ลฝe globoko zakoreninjen pregovor ยปeno jabolko na dan odลพene zdravnika stranยซ nas spodbuja k rednemu uลพivanju sadja in kaลพe na njegove koristi. Nasprotno pa vse pogosteje sliลกimo, da bi morali za uspeลกno hujลกanje vnos omejiti ali pa izbirati le sadje z niลพjim deleลพem sladkorja. Ali torej sadje redi? ฤe ste tudi vi v podobnih dvomih, preberite do konca.
Fruktoza na zatoลพni klopi
Fruktoza se v telesu absorbira in presnavlja drugaฤe kot glukoza. Glukoza v celice vstopi s pomoฤjo inzulina, fruktoza pa takoj potuje do jeter. Visok privzem fruktoze v jetrih spodbuja lipogenezo, po domaฤe povedano, spodbuja nastanek maลกฤobe. Ker je v sadju naravno tudi fruktoza, so ju zaฤeli metati v isti koลก. V sadju so poleg fruktoze in drugih sladkorjev tudi vlaknine, vitamini, minerali in zaลกฤitni antioksidanti, ki poskrbijo, da se negativni uฤinek fruktoze izniฤi. Teลพava je nastala pri mnoลพiฤni proizvodnji fruktoznih sirupov, pogosto dodanih v sladke in gazirane pijaฤe, jogurte, sladoled, piลกkote, pekovske izdelke in slaลกฤice, prelive, namaze, celo kruh, ลพita in kandirano sadje. V primerjavi z dodano fruktozo v predelana ลพivila je skoraj nemogoฤe pretiravati z vnosom fruktoze z uลพivanjem sadja.
Razlogi ZA uลพivanje sadja:
Sadje zniลพa dnevni vnos kalorij
Sadje je nizkokaloriฤno, saj vsebuje zanemarljivo malo maลกฤob (izjema je avokado), vsebuje pa visok deleลพ vode in prehranske vlaknine, ki so odgovorne za zmanjลกevanje energijske gostote. ฤe s sadjem za malico med glavnimi obroki nadomestimo energijsko bogatejลกe prigrizke, to zniลพa celodnevni kaloriฤni vnos, kar je kljuฤno za hujลกanje.
Sadje podaljลกa obฤutek sitosti
Sadje vsebuje veliko vlaknin, ki podaljลกajo obฤutek sitosti, saj upoฤasnijo praznjenje ลพelodฤne vsebine in delovanje encimov, ki so potrebni za razgradnjo makrohranil. Razgrajena makrohranila se poฤasneje absorbirajo skozi sluznico ฤrevesja, poslediฤno tudi glukoza v krvi naraste poฤasneje in enakomerneje. Ta mehanizem prepreฤi hitra nihanja in padec energije, s poslediฤnim (pre)hitrim obฤutkom lakote.
Vitamini in minerali
Pomanjkljiv vnos mikrohranil je povezan z veฤjim tveganjem za debelost, sladkorno boleznijo tipa 2, hipertenzijo in hiperholesterolemijo. Za kar se da najboljลกi izkoristek je potrebna kombinacija in medsebojno delovanje ลกtevilnih razliฤnih tako vitaminov kot mineralov, s katerimi je sadje zelo bogato.
Uฤinek fitokemikalij
V sadju so naravno prisotne ลกtevilne fitokemikalije, ki sadeลพ ลกฤitijo pred napadom bolezni, mu omogoฤijo preลพivetje v okolju in ga branijo pred ultravijoliฤnim sevanjem. Z rednim uลพivanjem sadja imajo fitokemikalije zaลพelene koristi tudi za naลกe zdravje. Zniลพujejo tveganje za pojav raka, sladkorne bolezni 2, bolezni srca in oลพilja ter debelost. Zaradi antioksidativnega delovanja zmanjลกajo negativne uฤinke oksidativnega stresa in ลกฤitijo pred kognitivnim peลกanjem. V sadju je med fitokemikalijami najveฤ fenolnih spojin, ลกe posebej v aroniji, slivah, brusnicah, borovnicah in jabolkih.
Sadje in ฤrevesna mikrobiota
Visoka vsebnost polifenolov in prehranske vlaknine v sadju ugodno vplivajo na sestavo ฤrevesne mikrobiote. ล tudije so pokazale, da vkljuฤitev sadja k vsakodnevni prehrani poveฤa zdruลพbo koristnih ฤrevesnih bakterij, ki pripomorejo k zniลพevanju telesne mase in zniลพanju ลกtevila bakterij, ki spodbujajo pridobivanje teลพe.
Zaลกฤita pred obolenji sodobnega ฤasa
ล tudije dokazujejo, da redno uลพivanje sadja pomaga zmanjลกati tveganje za pojav bolezni srca in oลพilja, moลพganske kapi, debelosti in sladkorne bolezni tipa 2. Najbolje so se izkazale borovnice, jabolka in grozdje โ zauลพiti kot celo in surovo sadje, ne pa v predelani obliki kot kompot, sok ali smuti.
Sadni sok ali smuti?
Kupljeni sadni sokovi navadno vsebujejo meลกanico vode, sadnih koncentratov in dodanega sladkorja. Vendar tudi 100-% sadni sok ni boljลกa izbira, saj se med predelavo naravno prisotni sladkorji v sadju loฤijo od vlaknin. Brez prehranske vlaknine se sladkorji zelo hitro absorbirajo in povzroฤijo hiter dvig krvnega sladkorja, vsi pa vemo, kako enostavno je v kratkem ฤasu spiti velik kozarec sveลพe stisnjenega soka.
Podobno je s smutiji. Enostavno je zmeลกati in na hitro popiti okusen smutiz 2 banan, jabolka, dodatkom skodelice borovnic, jogurta in ลกe malo araลกidovega masla. Malo teลพje pa je vso omenjeno hrano pojesti v kosu oz. brez meลกanja v meลกalniku, pa tudi trajalo bo precej dlje ฤasa. Hrana se mora za najveฤji izkoristek hranil razgraditi vzdolลพ prebavne cevi, kar pa pri smutijih namesto njih opravi ลพe meลกalnik. Zaradi hitre absorpcije ima naลก organizem na voljo premalo ฤasa za izkoristek vseh vitaminov, mineralov in drugih hranil. Podobno kot pri sokovih sladkor v krvi hitro naraste, vendar kmalu tudi enako hitro pade, zato smo poslediฤno kmalu spet laฤni.
ลฝVEฤITE, ลฝVEฤITE! ล e dva razloga, zakaj je sadje bolje pojesti v naravni obliki. V slini imamo encim amilazo, ki ลพe v ustni votlini priฤne razgrajevati ogljikove hidrate v sadju. ลฝveฤenje tudi spodbuja izloฤanje holecistokinina, hormona, ki zavira tek, in izloฤanje grelina, hormona, ki poveฤa tek.
Zmagovalci glede na vsebnost prehranske vlaknine
Sadeลพ | Vsebnosti vlaknin v g/100 g |
kokos | 9 |
avokado | 6,7 |
datlji | 6,7 |
maline | 6,5 |
robide | 5,3 |
granatno jabolko | 4 |
hruลกka | 3,1 |
kivi | 3 |
sveลพe fige | 2,9 |
jabolko | 2,8 |
banana | 2,6 |
pomaranฤa | 2,4 |
borovnice | 2,4 |
jagode | 2 |
Sadje z najniลพjim deleลพem naravno prisotnih sladkorjev
Sadeลพ | Koliฤina sladkorjev v g/100 g |
limona | 2,1 |
maline | 4,4 |
jagode | 4,7 |
robide | 4,9 |
lubenica | 6,2 |
grenivka | 6,9 |
Sadje z najviลกjim deleลพem naravno prisotnih sladkorjev
Sadeลพ | Koliฤina sladkorjev v g/100 g |
granatno jabolko | 16,6 |
sveลพe fige | 16,3 |
grozdje | 16,3 |
mango | 14,8 |
ฤeลกnje | 12,8 |
banane | 12,2 |
Katero sadje naj izberem?
Uลพivajte sezonsko sadje, najbolje domaฤe ali ekoloลกko. Izbirajte sadje razliฤnih barv, saj vsebuje razliฤne zaลกฤitne antioksidante, vitamine in minerale. ฤe imate sladkorno bolezen ali hujลกate, raje kot sadje z visoko vsebnostjo sladkorjev (ฤeลกnje, grozdje, mango, fige, zrele banane) izberite tistega z niลพjo (maline, robide, ribez, jagode, sveลพe brusnice). Deleลพ sladkorja je odvisen tudi od stopnje zrelosti โ bolj ko je sadeลพ zrel, veฤ naravno prisotnih sladkorjev vsebuje. Sadje je najbolje jesti zjutraj in v dopoldanskem ฤasu, niฤ pa ne bo narobe, ฤe boste manjลกo koliฤino, npr. pest jagod, pojedli tudi za popoldansko malico. Sladkorni bolniki za enakomernejลกi porast krvnega sladkorja po obroku sadje kombinirajte npr. z nekaj oreลกฤki ali virom beljakovin (npr. skuta, grลกki jogurt).
Kljub ลกtevilnim prednostim pa kot pri vsaki drugi hrani velja zmernost tudi za sadje. ล e posebej ne pozabite tudi na zadosten vnos zelenjave, ki jo je priporoฤljivo uลพivati v vsaj treh ali veฤ dnevnih obrokih, medtem ko bo obrok ali dva sadja za tiste, ki hujลกajo, zadostoval. Za ลกportnike in aktivne posameznike pa omejitev pri sadju skoraj ne moremo postaviti, saj je sadje nasitno in je celega sadja teลพko pojesti preveฤ.
Ali sadje redi?
Pogosto sliลกimo, da bi morali za uspeลกno hujลกanje vnos sadja omejiti ali pa izbirati le tisto sadje z nizkim deleลพem sladkorja. Ali torej sadje redi? ฤe ste tudi vi v podobnih dvomih, preberite ta ฤlanek do konca.