0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliKaj storiti, kadar mačka potrebo opravlja zunaj stranišča

Kaj storiti, kadar mačka potrebo opravlja zunaj stranišča

MORDA VAS ZANIMA

Življenje z mačko prinaša mnoge radosti, mačke tudi dokazano pomagajo zmanjševati depresijo in tesnobnost pri ljudeh, ki imajo s svojim počutjem sicer težave, njihovo predenje pa tudi dokazano ugodno deluje na zdravljenje in celjenje kosti. Latništvo mačke pa lahko prinese tudi določene probleme, mnogo ljudi toži, da njihova mačka potrebe noče opravljati v mačjem stranišču, posledično pa so precej obupani. Predpogoj je seveda, da je mačka sterilizirana oziroma kastriran, če je samec, saj v nasprotnem primeru ne gre za uriniranje, marveč za označevanje teritorija, ki je zanje nekaj povsem naravnega. Z malce poznavanja mačjega vedenja in njihovih potreb se da opisano težavo uspešno odpraviti, za vas smo tokrat pripravili nekaj nasvetov.

- Oglas -

Mačje stranišče

Vzrok je lahko zdravstvene narave

Najprej je vselej treba razčistiti, ali je vzrok zdravstvene ali psihične narave. Uriniranje zunaj mačjega stranišča je lahko simptom resnejše bolezni, denimo kristalov v mehurju vaše mačke. Zaradi neprimerne prehrane in genske determiniranosti se v mehurju tvorijo kristali, ki nato otežujejo uriniranje, mačka pa vam to pokaže na svoj način. Omenjeno težavo se da pozdraviti z dieto, vsekakor pa je potreben obisk veterinarja, saj je mnogokrat potrebno tudi antibiotično zdravljenje. Nezdravljena bolezen lahko povzroči celo smrt vaše ljubljenke.

Mačje stranišče morate redno čistiti

Mačke so precej občutljive živali in vonj neočiščenega mačjega stranišča jih lahko odvrne od tega, da bi potrebo opravile v njem. Mačje stranišče morate očistiti vsaj enkrat, še bolje pa kar dvakrat na dan. Pesek je po nekaj dneh priporočljivo v celoti zamenjati, pri čimer je potrebno dobro očistiti oziroma umiti tudi samo mačje stranišče. Tudi soda bikarbona vam je lahko v veliko pomoč, zvrhano žlico sode potresite po pesku in jo zagrebite, nase bo vezala vonj po urinu in mačje stranišče bo za mačko bolj privlačno.

- Oglas -

Mačje stranišče mora biti na mirnem mestu

Mačka ima, tako kot vi, pri opravljanju potrebe rada mir, zato je ključnega pomena, da mačje stranišče postavite nekam, kjer bo mačka lahko v miru opravila svojo potrebo. Kadar je mačje stranišče preveč izpostavljeno, si mačka lahko izbere drugo mesto za opravljanje potrebe. Če imate manjše stanovanje, lahko mačje stranišče “skrijete” tudi v spodnji del kakšne omare, ki jo na notranji strani oblepite s samolepilno folijo, v vrata ali stranico omare pa potem izrežete luknjo, skozi katero bo mačka lahko vstopala in izstopala. Zadovoljna bo tako mačka, ki bo imela pri svojem početju mir, kot tudi vi, saj bo mačje stranišče skrito in ne bo kazilo izgleda vašega stanovanja.

Dodatno mačje stranišče

Nekaterim mačkam ni dovolj samo eno stranišče in šele ko jim ponudimo dodatnega, prenehajo z uriniranjem na neprimernih mestih. Behavioristi so si enotni, da je v gospodinjstvih, kjer sobiva več mačk, idealno, če jim ponudimo toliko mačjih stranišč, da bo imela vsaka mačka svojega ter še enega dodatnega, formula je torej toliko stranišč, kot je mačk plus eno.

Izberite pravi pesek

Zadnje čase so vse bolj priljubljeni kristali, ki mačji urni absorbirajo, medtem ko se pri klasičnih peskih sprimer v grudice in ga moramo spotoma odstranjevati. Če vaša mačka potrebo opravlja zunaj stranišča, utegne biti razlog tudi v pesku, ki ji enostavno ne odgovarja. Poskusite ga zamenjati in bodite pozorni na svojo mačko, morda je ravno to razlog za njeno “nečistočo”.

Odkriti je treba razlog

Če ste vse zgornje nasvete že preizkusili, problem pa še vedno ni rešen, morate iti korak dlje in odkriti razlog, zakaj vaša mačka pravzaprav urinira zunaj mačjega stranišča. Mačke so silno občutljive živali in vedeti moramo, da z uriniranjem izven stranišča mačka pravzaprav pomirja samo sebe, ko svoj vonj pusti še nekje drugje v stanovanju. Če imate več mačk, je zelo verjetno, da se počuti ogrožena. Lastniki mačk so mnogokrat sveto prepričani, da se njihove mačke razumejo med sabo, resnica pa je lahko čisto drugačna. Zagotovite jim prostor, kamor se bodo lahko umaknile in kjer se bodo počutile varne, denimo škatlo na kakšni omari. Mačke se na višjih legah počutijo varneje, pomembno pa je tudi, da imajo do svojega skrivališča omogočen tako dostop kot tudi izstop. Tudi z nakupom mačjih sintetičnih feromonov, ki jih daste enostavno v vtičnico in ki mačke pomirjajo, lahko pomagate svoji mački, da bo manj v stresu, s svojimi nečednostmi pa bo prenehala.

NAJNOVEJŠE