0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPeka slaščic brez glutena: nemogoče je mogoče! Rešitve za 3 najpogostejše težave.

Peka slaščic brez glutena: nemogoče je mogoče! Rešitve za 3 najpogostejše težave.

MORDA VAS ZANIMA

Peka slaščic je že sama po sebi precejšnja umetnost. Še večja umetnost pa je pogosto peka brez glutena. Se tudi sami spopadate z alergijo ali intoleranco na gluten ali pa ste se preprosto odločili, da želite izločiti gluten in svoje prehrane? To še ne pomeni, da se morate povsem odpovedati pripravi okusnih slaščic. Ponujamo vam rešitve za tri najpogostejše težave, ki se pojavljajo pri peki brez glutena. Zagotovo se boste že kmalu izmojstrili tudi v brezglutenski peki slaščic!

- Oglas -

Slaščice brez glutena

Slaščice se drobijo in razpadajo

Verjetno najpogostejša težava pri tistih, ki šele začenjajo s peko brez glutena, je, da se slaščice drobijo ali celo razpadajo. To je običajno znak, da v receptu manjka zgoščevalec. Kako lahko rešite težavo? Poskusite z dodajanjem agar agarja ali semen chie/lanenih semen, ki ste jih predhodno za krajši čas namočili v vodi, da se je ustvarila sluz.

Preberite tudi: Celiakija: Znaki intolerance na gluten in kako si pomagati?

- Oglas -

Piškoti se pretirano razlezejo

Brezglutenski piškoti se med peko velikokrat močno razlezejo in spojijo. V tem primeru je lahko rešitev v dodajanju vezivnega sredstva. Mnogi zgoščevalci lahko delujejo tudi kot vezivo. Tako tudi tu priporočamo dodajanje namočenih lanenih semen ali semen chie, pomagate pa si lahko tudi z agar agarjem.

Biskvite je preveč gumijast

Pretirano gumijast biskvit je malce kompleksnejša težava, ki se pojavlja pri brezglutenski peki, vendar to še ne pomeni, da je nerešljiva. Potrebnega je le malce eksperimentiranja. Verjetno je težava predvsem v moki, ki ste jo uporabili. Naslednjič poskusite z drugo moko ali pa s kombinacijo različnih vrst moke. Še en razlog, zaradi katerega je biskvit zelo gumijast, pa je lahko ta, da mase niste dobro premešali. Medtem ko pri klasični peki večinoma ni priporočljivo pretirano mešanje mase, pa je pri peki brez glutena dobro, da posvetite malce več časa mešanju mase za biskvit.

.

NAJNOVEJŠE