Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
ŽivaliAli psi zares poznajo na uro?

Ali psi zares poznajo na uro?

MORDA VAS ZANIMA

Skrbniki psov ste se najverjetneje že kdaj vprašali, ali je mogoče, da bi vaš pes zares poznal na uro. Psi lahko namreč naredijo nekaj ob natanko določeni uri dneva, včasih ob skorajda do sekunde enakem času. Ko pride čas za obrok, se na primer postavijo ob posodo za hrano, čeprav morda sploh še ne vidijo hrane. Zjutraj vas lahko zbudijo tik pred budilko ipd. Kaj se skriva za tem zanimivim fenomenom? Lahko psi resnično prepoznavajo številke ali položaj kazalcev na uri ali pa obstaja morda bolj logična razlaga? 

Razbiranje znakov in prepoznavanje ponavljajočih se vzorcev

- Oglas -

Čeprav seveda ne moremo s popolno gotovostjo vedeti, kako natančno psi dojemajo čas oziroma minevanje časa, obstajajo precej smiselne hipoteze, povezane s tem vprašanjem. Psi naj bi imeli zmožnost t. i. semantičnega spomina. Tako se lahko spomnijo določenih besed oziroma zvokov, telesnih znakov in drugih podrobnosti, s katerimi so se v preteklosti že srečali. Po drugi strani ni dokazano, da imajo psi tudi t. i. epizodni spomin, ki bi bil potreben za to, da bi se lahko spomnili, kdaj natančno se je nekaj zgodilo.

 Ko pes vsak večer zahteva večerjo ob istem času, torej (najverjetneje) ne gre za posledico »občutka za čas«. Precej bolj verjetno je, da se pes zanaša na določene znake, s katerimi se je že srečal in ki jih je začel povezovati s hrano. Morda se sicer sami niti ne zavedate teh znakov, a psi so dobri opazovalci, ki lahko hitro povežejo te detajle in si zapomnijo določen vzorec. Tako lahko hitro ugotovijo, da se bo (kmalu) zgodilo nekaj, kar so že doživeli. Običajno gre za kombinacijo različnih znakov oziroma dražljajev – na primer vaš prihod domov, sončni zahod ipd.

Psi lahko predvidijo tako pozitivne kot negativne dogodke

Podobno kot si lahko psi zapomnijo okoliščine, ki so v preteklosti spremljale prijetne dogodke, zato se ob naslednji priložnosti odzovejo, preden se nekaj sploh zgodi, si lahko zapomnijo tudi okoliščine manj prijetnih dogodkov. Če je bila na primer izkušnja psa ob zadnjem obisku veterinarja negativna, lahko naslednji obisk sproži občutke strahu, čeprav je morda od prejšnjega obiska minilo že kar nekaj časa. Pes namreč ne ve, kdaj se je nekaj zgodilo, ampak se tudi v tovrstnih primerih zanaša na asociativno mrežo dražljajev oziroma opozorilnih znakov.

Specifična oblika občutka za to, koliko časa je minilo …

Najrazličnejše ure, kot jih poznamo ljudje, torej psom zelo verjetno ne pomenijo kaj dosti. A kot smo razložili zgoraj, to še ne pomeni, da nimajo prav nobenega občutka za čas in s tem nobene zmožnosti predvidevanja, kaj bo prinesla »prihodnost«. Gre predvsem za to, da je njihov občutek za čas drugačen in da se zanašajo na drugačne znake (podobne vzorce je sicer mogoče opaziti tudi pri mnogih drugih vrstah živali).

- Oglas -

Pri tem je zanimivo tudi to, da lahko psi očitno vendarle vsaj okvirno ocenijo, koliko časa je minilo od nečesa – kljub že omenjenemu umanjkanju epizodnega spomina. Raziskave, objavljene v revijah, kot je na primer Applied Animal Behaviour Science, so namreč razkrile, da je reakcija psov na vrnitev skrbnika odvisna od tega, kako dolgo je bil njihov človeški prijatelj zdoma. Če je šlo zgolj za hiter, 10-minutni opravek, psi skorajda niso opazili, ko se je njihov skrbnik vrnil. Po drugi strani pa so se precej bolj razveselili prihoda, če je šlo za daljšo odsotnost, na primer za prihod domov po koncu delovnega dneva.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×