0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeMaria Ana Kolman o tem, kako upočasnimo procese staranja

Maria Ana Kolman o tem, kako upočasnimo procese staranja

MORDA VAS ZANIMA

»Žensko zdravje in lepota sta odraz pravilnega delovanja žlez z notranjim izločanjem. Če te žleze delujejo pravilno, ženske brez težav opravljajo svoje delo in dolgo v starost ohranjajo mladosten videz in vitalnost,« pravi raziskovalka, predavateljica in pisateljica Maria Ana Kolman. Na svojih potovanjih po Sibiriji že vrsto let zbira znanja ljudske medicine oziroma fitomedicine, ki je v Rusiji uradna medicina. Znanja o moči in pomenu rastlin in učinkovitosti ljudskih zdravilnih tehnik predaja v svojih člankih in na predavanjih, letos pa pripravlja tudi izid 3. knjige iz cikla Drevesa – miti, legende, zdravilnost, v katerih želi starodavna znanja o zdravilnem delovanju dreves iztrgati pozabi.

- Oglas -
Maria Ana Kolman

Nekateri ljudje so videti stari pri 40 letih, drugi pa mladostni še pri 60 letih. Kaj igra ključno vlogo pri tem in, če odmislimo gene, kaj lahko storimo sami, da čim dlje ostanemo mladostni?

Staranje je proces, ki se odvija z različno hitrostjo. Vrsta strokovnjakov se ukvarja z vprašanjem, kako upočasniti procese staranja in posledično podaljšati življenje.

Proces staranja se prične, ko v telesu več celic umre kot se jih rodi, običajno je to pri štiridesetih letih: pojavijo se gube, koža ni več prožna, presnova se upočasni, mišična masa se zmanjša, poveča se maščobna masa, pogostejše je depresivno razpoloženje in pogosto se pojavijo različne bolezni. Ruski akademik, fizik, matematik, kemik, biolog in filozof Boris Vasiljevič Balotov je razvil posebno metodo, s katero je lahko določil število starih celic v organizmu. Ugotovil je, da je število starih celici pri enoletnem otroku 1-odstotno, pri 10-letnem otroku od 7- do 10-odstotno, pri 50-letnikih pa od 40- do 50-odstotno. Izdelal je svoj sistem pomlajevanja in ozdravitve organizma, ki temelji na prepričanju, da lahko z vplivom na pospešeno presnovo določenih snovi v organizmu dosežemo zamenjavo starih celic z novimi, kar ima za posledico biološko mladost, zamenjava bolnih celic z zdravimi pa ozdravitev. Balotov poudarja, da je osnova zdravja in dolgega življenja povečanje števila mladih celic. Kot najenostavnejši in najhitrejši način za to akademik Balotov svetuje metodo pospešene zamenjave starih celic z mladimi prek vpliva na delovanje fermentov v želodcu:

- Oglas -

30 minut po jedi, ki se je medtem že deloma prebavila, damo na konec jezika 1 gram kuhinjske soli, sesamo in slano slino pogoltnemo!

Sibirija - Podgornaje
Sibirija – Podgornaje

Nam lahko razkrijete, kako sami ohranjate dobro počutje in vitalnost?

Zjutraj, ko se zbudim, v mislih zmolim svojo molitev. Gre za eno najstarejših keltskih molitev, ki se imenuje Prsni oklep Svetega Patricka, nekateri zapisi pa jo navajajo pod imenom Srnin krik:

Danes vstajam s pomočjo nebeških sil: svetlobe sonca, sija lune, žara ognja, hitrosti strele, okretnosti vetra, globine morja, stanovitnosti zemlje, trdnosti skale.

- Oglas -

Tako v svoje energijsko polje prikličem moč vseh naravnih elementov, kar mi daje moč. Po tem grem s svojim psom Arkom na dolg sprehod po gozdovih, ob reki, čez travnike … To je čas, ko me tako rekoč ni. Na tem sprehodu si »sestavim« dan, obveznosti, dobim ideje za svoje projekte, se nadiham fitoncidov in se seveda še okopam v Kokri ali Bistrici, s čimer ohranjam visoko raven odpornosti.

Bi lahko predstavili kakšno dihalno ali fizično vajo, s katero upočasnjujemo proces staranja?

Tibetanske vaje so verjetno najboljši način za ohranjanje dobre psihofizične kondicije, še zlasti če jih izvajamo s pozornostjo na pravilno dihanje. Procese staranja uspešno upočasnimo tudi z rednim fizičnim delom, mrzlo kopeljo ali prho vsaj enkrat dnevno, predvsem pa z ustrezno prehrano oz. jedilnikom, na katerem morajo biti poleg kakovostne naravne hrane tudi izvirska voda, zrak in svetloba, pozitivne misli in čustva, cilji in volja ter najpomembnejše: radost in ljubezen.

Kopanje v zamrznjeni Čaji - sibirsko zdravje.
Kopanje v zamrznjeni Čaji – sibirsko zdravje.

Z leti človek progresivno izgublja vodo v organizmu, ta se suši. V času menopavze postanejo simptomi suhosti organizma bolj izraziti, valunge, suha nožnica ipd. Imate kakšen recept, kaj storiti, da omilimo te simptome?

Ženskam v menopavzi zdravniki običajno predpisujejo hormonske tablete po enačbi »preveč estrogena in premalo progesterona = dodajmo progesteron«. Telo ne deluje po matematični logiki ali kot bančni račun. Hormonsko neravnovesje je prvi znak povečanja adrenalina in kortizola, ki sta tudi stresna hormona in zavirata biokemijske procese, ki regulirajo spolne hormone. Zelo pomembno je, da ženske po 50. letu starosti ne razmišljajo o tem, da se starajo in da prihajajo v strašljivo obdobje menopavze, ko je pričakovati same težave. V evoluciji ženske je to obdobje, ko je razbremenjena vrste skrbi in obveznosti, kar ji daje možnost, da morda celo sebe postavi na prvo mesto v življenju. Pomembno je, da ohranja hormonsko ravnovesje in radost do življenja.

Kako lahko ženska doseže hormonsko ravnovesje?

Žensko zdravje in lepota sta odraz pravilnega delovanja žlez z notranjim izločanjem. Če te žleze delujejo pravilno, ženske brez težav opravljajo svoje delo in dolgo v starost ohranjajo mladosten videz in vitalnost.

Altaj ob reki Portuldak.
Altaj ob reki Portuldak.

Ste tudi poznavalka sibirske fitomedicine. Lahko izpostavite kakšno rastlino, zelišče, pripravek, ki še posebej deluje blagodejno na počutje žensk?

Znanstveno dokazano je, da ima delovanje žlez z notranjim izločanjem učinek na naše počutje, razpoloženje, vedénje in tudi na naš značaj. Učinek je seveda lahko tudi obraten, saj je znano, da so veseli in srečni ljudje tudi zdravi. Naše misli in čustva so zato pomemben dejavnik našega zdravja. Pa vendarle ne moremo biti vedno dobre volje in polni energije. Zaradi velike nevarnosti, da prav v takih trenutkih, ko telo nima dovolj moči, da bi samodejno vzpostavilo homeostazo, pride do pojava raznih bolezni, se je treba zateči po pomoč k tistim naravnim proizvodom, ki »tarčno« delujejo na določene žleze z notranjim izločanjem. Takšna naravna sredstva so t. i. adaptogeni, kot je na primer elevterokok ali hudičev grm, ki hitro vzpostavi stanje homeostaze, saj telesu pomaga pri prilagajanju na novo nastale okoliščine tako, da biokemijske reakcije v organizmu (metabolizem, delovanje hormonov in encimov, celično dihanje) preidejo v meje normale. Adaptogeni delujejo kot imunostimulatorji in antioksidanti, saj gre za substance, ki so sposobne preprečiti škodo, nastalo zaradi delovanja prostih kisikovih radikalov v tkivih. Poleg adaptogenov je v sibirski medicini za žensko dobro počutje nadvse cenjena kamilica, pa tudi šentjanževka – na Hrvaškem jo imenujejo gospina trava, kar daje slutiti, da je to ženska rastlina. Skodelica šentjanževega čaja z medom je tudi odličen naraven antidepresiv.

Pomembno vlogo za zdravje ima tudi voda. Lahko poveste kaj več o tehniki informiranja vode s kodo mladosti?

Tehnike informiranja vode s kodo mladosti sem se naučila pri svoji učiteljici in prijateljici dr. Valentini Ramiro iz Novosibirska. Gre za to, da voda sprejema, hrani in oddaja informacije. Če zvečer na našo sliko iz otroštva položimo vrč ali kozarec z vodo in to zjutraj spijemo, bo vsaka naša celica dobila informacijo o svojem stanju iz časa fotografije in se s tem pomladila.

Kaj priporočate ženskam za ohranjanje lepih las in kože?

Zelo preprost star slovanski recept: zvečer v kozarec vode namočimo eno žlico surove prosene kaše (zmlete ali v kroglicah) in zjutraj to popijemo oz. kašo pojemo. S tem bomo dobili veliko E vitamina in mikroelementov, ki bodo blagodejno delovali na naše zdravje: rezultat bodo močni in sijoči lasje, lepa koža in nohti ter urejena prebava.

Kaj svetujete ženskam, če so izčrpane in so izpraznile svoj energijski rezervoar … Kako se lahko najhitreje napolnijo z energijo?

Predvsem naj si vzamejo čas, ki mu jaz pravim – čas, ko me ni! To je zelo pomembno – lahko je le 15 minut, vendar naj bo to vsak dan. Najhitrejši način za t. i. revitalizacijo je preprosta tehnika sproščanja in energijskega polnjenja ob kakšnem drevesu, zlasti primerna so jelka, breza, bor … Če te možnosti nimamo, pomaga tudi nekaj minut sprostitve, tako da si oči pokrijemo z dlanmi, po tem pa nekajkrat pogledamo proti stropu (pri čemer naj bo glava pri miru, navzgor obračamo le oči). S to tehniko dosežemo dvoje: sprostitev in koncentracijo.

Odlična je tudi tehnika za energijsko čiščenje, kar deluje blagodejno in omogoči telesu, da se ponovno energijsko napolni: v volnene nogavice nasujemo nekaj grobe morske soli, obujemo in hodimo pol ure po stanovanju.

Ste tudi poznavalka ljudskega izročila. Za katero vedenje naših prababic, babic bi bilo pomembno, da bi se ohranilo za njihove vnukinje, pravnukinje …

Znanja o zdravilnem delovanju rastlin so večinoma pozabljena, čeprav so naši predniki znali uporabljati rastline za t. i. celostno zdravljenje, torej »popravljanje telesa, krepitev duha in tolažbo duše«. Znanja o zdravilnosti dreves, ki so se ohranila v mitih, legendah in ljudskem zdravilstvu sem zato vključila tudi v knjige Drevesa – miti, legende, zdravilnost. Naši predniki so zdravilnost in moč dreves poznali, mi pa komajda še ločimo drevesne vrste.

Pomembno je tudi, da se ohranijo znanja o zdravilnem delovanju vodnih izvirov, saj je o tem le malo zapisov, ustno izročilo pa tone v pozabo. Od znanj, ki bi se po ženski liniji morala prenašati iz roda v rod, pa na prvo mesto postavljam pripravo domačega kvasa in peko kruha.

Naše babice so namreč vedele, da hiša postane dom šele takrat, ko v njej zadiši po domačem kruhu.

Preberite še: Dr. Carlo Maggio: Naturopat, ki pozna skrivnost za mladostno starost

NAJNOVEJŠE