DomovZdravje & prehranaAli poznate vse skrivnosti olivnega olja?

Ali poznate vse skrivnosti olivnega olja?

Zdravilne lastnosti olivnega olja niso nobena skrivnost veฤ. Skrivnost je, kako ugotoviti razliko med oljem, ki stane 4 EUR, in tistim, ki stane ลกestkrat veฤ. Na obeh namreฤ piลกe: ekstra deviลกko olivno olje.

Olivno oljeSeznam teลพav, pri katerih ima olivno olje blagodejen uฤinek, je zelo dolg. ล tevilne ลกtudije dokazujejo, da olivno olje odliฤno varuje pred boleznimi srca in oลพilja, artritisom, rakom na dojkah in drugimi oblikami raka, poleg tega zniลพuje raven slabega holesterola, pospeลกuje izloฤanje ลพelodฤnih sokov in omogoฤa boljลกo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Ker je maลกฤobnokislinska sestava olivnega olja zelo podobna maลกฤobnokislinski sestavi materinega mleka, je olivno olje primerno za prehrano dojenฤkov. Nadvse primerno je tudi za prehrano diabetikov.

Antioksidanti

Varovalni uฤinki olivnega olja so posledica visoke vsebnosti antioksidantov (polifenolov), ki jih vsebuje olivno olje, ter uravnoveลกene maลกฤobnokislinske sestave.
Sestava kislin olivnega olja je presenetljivo podobna sestavi kislin v ฤloveลกkem telesu, zato ฤloveลกki organizem olivno olje presnavlja neprimerno laลพje kot veฤino drugih olj in trdih maลกฤob.

Kako se znajti v ponudbi?

Zavedanje o pozitivnih uฤinkih uลพivanja olivnega olja spremlja vse veฤja ponudba izdelkov na policah. Embalaลพa je vลกeฤna: na vsaki steklenici so narisane olive in stare kamnite stiskalnice. Skoraj vsa prisegajo na svojo deviลกkost. Kaj v resnici skriva steklenica, je drugo vpraลกanje.

Ali smo naivni, ko plaฤamo 24 EUR za nekaj, kar lahko kupimo za 4 EUR, ali pa smo naivni, ฤe pri nakupu olja za 4 EUR verjamemo, da smo kupili nekaj dobrega? Kako ugotoviti, za kaj gre, ali oznake sploh drลพijo, in ฤe drลพijo, po ฤem se razlikujejo olja z enako oznako?

Po veljavnih pravilnikih olivna olja razvrลกฤajo v 6 kakovostnih razredov:

1ยฐ: Ekstra deviลกko oljฤno olje: prvo stiskanje od 0 do 1 stopnje kislosti.
2ยฐ: Rafinirano deviลกko olivno olje: prvo stiskanje od 1 do 1,5 stopnje kislosti.
3ยฐ: Fino deviลกko olivno olje: drugo stiskanje od 1,5 do 3 stopnje kislosti.
4ยฐ: Pol fino olivno olje: drugo stiskanje od 3 do 4 stopnje kislosti.
5ยฐ: Rafinirano olivno olje in olivno olje (znano kot โ€œsvetilno oljeโ€): to je olje, lahko tudi ekstra deviลกko, ki se je pokvarilo, in presega kislost 4 stopinj. Da bi bilo sploh uลพitno, ga obdelajo s kemiฤnimi postopki (razmilijo, deodorirajo in razbarvajo) ter mu povrnejo kislost, ki ne presega 2 stopinji.
6ยฐ: Rafinirano olje iz oljฤnih tropin ter olje oljฤnih tropin in oliv (s kemiฤnimi topili pridobljena olja iz oljฤnih tropin): njegova izvorna kislost znaลกa od 15 do 30 stopinj; je zelo temno, slabega vonja, uลพitno le ob pomoฤi obdelave, ki med drugim predvideva rabo bencina in trikloretena. V prodaji je meลกano z meลกanico olivnega olja kislosti 3 stopinje.

Oljฤno oljeKaj je stopnja kislosti?

Stopnja kislosti je dober kazalnik kakovosti. Vsaka napaka pri proizvodnji vpliva na viลกji deleลพ prostih maลกฤobnih kislin (stopnjo kislosti). ฤŒe so uporabljeni poลกkodovani plodovi, ฤe je prisotna voda ali je olje pridelano oziroma hranjeno pri viลกjih temperaturah, bo hitro preseglo 1 odstotek ลพelene kislosti.
Samo ekstra deviลกko (na etiketah v tujih jezikih temu ustrezajo Extra vergine, Virgen Extra, ali Native Oliven Oil) ima ฤudeลพne uฤinke, o katerih piลกejo medicinske in druge prehrambne ลกtudije.

Pozorni na znake

Zato bodite pozorni na oznake, pri katerih gre za โ€œnovokomponirane izrazeโ€. Tako oznaka โ€œhladno stiskano olivno oljeโ€ lahko pomeni tudi rafinirano olje z 1,5 odstotka kislosti.ย  Enako velja za oznako prvo stiskanje, ki sama po sebi ลกe ne zagotavlja ลพelene kakovosti. Vฤasih so tuje oznake deviลกko na naลกih etiketah โ€œpomotomaโ€ prevedene kot โ€œekstra deviลกkoโ€, zato pozornost ni odveฤ.

Najveฤ slabega olivnega olja zauลพijemo skupaj s konzerviranimi ali vloลพenimi slaniki in artiฤokami. Oznaka tuna v olivnem olju navadno pomeni tuno v rafiniranem olivnem olju, ki je daleฤ od tega, kar bi moralo biti dobro olivno olje. Zato je najbolje, da olje iz konzerv odlijete in tuni, skuลกi, sardinam โ€ฆ dodate kaj kakovostnejลกega.

Kaj je vredno vaลกega denarja?

Dobro olje ima vsebnost maลกฤob, manjลกo od 1 odstotka, in je jasno deklarirano kot ekstra deviลกko olivno olje (kar pomeni prvo in hladno stiskanje).
Dobri proizvajalci vam bodo zaupali tudi poreklo olja. Svetloba zelo ลกkoduje olivnemu olju, zato pri nakupu namenjajte prednost oljem, zavarovanim s temno steklenico, ki varuje pred oksidacijo. ฤŒe ga ne uporabljate pogosto, raje kupite manjลกo steklenico, ฤeprav se nakup veฤje bolj izplaฤa.
Naฤeloma velja, da olja z moฤnejลกim okusom vsebujejo veฤ zdravilnih polifenolov.

Mnogi imajo radi italijanska olja, ki so zelo blagega okusa, vendar poznavalci namenjajo prednost ลกpanskim in grลกkim olivam, ki so veliko bolj aromatiฤne. Zelo znana je ลกpanska sorta Arbequina, ki ima zelo gurmanski okus. Olja iz te ฤiste sorte najdemo tudi na naลกih prodajnih policah.

Okus in gostota

Nekatere parametre kakovosti lahko ocenjujemo tudi sami. Olje, ki je teลพko in ลพarko, je daleฤ od vrhunske kakovosti. ฤŒe so maลกฤobe ลพarke, v olju ni ostalo prav niฤ antioksidantov.
Tudi gostota olja veliko pove o njegovi kakovosti. Sveลพe hladno stisnjeno olje je podobno mastnemu soku in ga lahko sperete z rok s toplo vodo. ฤŒe morate roke veฤkrat namiliti, to pomeni, da ste imeli v rokah olje, ki so ga pri stiskanju toplotno obdelali, da bi od sebe dalo veฤ.

Prav domaฤa olja, ki jih kupujemo na dalmatinskih trลพnicah, so primer oksidiranih in toplotno obdelanih olj. Resda so domaฤa, vendar postopek pridelave in hranjenja utegne biti daleฤ od optimalnega.

Oljka in oliveKako ugotovimo, ali je olje sveลพe?

Podatek, ki vam pove veliko, je tudi rok uporabe. Naฤeloma je rok uporabe 18 mesecev. Bolj ko je oddaljen datum, ki je na steklenici oznaฤen z besedama โ€œuporabno doโ€, bolj je sveลพe in v njem je veฤ koristnega za vas.

Zavedajte se, da je za kakovosten liter ekstra deviลกkega olivnega olja potrebno od osem do deset kilogramov oliv optimalne zrelosti. Pri oljih slabลกe kakovosti ob pomoฤi viลกje temperature in kemiฤnih postopkov litra olja lahko โ€œstisnejoโ€ tudi iz treh do ลกtirih kilogramov plodov.

Ali res verjamete, da je deset kilogramov plodov moลพno vzgojiti, roฤno obrati, iz njih iztisniti olje, plaฤati skladiลกฤenje, polnjenje v steklenice, embalaลพo, prevoz, davke in trgovske marลพe ter na koncu doseฤi ceno 4 do 8 EUR za liter?ย  ฤŒe od olivnega olja priฤakujete zdravje, pri nakupu uporabite zdravo pamet!

Nekatera zdruลพenja proizvajalcev so omenjenim kriterijem dodala ลกe posebne zahteve.

Oznaka D.O.P.

Italija je leta 1992 uvedla oznako D.O.P., da bi tako na drลพavni ravni vnesli nekaj reda med oznake. Oznaka zagotavlja, da skupna meja kislosti ne presega 0,5 odstotka in da je na izdelku navedeno obmoฤje pridelave oliv. Poleg tega pomeni preteลพno roฤno obiranje in ekoloลกko pridelavo oljฤnih nasadov, brez rabe pesticidov in herbicidov. Olja s to oznako so povpreฤno draลพja za 1 evro na liter.

Oznaka โ€œolje slovenske Istreโ€

Ta oznaka dodatno zagotavlja, da vsebnost prostih maลกฤobnih kislin ne presega 0,5 odstotka, kar je dvakrat stroลพje merilo od veljavnega pravilnika za ekstra deviลกka olivna olja. Peroskidno ลกtevilo, izraลพeno v mmol/kg, mora biti vsaj za 20 odstotkov niลพje kot pri veljavnem standardu za โ€œekstra deviลกka oljaโ€.
Zelo pomembna je zahteva, da mora biti izmerjena vsebnost vseh polifenolov (pomembnih antioksidantov, ki jim oljฤno olje dolguje veliko varovalnih uฤinkov) in da mora ta presegati 100 mg/kg. Evropski pravilnik za โ€œekstra deviลกka olivna oljaโ€ ne zahteva tega parametra.

Oznaka BIO

Bio olja, ki so pridelana in predelana s certifikatom ekoloลกke pridelave, zagotavljajo, da so oljฤni nasadi gojeni brez kemiฤnih sredstev. ฤŒe ste se kdaj peljali po ล paniji skozi veฤ sto kilometrov dolge nasade oljk, veste kaj pomeni mnoลพiฤna pridelava. ฤŒrna cevka, ki vodi od rastline do rastline, jih namaka in gnoji. Takลกne oljke skorajda nimajo korenin v zemlji, zato je vpraลกljivo, katere snovi lahko posrkajo iz zemlje, ฤe vse, kar potrebujejo, pride po โ€œslamciโ€.

Ekoloลกki nasadi so nekaj povsem drugega: to, kar smo vajeni videvati na jadranskih otokih in v Istri. ฤŒe imate radi ลกtevilke, to pomeni, da ekoloลกko pridobljene olive vsebujejo za tretjino veฤ vitaminov, mineralov in pogosto tudi do 50 odstotkov veฤ antioksidantov in aktivnih snovi. Zato so tudi uฤinki tako pridelanih olj neprimerno boljลกi.

Na naลกem trgu so na voljo tudi ekoloลกko certificirana olivna olja Byodo, Davert in Crudigno. Nedavno se je pojavilo tudi Byodo olivno olje brez vonja, ki ga lahko uporabimo za pripravo sladic, peko palaฤink in podobnih jedi, v katerih si ne ลพelimo vonja po olivnem olju.

Varno za cvrtje!

Uลพivanje olivnega olja ne samo ลกฤiti arterije in varuje pred rakavimi obolenji, ampak zelo dobro prenaลกa tudi cvrtje.ย  Lahko ga segrejete celo do 280 stopinj Celzija, pa se maลกฤobe ne bodo poลกkodovale (โ€œzaลพgaleโ€), pri cvrtju pa se temperature gibljejo med 140 in 180 stopinjami Celzija, kar pomeni, da imamo ลกe nekaj โ€œrezerveโ€.

Teorija gospodinj se glasi, da je ekstra deviลกko olivno olje za cvrtje predrago. Toda v nasprotju z drugimi maลกฤobami za cvrtje je to olje po prvi uporabi ลกe veฤkrat uporabno, ฤe ga le ustrezno hranimo: ostanke prejลกnjih cvrtij pustimo na dnu oziroma olje precedimo pred vnoviฤno uporabo. Nobena od drugih maลกฤob ne zagotavlja veฤ kot eno varno uporabo!

Sanja Lonฤar

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E