Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Dom & energijaOleander naj bo le za okras

Oleander naj bo le za okras

MORDA VAS ZANIMA

Med najbolj nevarne okrasne rastline sodi oleander. V Sloveniji uspeva predvsem ob morju, kot okrasna lončnica (za gojenje potrebujemo zelo velik lonec) pa je razširjen tudi drugod po Sloveniji in Srednji Evropi.

- Oglas -

Oleander (Nerium oleander) spada v družino pasjestrupovk (Apocynaceae). Ta družina je razširjena njbolj v tropskih predelih, kjer posamezne vrste rastejo kot drevesa, grmi in  ovijalke. Znana je po vrstah, ki vsebujejo farmakološko uporabne učinkovine, na primer rauvolfija, ter strupene srčne glikozide, prisotne predvsem v vrstah strofantusa. Med pasjestrupovke spada tudi naš zimzelen (Vinca minor) ter madagaskarski zimzelen (Catharanthus roseus), iz katerega pridobivajo protitumorne učinkovine. Zaradi vsebnosti strupenih učinkovin še danes v Afriki uporabljajo nekatere vrste pasjestrupovk pri različnih obredih in za pripravo strupa za puščice.

Oleander

Usodno nepoznavanje

Oleander je že zelo dolgo znan kot učinkovito sredstvo za odstranjevanje neželenih živali in v preteklosti tudi ljudi. Uporabo v zdravilstvu so poznali že v antiki, uporabljali so ga Paracelsus, Plinij in Galen. Pogosto so s poparkom iz oleandrovih listov skušali opravljati splav. Žal so se takšni poskusi pogosto končali s smrtjo nesrečne nosečnice. V nemških virih najdemo podatke o tem, da je oleander toksikološko pomembna rastlina, čeprav so v obdobju od 1967 do 1991, ko so zabeležili 325 primerov zaužitja listov ali cvetov oleandra, le pri sedmih odstotkih našli znake zastrupitve. Večinoma je šlo za majhne otroke. V starejših virih pa najdemo podatke o resnejših zastrupitvah, med katerimi je tudi več poskusov samomora. Zanimiv je primer, pri katerem je zastrupljenka prežvečila po oceni med pet in 15 listov oleandra in umrla zaradi zastrupitve s kardiotoničnimi glikozidi (podobne učinkovine so tudi v naprstecu, šmarnici in pomladanskem zajčjem maku).

Druga zastrupljenka je zamenjala liste evkaliptusa (znana aromatična rastlina, ki vsebuje eterično olje značilnega vonja) z listi oleandra. Pripravila si je ‘zdravilni’ čaj, ki jo je pripeljal v smrt. Ta primer je nenavaden in priča o popolnem nepoznavanju rastlin, saj imajo listi evkaliptusa značilen vonj, še posebno, ko jih zmečkamo. Zanimiv je tudi primer moškega, ki je v neki reviji prebral nasvet, da naj bi izvleček iz oleandra pomagal pri odvajanju od pijančevanja. Žal niso zapisali, da takšen zvarek lahko povzroči »dokončno prenehanje vseh vrst odvisnosti«. Nesrečni »odvisnik« je k sreči preživel. Učinkovine v listih in cvetovih oleandra so zelo grenkega okusa, ki odvrača živali in ljudi (predvsem otroke) od uživanja. Običajno rahlo prežvečen list hitro izpljunejo. Večja količina zaužitih listov povzroči bruhanje in tako odstrani strupeno vsebino iz želodca.

Rumeni oleander

- Oglas -

Kot okrasno rastlino gojijo tudi rumeni oleander (Thevetia peruviana). Pri njem so najbolj strupena semena, ki jih v Indiji uporabljajo za namerno zastrupljanje živine, sicer pa redkeje za umore in samomore. Osem do 10 semen je odmerek, ki povzroči smrt odraslega človeka, še posebno, če je zdravniška pomoč pozna. Nekako po štirih urah po zaužitju semen je prognoza za zastrupljenega slaba in pomoč malo učinkovita. V literaturi najdemo podatek o raziskavi 170 primerov zastrupitve z rumenim oleandrom na Šrilanki v obdobju treh let. Med temi je bilo sedem smrtnih primerov, zastrupljenci pa so v primeru poskusa ali uspešno izvedenega samomora zaužili od pol do dvajset semen. V primerih, kjer ni prišlo do bruhanja ali pa je bila količina absorbiranih kardiotoničnih glikozidov prevelika, je prišlo do upočasnitve srčnega utripa in zastoja srca.

Rumeni oleander
Znani so tudi primeri zastrupitev mačk, ki so grizle oleandrove liste. Obe opisani vrsti vsebujeta v vseh rastlinskih delih kardiotonične glikozide, največ je oleandrina. Pri rumenem oleandru so najbolj strupena semena, pri navadnem oleandru pa listi. Pri oleandru iz rodu Nerium so razlike med vsebnostjo alkaloidov pri gojenih in samoniklih rastlinah.

Prva pomoč pri zastrupitvi je takojšnja povzročitev bruhanja, ki odstrani zaužite rastlinske dele iz želodca, nato pa hiter obisk zdravnika ali bolnišnice. Če doma gojimo oleander, ga zaščitimo pred otroki oziroma jih skušamo posvariti pred nevarnostjo zaužitja listov.

Prejšnji članekAli ste vedeli?
Naslednji članekHrana s plastičnim priokusom

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×