Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Dom & energijaAromaterapija v kuhinji

Aromaterapija v kuhinji

MORDA VAS ZANIMA

Aromaterapija? … „To so tista dišavna olja, a ne? Ali mogoče masaže z dišavnimi olj?” To so najbolj pogoste razlage, ki jih dobim na začetku svojih predavanj in delavnic.

- Oglas -


Tisti malo bolj informirani že uporabljajo eterično olje čajevca. In vsi imajo prav! Aromaterapija uporablja eterična olja, ki zelo lepo dišijo, in se lahko uporabljajo tudi pri masaži. Seveda, čajevec je odličen primer eteričnega olja in njihove vsestranske uporabe, ampak aromaterapija je veliko širša in bolj uporabna kot to. Danes vam bom predstavila, kako lahko uporabimo eterična olja v kuhinji!

Eterična olja so visoko koncentrirane substance in jih nikakor ne smemo jemati oralno, razen če imate izrecna navodila zdravnika. In kako jih bomo potem uporabili v kuhinji se boste vprašali? Odgovor bi bil – za čiščenje! Začnimo z univerzalnim sprejem za dezinfekcijo različnih površin kot npr. delovnih površin, umivalnika, pomivalnega korita, keramičnih ploščic, banje, oken, stranišča… Sprej naredimo tako, da damo v stekleničko eno žlico kisa in (ker eterična olja niso topna v vodi, ampak so deloma topna v kisu) potem noter nakapljamo eterična olja, vse skupaj zmešamo in na koncu dodamo še destilirano vodo. Pred vsako uporabo je takšen sprej potrebno dobro pretresti.

Recept za univerzalni dezinfekcijski sprej

 • 1 steklenička
 • 1 žlica kisa
 • 40 kapljic eteričnega olja evkaliptusa (lat. Eucalyptus globulus)
 • 40 kapljic eteričnega olja pomaranče (lat. Citrus aurantium ssp. amara)
 • 3 dl destilirane vode

Eterična olja so primerna za uporabo na koži do dveh let, pri čemer imajo citrusne esence še krajši rok uporabe, in sicer od pol do enega leta. Če se zgodi, da jih niste uporabili do tega roka, jih lahko uporabite za čiščenje. Nekatera eterična olja, kot je evkaliptus, imajo z leti še bolj močne antiseptične lastnosti in so odlična za dezinfekcijo. Nekaj kapljic eteričnega olja lahko dodate v detergent za umivanje posode ali v mehčalec za perilo, v zadnjo vodo za umivanje hladilnika ali v vodo za pomivanje oken.


Eterična olja, ki se najpogosteje uporabljajo za čiščenje v kuhinji, so: rožmarin, sivka, limona, limeta, evkaliptus, cipresa, limonska trava, timijan, palmarosa in grenivka. Vsa eterična olja imajo razkuževalne lastnosti, zgoraj navedena pa imajo te lastnosti še bolj izražene. Istočasno imajo omenjena eterična olja prijeten vonj primeren za kuhinjo in hkrati (nekatera med njimi) delujejo antidepresivno, da boste boljše volje, ko boste pomivali tla in drgnili kuhinjsko korito. Za čiščenje površin kapnite eno kapljico direktno na krpo za pomivanje ali 7 kapljic v vodo za pomivanje. Za odganjanje žitnih moljev nakapljajte eterično olje lovorja na vato in jo dajte v omaro.

- Oglas -

Kadar uporabljate eterična olja v hiši, je potrebno paziti na lakirane površine ter nekatere plastične in sintetične materiale, ker jih lahko poškodujejo. Kljub temu dejstvu večina eteričnih olj ne škoduje človeškemu tkivu. V vsakem primeru ne nanašajte nerazredčena olja na kožo.

 

Brezplačno predavanje o aromaterapij!

 • 20.04.2010 ob 19h v Knjižnici Bežigrad, Einspielerjeva ulica 1, 1000 Ljubljana
 • 21.04.2010 ob 19h v Knjižnici Ig, Banija 4, 1292 Ig
 • 27.05.2010 ob 19h v Knjižnici Dobrova, Ulica Vladimirja Dolničarja 2, 1356 Dobrova

Kaj je aromaterapija?

 • Materiali s katerimi delamo v aromaterapiji
 • Eterična olja – Kaj so? Kako delujejo na telo in kako na možgane? Kako pridejo v telo? Na kaj moramo paziti? Kako jih previdno uporabljamo?
 • Ostali aromaterapevtski materiali – kaj so: osnovna olja, macerati, hidrolati?
 • Kako si lahko sami pomagamo? – različni načini uporabe, doze, recepti in nasveti
 • Kje si lahko pomagamo? – doma, delo, šola
 • Kako previdno uporabljamo aromaterapijo (mere opreznosti in preizkus na alergije)?
 • In še več!

Melani Kovač, Aromaterapevtka
www.aromadelavnice.si

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×