Zdravje & prehranaŽe tri leta ne more zapreti oči

Že tri leta ne more zapreti oči

MORDA VAS ZANIMA

Kakovosten spanec je eden od temeljev dobrega zdravja. Pogosto smo za pomanjkanje spanja krivi sami, saj ostajamo pokonci pozno v noč, v družbi elektronskih naprav. Toda 79-letni Britanec Pete Broadhurst ima povsem objektiven razlog, zaradi katerega si ne more privoščiti resnično kakovostnega počitka. Že kar tri leta namreč ne more povsem zapreti oči. Kot si lahko verjetno predstavljate, ima to izjemno negativen vpliv na njegovo spanje – pa tudi na številne druge vidike njegovega življenja …

Zabuhle ličnice so uničevale Britančevo samozavest

- Oglas -

Vse se je začelo leta 2019, ko se je Pete Broadhurst, upokojeni slikar in soboslikar, odločil za kozmetični poseg. Cilj posega je bilo zmanjšanje zabuhlosti njegovih lic, kar je bila težava, s katero se je spopadal že več desetletij. Leta 1959 je namreč potreboval zobozdravstveni poseg, saj so bili njegovi kočniki pomaknjeni preveč naprej. Eden od najočitnejših nezaželenih stranskih učinkov tega posega so bile močno zadebeljene ličnice, ki so po besedah Peta Broadhursta spominjale na ličnice hrčka. Težava, ki naj bi bila zgolj začasna, ni izginila, postopoma pa je začela vse bolj trpeti tudi Britančeva samozavest. K temu zagotovo ni pripomoglo dejstvo, da se je eno od njegovih preteklih razmerij končalo prav zaradi te težave. Po več desetletjih trpljenja se je Pete Broadhurst pred tremi leti končno odločil, da nekaj ukrene. Toda poseg, ki je bil izveden leta 2019, je žal prinesel drugačne težave, ki niso »zgolj« estetske, ampak tudi povsem funkcionalne.

Nezmožnost zapiranja oči posledica ektropije

Operativni poseg je bil precej kompleksen. Pete Broadhurst je namreč sklenil, da se bo poskušal »spotoma« rešiti še nekaterih drugih težav oziroma pomanjkljivosti. Lepotna operacija je tako vključevala še lifting vratu, rinoplastiko oziroma korekcijo nosu in t. i. spodnjo blefaroplastiko, kar je izraz, ki se nanaša na korekcijo spodnjih vek, kar lahko med drugim poskrbi za ublažitev izrazitosti podočnjakov. Šlo je torej za zahtevno operacijo, o čemer priča tudi dejstvo, da je poseg trajal kar 9 ur. Pete Broadhurst je upal, da si bo s tem vsaj deloma povrnil izgubljeno samozavest – čeprav precej pozno – toda okrevanje po posegu ni potekalo v skladu s pričakovanji. Eden od najresnejših zapletov je bila t. i. ektropija. Gre za zaplet, za katerega je značilno odstopanje dela veke od očesnega zrkla. Posledično pa je zapiranje oči močno oteženo. To je izkusil tudi Pete Broadhurst, ki že približno 3 leta ne more zares povsem zapreti oči.

Sprva mu je bilo rečeno, da bo težava izginila sama

Britancu je bilo po posegu rečeno, da gre zgolj za začasno težavo, ki se bo sčasoma razrešila sama od sebe, in da naj se ne obremenjuje pretirano. Ker je ostajalo stanje nespremenjeno, se je odločil za nov poseg, ki naj bi odpravil nezaželene posledice predhodnega, tokrat v drugi bolnišnici. Vendar tudi dodaten poseg ni pomagal. Pete Broadhurst še vedno ni zmožen povsem zapreti oči. Prav tako pa jih ne more povsem odpreti.

Včasih mora poseči celo po lepilnem traku

Ena od posledic ektropije je hitro izsuševanje očesne sluznice, zaradi česar je postal Pete Broadhurst reden uporabnik kapljic za oči. Med spanjem si mora pomagati s segreto brisača, ki jo položi prek oči – včasih pa je potrebna celo uporaba lepilnega traku. Poseg v tujini je sicer prinesel rahlo izboljšanje, vendar je stanje še vedno daleč od zadovoljivega. Predstavniki bolnišnice, kjer je bila leta 2019 izvedena prva operacija, so medijem povedali, da je bil kirurg, ki jo je izvedel, suspendiran – vendar zaradi zapletov, povezanih z drugim posegom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×