0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliAngleški kmet ni mogel ubiti krav – namesto tega se je odločil...

Angleški kmet ni mogel ubiti krav – namesto tega se je odločil za veganstvo

MORDA VAS ZANIMA

Danes 60-letni Jay Wilde je leta 2011, po smrti očeta, podedoval kmetijo v angleškem okraju Derbyshire. Vendar pa je ob tem naletel na oviro. Ugotovil je namreč, da ima ogromno težav s tem, kako kravam sploh pogledati v oči, če ve, kaj jih čaka na koncu. To ga je mučilo več let, lani pa se je končno odločil za potezo, zaradi katere je pridobil ogromno medijske pozornosti in podpornikov …

- Oglas -

Krave

Večino krav oddal v zavetišče

Razpetost med željo, da bi nadaljeval z družinsko tradicijo, in nezmožnostjo, da se odpove svojim prepričanjem, je bila nekaj, kar je spravljalo Wilda v hudo stisko. Klanje živali ga je odbijalo. Sčasoma je postajal vse bolj prepričan, da so živali lahko začutile usodo, ki jih čaka. Tako ni mogel več verjeti tistim, ki se prepričujejo, da gre samo za živali, ki ne vedo, kaj se dogaja. Čeprav se je Wilde vseskozi trudil, da je za živali skrbel čim lepše, je vedel, da jih bo moral na koncu izdati. Sčasoma pa je postal odpor v njem preprosto prevelik. Odločil se je, da naveže stik z organizacijo Vegan Society. Prvi korak je bil nato iskanje zavetišča, ki bi bilo pripravljeno sprejeti toliko živali. Čeprav iskanje ni bilo lahko, Wilde naslednjo zimo krav ni poslal v klavnico, ampak je nadaljeval s skrbjo zanje. Nato pa so končno naleteli na primerno zavetišče, kamor je Wilde poslal večino živali. Na kmetiji je ostalo le še 12 krav in 5 telet. Jay Wilde zdaj skrbi zanje skupaj z ženo Katjo. Krave niso deležne nič manj ljubezni in pozornosti kot njunih 11 mačk in 2 psa.

Znebil se je težkega bremena

Wilde in njegova žena sta prejela ogromno pisem ljudi z vsega sveta, ki pozdravljajo njuno odločitev. Veliko pozornosti pa so jima namenili tudi mediji in uporabniki družbenih omrežij. Nekateri označujejo Wilda celo za heroja, čeprav sam pravi, da se ne počuti tako, ampak da preprosto ni več videl druge možnosti. Pravi, da je zdaj mnogo srečnejši in da se je znebil ogromnega bremena. Organizacija Vegan Society sicer med drugim pomaga kmetom, ki želijo živinorejo zamenjati za pridelavo rastlinske hrane. Tako so tudi Wildu pomagali pri pripravi načrta in pri zbiranju finančnih sredstev. Jay Wilde in njegova žena Katja, danes vegana, zdaj pričenjata s spremembami na kmetiji. Preobražata jo v posest za pridelavo zelenjave, za prihodnost pa imata tudi druge načrte. Upata, da bosta del kmetije nekoč tudi veganska restavracija, v sklopu katere bo potekal kuharski tečaj, in trgovina, gostom pa želita ponuditi tudi možnost počitniških namestitev. Wilde pravi, da se zaveda, da se je na neki način odpovedal družinski tradiciji, vendar meni, da bi oče najverjetneje odobraval njegovo potezo, saj nekoč tudi sam praktično ni imel druge izbire pri prevzemu kmetije. Dodaja še, da je za živinorejo preprosto potrebnih preveč naravnih virov, predvsem pa, da je tudi etično neopravičljiva, če v živalih vidimo še kaj drugega kot meso.

.

NAJNOVEJŠE