0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiAli ste vedeli?

Ali ste vedeli?

MORDA VAS ZANIMA

Velikokrat nas zasipajo z raznimi informacijami, zato smo si pogledali nekaj dejstev o zdravilnih učinkovinah.

- Oglas -

informacije
Eterično olje poprove mete draži živčne končiče, ki zaznavajo hladno. Zato na predelih, na katere nanesemo metino olje, občutimo hlad. Ugotovili so tudi, da so tako vzdražena živčna vlakna pomembna za preprečevanje prenosa bolečine iz globlje ležečih predelov. Tako naj bi blažili bolečino pri glavobolu. Nekaterim bolnikom s tenzijskim glavobolom pri prvih znakih napada pomaga nežna masaža predela senc z zmesjo eteričnih olj poprove mete in sivke.

Pripravki z antioksidanti so trenutno zelo priljubljeni za uživanje pred sončenjem. Pri izpostavitvi kože ultravijoličnim žarkom pride do povečanega nastanka škodljivih prostih radikalov, ki naj bi jih antioksidanti lovili. Ti so različni, najbolj enostavna delitev pa je na vodotopne in nevodotopne (topne v maščobah). Pred izbiro takšnega izdelka preverimo, ali vsebuje obe vrsti antioksidantov. V procesu lovljenja prostih radikalov namreč sodelujeta obe skupini, in to na različnih mestih v celici, v notranjosti in na celični membrani. Dober vir antioksidantov pa sta tudi sadje in  zelenjava.

Kakavovovo maslo je še en izdelek naravnega izvora, ki sam po sebi ne ščiti pred ultravijoličnimi žarki. Koža nam bo hvaležna, če jo bomo z njim namazali po sončenju. Vedno preverimo, če izdelki naravnega izvora za sončenje vsebujejo tudi ustrezne zaščitne pigmente in filtre. Švedska grenčica je koristen pripomoček v potovalni lekarni. Učinkovito pomaga pri slabi prebavi in spodbuja tek. Pri napenjanju zaužijemo pol žličke švedske grenčice v decilitru vode ali pa nekaj kapljic eteričnega olja poprove mete v kozarcu vode.

- Oglas -

Repuh (Petasites hybridus) nam morda lahko pomaga pri preprečevanju migrenskih napadov, je pokazala tuja klinična raziskava s 60 udeleženci. Uporabili so izvleček repuha, ki je bil bistveno bolj učinkovit od placeba. Izvleček repuha je preučevalo tudi švicarsko podjetje v sodelovanju z mariborsko fakulteto, in sicer njegov učinek pri alergijskem rinitisu (senenem nahodu). Znaki senenega nahoda so izcedek iz nosu, nabrekla nosna sluznica, oteženo dihanje skozi nos in občutek srbenja v nosu ali očeh. Izvleček repuha se je izkazal za dobro učinkovit pri znakih senenega nahoda in primerljiv z enim od zdravil izbora. Rezultate obeh raziskav je potrebno še dodatno potrditi.

.

NAJNOVEJŠE