Zdravilne lastnosti olivnega olja niso nobena skrivnost veฤ. Skrivnost je, kako ugotoviti razliko med oljem, ki stane 4 EUR, in tistim, ki stane ลกestkrat veฤ. Na obeh namreฤ piลกe: ekstra deviลกko olivno olje.
Seznam teลพav, pri katerih ima olivno olje blagodejen uฤinek, je zelo dolg. ล tevilne ลกtudije dokazujejo, da olivno olje odliฤno varuje pred boleznimi srca in oลพilja, artritisom, rakom na dojkah in drugimi oblikami raka, poleg tega zniลพuje raven slabega holesterola, pospeลกuje izloฤanje ลพelodฤnih sokov in omogoฤa boljลกo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Ker je maลกฤobnokislinska sestava olivnega olja zelo podobna maลกฤobnokislinski sestavi materinega mleka, je olivno olje primerno za prehrano dojenฤkov. Nadvse primerno je tudi za prehrano diabetikov.
Antioksidanti
Varovalni uฤinki olivnega olja so posledica visoke vsebnosti antioksidantov (polifenolov), ki jih vsebuje olivno olje, ter uravnoveลกene maลกฤobnokislinske sestave.
Sestava kislin olivnega olja je presenetljivo podobna sestavi kislin v ฤloveลกkem telesu, zato ฤloveลกki organizem olivno olje presnavlja neprimerno laลพje kot veฤino drugih olj in trdih maลกฤob.
Kako se znajti v ponudbi?
Zavedanje o pozitivnih uฤinkih uลพivanja olivnega olja spremlja vse veฤja ponudba izdelkov na policah. Embalaลพa je vลกeฤna: na vsaki steklenici so narisane olive in stare kamnite stiskalnice. Skoraj vsa prisegajo na svojo deviลกkost. Kaj v resnici skriva steklenica, je drugo vpraลกanje.
Ali smo naivni, ko plaฤamo 24 EUR za nekaj, kar lahko kupimo za 4 EUR, ali pa smo naivni, ฤe pri nakupu olja za 4 EUR verjamemo, da smo kupili nekaj dobrega? Kako ugotoviti, za kaj gre, ali oznake sploh drลพijo, in ฤe drลพijo, po ฤem se razlikujejo olja z enako oznako?
Po veljavnih pravilnikih olivna olja razvrลกฤajo v 6 kakovostnih razredov:
1ยฐ: Ekstra deviลกko oljฤno olje: prvo stiskanje od 0 do 1 stopnje kislosti.
2ยฐ: Rafinirano deviลกko olivno olje: prvo stiskanje od 1 do 1,5 stopnje kislosti.
3ยฐ: Fino deviลกko olivno olje: drugo stiskanje od 1,5 do 3 stopnje kislosti.
4ยฐ: Pol fino olivno olje: drugo stiskanje od 3 do 4 stopnje kislosti.
5ยฐ: Rafinirano olivno olje in olivno olje (znano kot โsvetilno oljeโ): to je olje, lahko tudi ekstra deviลกko, ki se je pokvarilo, in presega kislost 4 stopinj. Da bi bilo sploh uลพitno, ga obdelajo s kemiฤnimi postopki (razmilijo, deodorirajo in razbarvajo) ter mu povrnejo kislost, ki ne presega 2 stopinji.
6ยฐ: Rafinirano olje iz oljฤnih tropin ter olje oljฤnih tropin in oliv (s kemiฤnimi topili pridobljena olja iz oljฤnih tropin): njegova izvorna kislost znaลกa od 15 do 30 stopinj; je zelo temno, slabega vonja, uลพitno le ob pomoฤi obdelave, ki med drugim predvideva rabo bencina in trikloretena. V prodaji je meลกano z meลกanico olivnega olja kislosti 3 stopinje.
Kaj je stopnja kislosti?
Stopnja kislosti je dober kazalnik kakovosti. Vsaka napaka pri proizvodnji vpliva na viลกji deleลพ prostih maลกฤobnih kislin (stopnjo kislosti). ฤe so uporabljeni poลกkodovani plodovi, ฤe je prisotna voda ali je olje pridelano oziroma hranjeno pri viลกjih temperaturah, bo hitro preseglo 1 odstotek ลพelene kislosti.
Samo ekstra deviลกko (na etiketah v tujih jezikih temu ustrezajo Extra vergine, Virgen Extra, ali Native Oliven Oil) ima ฤudeลพne uฤinke, o katerih piลกejo medicinske in druge prehrambne ลกtudije.
Pozorni na znake
Zato bodite pozorni na oznake, pri katerih gre za โnovokomponirane izrazeโ. Tako oznaka โhladno stiskano olivno oljeโ lahko pomeni tudi rafinirano olje z 1,5 odstotka kislosti.ย Enako velja za oznako prvo stiskanje, ki sama po sebi ลกe ne zagotavlja ลพelene kakovosti. Vฤasih so tuje oznake deviลกko na naลกih etiketah โpomotomaโ prevedene kot โekstra deviลกkoโ, zato pozornost ni odveฤ.
Najveฤ slabega olivnega olja zauลพijemo skupaj s konzerviranimi ali vloลพenimi slaniki in artiฤokami. Oznaka tuna v olivnem olju navadno pomeni tuno v rafiniranem olivnem olju, ki je daleฤ od tega, kar bi moralo biti dobro olivno olje. Zato je najbolje, da olje iz konzerv odlijete in tuni, skuลกi, sardinam โฆ dodate kaj kakovostnejลกega.
Kaj je vredno vaลกega denarja?
Dobro olje ima vsebnost maลกฤob, manjลกo od 1 odstotka, in je jasno deklarirano kot ekstra deviลกko olivno olje (kar pomeni prvo in hladno stiskanje).
Dobri proizvajalci vam bodo zaupali tudi poreklo olja. Svetloba zelo ลกkoduje olivnemu olju, zato pri nakupu namenjajte prednost oljem, zavarovanim s temno steklenico, ki varuje pred oksidacijo. ฤe ga ne uporabljate pogosto, raje kupite manjลกo steklenico, ฤeprav se nakup veฤje bolj izplaฤa.
Naฤeloma velja, da olja z moฤnejลกim okusom vsebujejo veฤ zdravilnih polifenolov.
Mnogi imajo radi italijanska olja, ki so zelo blagega okusa, vendar poznavalci namenjajo prednost ลกpanskim in grลกkim olivam, ki so veliko bolj aromatiฤne. Zelo znana je ลกpanska sorta Arbequina, ki ima zelo gurmanski okus. Olja iz te ฤiste sorte najdemo tudi na naลกih prodajnih policah.
Okus in gostota
Nekatere parametre kakovosti lahko ocenjujemo tudi sami. Olje, ki je teลพko in ลพarko, je daleฤ od vrhunske kakovosti. ฤe so maลกฤobe ลพarke, v olju ni ostalo prav niฤ antioksidantov.
Tudi gostota olja veliko pove o njegovi kakovosti. Sveลพe hladno stisnjeno olje je podobno mastnemu soku in ga lahko sperete z rok s toplo vodo. ฤe morate roke veฤkrat namiliti, to pomeni, da ste imeli v rokah olje, ki so ga pri stiskanju toplotno obdelali, da bi od sebe dalo veฤ.
Prav domaฤa olja, ki jih kupujemo na dalmatinskih trลพnicah, so primer oksidiranih in toplotno obdelanih olj. Resda so domaฤa, vendar postopek pridelave in hranjenja utegne biti daleฤ od optimalnega.
Kako ugotovimo, ali je olje sveลพe?
Podatek, ki vam pove veliko, je tudi rok uporabe. Naฤeloma je rok uporabe 18 mesecev. Bolj ko je oddaljen datum, ki je na steklenici oznaฤen z besedama โuporabno doโ, bolj je sveลพe in v njem je veฤ koristnega za vas.
Zavedajte se, da je za kakovosten liter ekstra deviลกkega olivnega olja potrebno od osem do deset kilogramov oliv optimalne zrelosti. Pri oljih slabลกe kakovosti ob pomoฤi viลกje temperature in kemiฤnih postopkov litra olja lahko โstisnejoโ tudi iz treh do ลกtirih kilogramov plodov.
Ali res verjamete, da je deset kilogramov plodov moลพno vzgojiti, roฤno obrati, iz njih iztisniti olje, plaฤati skladiลกฤenje, polnjenje v steklenice, embalaลพo, prevoz, davke in trgovske marลพe ter na koncu doseฤi ceno 4 do 8 EUR za liter?ย ฤe od olivnega olja priฤakujete zdravje, pri nakupu uporabite zdravo pamet!
Nekatera zdruลพenja proizvajalcev so omenjenim kriterijem dodala ลกe posebne zahteve.
Oznaka D.O.P.
Italija je leta 1992 uvedla oznako D.O.P., da bi tako na drลพavni ravni vnesli nekaj reda med oznake. Oznaka zagotavlja, da skupna meja kislosti ne presega 0,5 odstotka in da je na izdelku navedeno obmoฤje pridelave oliv. Poleg tega pomeni preteลพno roฤno obiranje in ekoloลกko pridelavo oljฤnih nasadov, brez rabe pesticidov in herbicidov. Olja s to oznako so povpreฤno draลพja za 1 evro na liter.
Oznaka โolje slovenske Istreโ
Ta oznaka dodatno zagotavlja, da vsebnost prostih maลกฤobnih kislin ne presega 0,5 odstotka, kar je dvakrat stroลพje merilo od veljavnega pravilnika za ekstra deviลกka olivna olja. Peroskidno ลกtevilo, izraลพeno v mmol/kg, mora biti vsaj za 20 odstotkov niลพje kot pri veljavnem standardu za โekstra deviลกka oljaโ.
Zelo pomembna je zahteva, da mora biti izmerjena vsebnost vseh polifenolov (pomembnih antioksidantov, ki jim oljฤno olje dolguje veliko varovalnih uฤinkov) in da mora ta presegati 100 mg/kg. Evropski pravilnik za โekstra deviลกka olivna oljaโ ne zahteva tega parametra.
Oznaka BIO
Bio olja, ki so pridelana in predelana s certifikatom ekoloลกke pridelave, zagotavljajo, da so oljฤni nasadi gojeni brez kemiฤnih sredstev. ฤe ste se kdaj peljali po ล paniji skozi veฤ sto kilometrov dolge nasade oljk, veste kaj pomeni mnoลพiฤna pridelava. ฤrna cevka, ki vodi od rastline do rastline, jih namaka in gnoji. Takลกne oljke skorajda nimajo korenin v zemlji, zato je vpraลกljivo, katere snovi lahko posrkajo iz zemlje, ฤe vse, kar potrebujejo, pride po โslamciโ.
Ekoloลกki nasadi so nekaj povsem drugega: to, kar smo vajeni videvati na jadranskih otokih in v Istri. ฤe imate radi ลกtevilke, to pomeni, da ekoloลกko pridobljene olive vsebujejo za tretjino veฤ vitaminov, mineralov in pogosto tudi do 50 odstotkov veฤ antioksidantov in aktivnih snovi. Zato so tudi uฤinki tako pridelanih olj neprimerno boljลกi.
Na naลกem trgu so na voljo tudi ekoloลกko certificirana olivna olja Byodo, Davert in Crudigno. Nedavno se je pojavilo tudi Byodo olivno olje brez vonja, ki ga lahko uporabimo za pripravo sladic, peko palaฤink in podobnih jedi, v katerih si ne ลพelimo vonja po olivnem olju.
Varno za cvrtje!
Uลพivanje olivnega olja ne samo ลกฤiti arterije in varuje pred rakavimi obolenji, ampak zelo dobro prenaลกa tudi cvrtje.ย Lahko ga segrejete celo do 280 stopinj Celzija, pa se maลกฤobe ne bodo poลกkodovale (โzaลพgaleโ), pri cvrtju pa se temperature gibljejo med 140 in 180 stopinjami Celzija, kar pomeni, da imamo ลกe nekaj โrezerveโ.
Teorija gospodinj se glasi, da je ekstra deviลกko olivno olje za cvrtje predrago. Toda v nasprotju z drugimi maลกฤobami za cvrtje je to olje po prvi uporabi ลกe veฤkrat uporabno, ฤe ga le ustrezno hranimo: ostanke prejลกnjih cvrtij pustimo na dnu oziroma olje precedimo pred vnoviฤno uporabo. Nobena od drugih maลกฤob ne zagotavlja veฤ kot eno varno uporabo!
Sanja Lonฤar


Kaj je stopnja kislosti?
Kako ugotovimo, ali je olje sveลพe?