, pa pogosto zamaši školjko. Že manjši koščki lahko povzročijo težave. Ostanke jedi zato raje odvrzite v koš za biološke odpadke. Še posebej problematična pa je maščoba, ki lahko privede do resnih težav s cevmi.

Lasje in stara zdravila

Lasje sicer niso nujno problematični sami po sebi, a če se sprimejo z drugimi snovmi oziroma predmeti, bo odmašitev školjke zelo težavna. Ko čistite glavnik ali krtačo, lase raje odvrzite v koš. V školjko pa nikakor ne sodijo stara zdravila, ki lahko resno ogrozijo življenja številnih živali.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×