Zdravje & prehranaZelena barva blata – razlog za preplah?

Zelena barva blata – razlog za preplah?

MORDA VAS ZANIMA

Ste opazili, da je vaše blato zelene barve? Večina ljudi se ob tem seveda močno prestraši in pomisli na najhujše. Vendar pa na srečo v večini primerov ne gre za nič resnejšega. Kaj so torej najpogostejši vzroki za zeleno barvo blata in kdaj vas mora skrbeti?

- Oglas -

Stranišče

Umetna barvila v hrani

Velikokrat je zeleno blato posledica zaužitja živil, ki vsebujejo umetna barvila. Vendar pa ni zgolj zeleno barvilo tisto, ki obarva blato v zeleno barvo. Zeleno blato je lahko tudi posledica vijoličnega ali črnega barvila v določenih izdelkih. Če po tem, ko ste zaužili hrano, ki je (najverjetneje) vsebovala barvila, opažate zeleno barvo blata, je to znak, da vaše telo ne more dobro prebaviti teh barvil. Ker hrana, obarvana z umetnimi barvili, večinoma ni najbolj zdrava, je najboljša rešitev v tem primeru ta, da se ji preprosto odpoveste.

Uživanje določenega sadja in zelenjave

Seveda pa zeleno blato ni zgolj posledica zaužitja močno procesiranih živil z dodatkom barvil, ampak se lahko pojavi tudi zaradi uživanja živil, ki so načeloma zelo zdrava. Zelenkasto blato je tako lahko denimo povezano z uživanjem brokolija, ohrovta, špinače ipd. Pojavi pa se lahko tudi v primeru, da ste jedli borovnice. Še eden izmed razlogov za nekoliko zelenkasto blato je lahko uporaba klorofila v prahu.

Zeleno blato pogosto ob driski

Kadar imate diarejo oziroma drisko, zeleno blato ni posebej redek pojav. Žolč se namreč takrat ne more povsem razgraditi, zato je, ko pride iz telesa, zelenkaste barve. V primeru diareje je seveda pomembno predvsem to, da pijete čim več tekočine in da nadomeščate minerale. Če se stanje ne umirja oziroma če se težave celo stopnjujejo, pa morate čim prej do zdravnika.

Je lahko zeleno blato simptom raka?

- Oglas -

Ob zeleni barvi blata seveda marsikdo pomisli tudi na raka. Čeprav je to v redkih primerih res lahko simptom omenjene bolezni, pa je pri rakavih bolnikih precej bolj značilno zelo temno, celo črno blato, v katerem se pojavlja tudi kri. Če ste zaskrbljeni oziroma če imate že dlje časa težave z zelenim blatom, vendar ne najdete pravega razloga, je vsekakor smiselno, da se posvetujete tudi z zdravnikom, vendar poskušajte do takrat ohraniti mirno kri, saj najverjetneje ne gre za nič resnejšega.

Bakterijska okužba

Pozorni morate postati predvsem v primeru, da opažate zeleno blato več kot 72 ur. To namreč nakazuje, da bi šlo lahko z okužbo z bakterijo Clostridium difficile, do katere pride najpogosteje po dolgotrajni uporabi antibiotikov ali pa pri ljudeh z motnjami, povezanimi z delovanjem imunskega sistema. Poleg zelenega blata je tipičen simptom te okužbe tudi diareja zelo neprijetnega vonja, pride pa lahko tudi do rahlega povišanja telesne temperature. Za uspešno zdravljenje je tu potrebna zdravniška pomoč.

NAJNOVEJŠE