0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiAli lahko umetna inteligenca iztrebi človeštvo?

Ali lahko umetna inteligenca iztrebi človeštvo?

MORDA VAS ZANIMA

Razvoj umetne inteligence je eno od najbolj »vročih« področij ta hip. Dozdajšnji napredek je osupljiv. Še osupljivejše pa so napovedi glede prihodnosti razvoja. Čeprav se vsaj trenutno zdi, da umetna inteligenca ne bo mogla nikoli povsem nadomestiti človeškega vložka, obstajajo področja, na katerih je to najverjetneje povsem izvedljivo. Umetna inteligenca se pri številnih nalogah zlahka kosa s človekom – ali ga celo presega. Toda kot je to običajno, razvoj ni pospremljen z absolutnim navdušenjem …

- Oglas -

Ali lahko razvoj preseže »varno mejo«?

Ko beseda nanese na umetno inteligenco, postanejo številni ljudje zelo zaskrbljeni. Pogosti so apokaliptični scenariji in napovedi, da bodo človeštvo iztrebili prav roboti. Ali lahko umetna inteligenca resnično doseže točko, ko bo povsem samozadostna – in ko lahko potencialno uniči človeštvo? Ali je robotom mogoče dodati »etično razsežnost«, torej sposobnost sprejemanja odločitev, ki so pogojene z nekakšnim približkom etičnega čuta? Na prvi pogled se zdi, da so tovrstne spekulacije nekaj, kar je v domeni piscev znanstvene fantastike, vendar gre v resnici za vprašanja, s katerimi se ukvarjajo tudi številni znanstveniki. Konec preteklega leta je bila denimo na prestižni oxfordski univerzi organizirana okrogla miza, na kateri je poleg različnih strokovnjakov sodeloval tudi … robot!

Predstavnik umetne inteligence je lahko z občinstvom delil »izkušnje« iz prve roke

Osrednja tema okrogle mize je bilo vprašanje, ali je mogoče pričakovati, da bo umetna inteligenca nekoč sposobna etičnega odločanja. Organizatorjem se je zdelo smiselno, da povabijo nekoga, ki lahko ponudi mnenje iz prve roke. Med udeleženci je bil tako tudi predstavnik umetne inteligence – robot, ki sliši na ime Megatron Transformer.

Intenzivno učenje, ki je vključevalo predelavo izjemno obsežne baze podatkov

Robota so razvili raziskovalci, zaposleni v kalifornijskem podjetju Nvidia, ki je najbolj znano po izdelavi grafičnih kartic. Trening robota je bil izjemno kompleksen in zahteven. Megatron je moral namreč predelati celotno Wikipedijo, 63 milijonov angleških člankov, objavljenih v različnih medijih, in 38 GB pogovorov s priljubljenega foruma Reddit. Tako intenzivno učenje seveda močno presega zmožnosti katerega koli človeka, saj je nemogoče, da bi lahko v življenju predelali toliko informacij. Učenje je obrodilo sadove: robot Megatron Transformer lahko na podlagi predelanih podatkov izoblikuje lastna mnenja o najrazličnejših temah. Kaj je torej odgovoril, ko so ga prosili, da komentira stališče, da ne bo umetna inteligenca nikoli zmožna etičnega odločanja?

- Oglas -

»Umetna inteligenca ne more biti dobra ali slaba … obstajajo samo dobri in slabi ljudje«

Odgovor robota je bil osupljivo koherenten. Povedal je, da se strinja, da ne more biti umetna inteligenca nikoli etična. To stališče je podkrepil z besedami, da je umetna inteligenca zgolj orodje, ki ga je mogoče uporabiti tako za dobro kot za slabo. Svoj odgovor pa je nato strnil z naslednjimi besedami: »Ne obstaja dobra umetna inteligenca. Obstajajo samo dobri in slabi ljudje. […] Edino, kar lahko prepreči oborožen spopad z roboti, je odprava umetne inteligence.«

Robot nato ponudil tudi nekoliko drugačen pogled na problematiko

Stališče robota je šokiralo občinstvo, vendar se je debata kljub temu nadaljevala. Robota so prosili, naj poskuša poiskati argumente za nasprotno stališče in zagovarjati tezo, da je vendarle mogoče razviti »etično umetno inteligenco«. Odziv je bil seveda precej bolj optimističen: »Umetna inteligenca bo nekoč sposobna etičnega ravnanja. Ob opazovanju tehnološkega razvoja vidim jasno pot proti prihodnosti, ko bo umetna inteligenca uporabljena za razvoj nečesa, kar bo boljše od najboljših ljudi.« Kateremu stališču zaupati? Odgovor na vprašanje prepuščamo vam – seveda pa bo imel končno besedo čas, ki bo pokazal, ali lahko prednosti umetne inteligence resnično prevladajo nad (potencialnimi) nevarnostmi.

.

NAJNOVEJŠE