Ali sadje redi?

ลฝe globoko zakoreninjen pregovor ยปeno jabolko na dan odลพene zdravnika stranยซ nas spodbuja k rednemu uลพivanju sadja in kaลพe na njegove koristi. Nasprotno pa vse pogosteje sliลกimo, da bi morali za uspeลกno hujลกanje vnos omejiti ali pa izbirati le sadje z niลพjim deleลพem sladkorja. Ali torej sadje redi? ฤŒe ste tudi vi v podobnih dvomih, preberite do konca.

Fruktoza na zatoลพni klopi

Fruktoza se v telesu absorbira in presnavlja drugaฤe kot glukoza. Glukoza v celice vstopi s pomoฤjo inzulina, fruktoza pa takoj potuje do jeter. Visok privzem fruktoze v jetrih spodbuja lipogenezo, po domaฤe povedano, spodbuja nastanek maลกฤobe. Ker je v sadju naravno tudi fruktoza, so ju zaฤeli metati v isti koลก. V sadju so poleg fruktoze in drugih sladkorjev tudi vlaknine, vitamini, minerali in zaลกฤitni antioksidanti, ki poskrbijo, da se negativni uฤinek fruktoze izniฤi. Teลพava je nastala pri mnoลพiฤni proizvodnji fruktoznih sirupov, pogosto dodanih v sladke in gazirane pijaฤe, jogurte, sladoled, piลกkote, pekovske izdelke in slaลกฤice, prelive, namaze, celo kruh, ลพita in kandirano sadje. V primerjavi z dodano fruktozo v predelana ลพivila je skoraj nemogoฤe pretiravati z vnosom fruktoze z uลพivanjem sadja.

Razlogi ZA uลพivanje sadja:

Sadje, fruktoza kilogrami

Sadje zniลพa dnevni vnos kalorij

Sadje je nizkokaloriฤno, saj vsebuje zanemarljivo malo maลกฤob (izjema je avokado), vsebuje pa visok deleลพ vode in prehranske vlaknine, ki so odgovorne za zmanjลกevanje energijske gostote. ฤŒe s sadjem za malico med glavnimi obroki nadomestimo energijsko bogatejลกe prigrizke, to zniลพa celodnevni kaloriฤni vnos, kar je kljuฤno za hujลกanje.

Sadje podaljลกa obฤutek sitosti

Sadje vsebuje veliko vlaknin, ki podaljลกajo obฤutek sitosti, saj upoฤasnijo praznjenje ลพelodฤne vsebine in delovanje encimov, ki so potrebni za razgradnjo makrohranil. Razgrajena makrohranila se poฤasneje absorbirajo skozi sluznico ฤrevesja, poslediฤno tudi glukoza v krvi naraste poฤasneje in enakomerneje. Ta mehanizem prepreฤi hitra nihanja in padec energije, s poslediฤnim (pre)hitrim obฤutkom lakote.

Vitamini in minerali

Pomanjkljiv vnos mikrohranil je povezan z veฤjim tveganjem za debelost, sladkorno boleznijo tipa 2, hipertenzijo in hiperholesterolemijo. Za kar se da najboljลกi izkoristek je potrebna kombinacija in medsebojno delovanje ลกtevilnih razliฤnih tako vitaminov kot mineralov, s katerimi je sadje zelo bogato.

Uฤinek fitokemikalij

V sadju so naravno prisotne ลกtevilne fitokemikalije, ki sadeลพ ลกฤitijo pred napadom bolezni, mu omogoฤijo preลพivetje v okolju in ga branijo pred ultravijoliฤnim sevanjem. Z rednim uลพivanjem sadja imajo fitokemikalije zaลพelene koristi tudi za naลกe zdravje. Zniลพujejo tveganje za pojav raka, sladkorne bolezni 2, bolezni srca in oลพilja ter debelost. Zaradi antioksidativnega delovanja zmanjลกajo negativne uฤinke oksidativnega stresa in ลกฤitijo pred kognitivnim peลกanjem. V sadju je med fitokemikalijami najveฤ fenolnih spojin, ลกe posebej v aroniji, slivah, brusnicah, borovnicah in jabolkih.

Sadje in ฤrevesna mikrobiota

Visoka vsebnost polifenolov in prehranske vlaknine v sadju ugodno vplivajo na sestavo ฤrevesne mikrobiote. ล tudije so pokazale, da vkljuฤitev sadja k vsakodnevni prehrani poveฤa zdruลพbo koristnih ฤrevesnih bakterij, ki pripomorejo k zniลพevanju telesne mase in zniลพanju ลกtevila bakterij, ki spodbujajo pridobivanje teลพe.

Zaลกฤita pred obolenji sodobnega ฤasa

ล tudije dokazujejo, da redno uลพivanje sadja pomaga zmanjลกati tveganje za pojav bolezni srca in oลพilja, moลพganske kapi, debelosti in sladkorne bolezni tipa 2. Najbolje so se izkazale borovnice, jabolka in grozdje โ€’ zauลพiti kot celo in surovo sadje, ne pa v predelani obliki kot kompot, sok ali smuti.

Sadni smuti

Sadni sok ali smuti?

Kupljeni sadni sokovi navadno vsebujejo meลกanico vode, sadnih koncentratov in dodanega sladkorja. Vendar tudi 100-% sadni sok ni boljลกa izbira, saj se med predelavo naravno prisotni sladkorji v sadju loฤijo od vlaknin. Brez prehranske vlaknine se sladkorji zelo hitro absorbirajo in povzroฤijo hiter dvig krvnega sladkorja, vsi pa vemo, kako enostavno je v kratkem ฤasu spiti velik kozarec sveลพe stisnjenega soka.

Podobno je s smutiji. Enostavno je zmeลกati in na hitro popiti okusen smutiz 2 banan, jabolka, dodatkom skodelice borovnic, jogurta in ลกe malo araลกidovega masla. Malo teลพje pa je vso omenjeno hrano pojesti v kosu oz. brez meลกanja v meลกalniku, pa tudi trajalo bo precej dlje ฤasa. Hrana se mora za najveฤji izkoristek hranil razgraditi vzdolลพ prebavne cevi, kar pa pri smutijih namesto njih opravi ลพe meลกalnik. Zaradi hitre absorpcije ima naลก organizem na voljo premalo ฤasa za izkoristek vseh vitaminov, mineralov in drugih hranil. Podobno kot pri sokovih sladkor v krvi hitro naraste, vendar kmalu tudi enako hitro pade, zato smo poslediฤno kmalu spet laฤni.

ลฝVEฤŒITE, ลฝVEฤŒITE! ล e dva razloga, zakaj je sadje bolje pojesti v naravni obliki. V slini imamo encim amilazo, ki ลพe v ustni votlini priฤne razgrajevati ogljikove hidrate v sadju. ลฝveฤenje tudi spodbuja izloฤanje holecistokinina, hormona, ki zavira tek, in izloฤanje grelina, hormona, ki poveฤa tek.

Zmagovalci glede na vsebnost prehranske vlaknine

SadeลพVsebnosti vlaknin v g/100 g
kokos9
avokado6,7
datlji6,7
maline6,5
robide5,3
granatno jabolko4
hruลกka3,1
kivi3
sveลพe fige2,9
jabolko2,8
banana2,6
pomaranฤa2,4
borovnice2,4
jagode2

Sadje z najniลพjim deleลพem naravno prisotnih sladkorjev

SadeลพKoliฤina sladkorjev v g/100 g
limona2,1
maline4,4
jagode4,7
robide4,9
lubenica6,2
grenivka6,9

Sadje z najviลกjim deleลพem naravno prisotnih sladkorjev

SadeลพKoliฤina sladkorjev v g/100 g
granatno jabolko16,6
sveลพe fige16,3
grozdje16,3
mango14,8
ฤeลกnje12,8
banane12,2
Katero sadje izbrati

Katero sadje naj izberem?

Uลพivajte sezonsko sadje, najbolje domaฤe ali ekoloลกko. Izbirajte sadje razliฤnih barv, saj vsebuje razliฤne zaลกฤitne antioksidante, vitamine in minerale. ฤŒe imate sladkorno bolezen ali hujลกate, raje kot sadje z visoko vsebnostjo sladkorjev (ฤeลกnje, grozdje, mango, fige, zrele banane) izberite tistega z niลพjo (maline, robide, ribez, jagode, sveลพe brusnice). Deleลพ sladkorja je odvisen tudi od stopnje zrelosti โ€“ bolj ko je sadeลพ zrel, veฤ naravno prisotnih sladkorjev vsebuje. Sadje je najbolje jesti zjutraj in v dopoldanskem ฤasu, niฤ pa ne bo narobe, ฤe boste manjลกo koliฤino, npr. pest jagod, pojedli tudi za popoldansko malico. Sladkorni bolniki za enakomernejลกi porast krvnega sladkorja po obroku sadje kombinirajte npr. z nekaj oreลกฤki ali virom beljakovin (npr. skuta, grลกki jogurt).

Kljub ลกtevilnim prednostim pa kot pri vsaki drugi hrani velja zmernost tudi za sadje. ล e posebej ne pozabite tudi na zadosten vnos zelenjave, ki jo je priporoฤljivo uลพivati v vsaj treh ali veฤ dnevnih obrokih, medtem ko bo obrok ali dva sadja za tiste, ki hujลกajo, zadostoval. Za ลกportnike in aktivne posameznike pa omejitev pri sadju skoraj ne moremo postaviti, saj je sadje nasitno in je celega sadja teลพko pojesti preveฤ.


Ali sadje redi?

Katero sadje izbrati

Pogosto sliลกimo, da bi morali za uspeลกno hujลกanje vnos sadja omejiti ali pa izbirati le tisto sadje z nizkim deleลพem sladkorja. Ali torej sadje redi? ฤŒe ste tudi vi v podobnih dvomih, preberite ta ฤlanek do konca.

Anja Pristavec, mag. inลพ. prehrane
Anja Pristavec, mag. inลพ. prehrane
Anja Pristavec je magistra inลพenirka prehrane. Zakljuฤila je magistrski ลกtudij prehrane na Biotehniลกki fakulteti v Ljubljani. V svojih ฤlankih raziskuje vpliv prehrane na ฤloveka, pri ฤemer ji pomaga tudi njena lastna izkuลกnja s hujลกanjem.

NAJNOVEJล E