0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

AromaterapijaAromaterapija: Izboljšajte počutje s pomočjo eteričnih olj

Aromaterapija: Izboljšajte počutje s pomočjo eteričnih olj

MORDA VAS ZANIMA

Aromaterapijo bi lahko opisali kot način sproščanja in zdravljenja z eteričnimi olji in z rastlinskimi izvlečki, ki imajo ugoden vpliv na počutje. Mnoga eterična olja zaradi svoji vsebnosti kemijskih spojin namreč delujejo protidepresivno, pomirjujoče ter celo protivnetno, protimikrobno in protibolečinsko.

- Oglas -
Aromaterapija

Aromaterapija torej pomeni, da se za namene izboljšanja počutja in zdravja uporablja eterična olja, vse skupaj pa se lahko spremeni v prav poseben ritual. Bistvo je zdravilno delovanje eteričnih olj in sprostitev. Tak način zdravljenja in sproščanja so uporabljali že dolgo, dolgo nazaj v obdobju starih civilizacij. Že več kot 2000 let nazaj je aromaterapijo svetoval celo slavni Hipokrat. Dišeče rastline so uporabljali tako pri zdravljenju fizičnih kot psihičnih težav. Prvi začetki moderne aromaterapije pa segajo v 20. stoletje prejšnjega stoletja, od takrat dalje pa se je ta čudovita veda vse bolj razvijala.

Eterična olja na nas ne delujejo blagodejno le na duševni ravni, temveč krepijo tudi imunski sistem. Aromaterapija ima tako dvojni pozitivni učinek. Opravljenih je bilo kar nekaj raziskav, ki so potrdile, da aromaterapija sodi med najučinkovitejše terapije za odpravljanje stresa, prav tako pa zmanjša odziv simpatičnega živčnega sistema ter koncentracijo stresnega hormona kortizola.

Kako začeti z aromaterapijo doma?

Aromaterapija se lahko izvaja na različne načine. Lahko se uporablja kot masažo, kopeli, obkladke ali kot inhalacijo. Začnite s preprostim in enostavnim načinom; neke vrste aromaterapija je lahko že vonjanje vročega kamiličnega čaja. Eterična olja lahko uporabljate tudi na druge različne načine.

Izparilniki

Izparilniki so svečniki, ki imajo na vrhu prostor, kamor lahko kanete vodo in nekj kapljic eteričnega olja. Goreča svečka bo ustvarila prav posebno vzdušje, vonjave, ki se bodo razširile zaradi eteričnega olja, pa bodo dom očistile negativnih energij in ga napolnile s prijetnimi dišavami, kar bo na vas in vaše počutje zagotovo ugodno vplivalo.

- Oglas -

Kopalnica

Večerno umivanje, prhanje in kopanje lahko spremenite v sproščujoč ritual. Med prho nekaj kapljic kanite na dno kadi in se prepustite aromam. Eterično olje lahko dodate tudi v kopel.

Masaža

Tudi pri masaži lahko uporabljate eterično olje in sicer tako, da nekaj kapljic kanete masažnemu olju.

Aromaterapija

Katero eterično olje izbrati?

Vsa eterična olja bodo imela ugodne zdravilne učinke tako na um, kot na telo.

Protidepresivno delujejo eterična olja sivke, bazilike, muškatne kadulje, nerolija, grenivke, bergamotke, pomaranče, mandarine ter majarona.

Antibakterijsko delujejo eterična olja limete, cimeta, rožmarina in čajevca.

Protivirusno delujejo eterična olja čajevca, ingverja, limonine trave, sandalovine ter timijana.

Protivnetno delujejo eterična olja cimeta, žajblja, lovorjevega lista, evkaliptusa, nageljnovih žbic in črne kumine.

- Oglas -

Protibolečinsko delujejo eterična olja sivke, rožmarina, rdečega bora, navadnega brina ter evkaliptusa.

Spanec izboljšujejo eterična olja majarona, muškatnega oreščka, rimske kamilice, melise, bergamotke, muškatne kadulje in baldrijana.

Pri uporabi eteričnih olj je treba biti pazljiv, saj so le-ta močno koncentrirana. Zaradi svoje strupene narave je aromaterapijo z eteričnimi olji za terapevtske namene bolje uporabljati pod nadzorom aromaterapevtov. Tudi pri stiku s kožo previdnost ni odveč. Eteričnih olj nikoli ne nanašamo direktno na kožo. Pri nakupu eteričnega olja bodite pozorni predvsem na to, da kupite 100 % naravno eterično olje iz naravne pridelave.

Preberite tudi: Aromaterapija za nosečnice, dojenčke in otroke

NAJNOVEJŠE