Ekologija & OkoljeZnanstveniki pozivajo oblastnike, naj preprečijo poskuse blokiranja sonca

Znanstveniki pozivajo oblastnike, naj preprečijo poskuse blokiranja sonca

MORDA VAS ZANIMA

Skupina šestinštiridesetih znanstvenikov je pred kratkim podpisala skupno izjavo oziroma odprto pismo, v katerem pozivajo oblasti, naj preprečijo poskuse blokiranja sonca.  Sliši se nenavadno, toda tovrstni načrti resnično obstajajo. Gre za idejo, ki je znana kot solarni geoinženiring. Zagovorniki te ideje so prepričani, da obstaja preprosta rešitev za globalno segrevanje – blokada dela sončnih žarkov. Toda številni znanstveniki opozarjajo, da bi bil lahko prenos te ideje v prakso zelo nevaren …

Solarni geoinženiring povezan s številnimi neznankami in potencialnimi tveganji

- Oglas -

Kot so v odprtem pismu zapisali znanstveniki, je razumevanje tveganj, povezanih s solarnim geoinženiringom, zelo slabo. Obenem opozarjajo, da bi se potencialni učinki razlikovali od regije do regije in da obstaja ogromno neznank, ko gre za vpliv solarnega geoinženiringa na vremenske vzorce, kmetijstvo ter osnovno oskrbo prebivalstva s hrano in vodo.

Brez mednarodnega sporazuma so najbogatejše države v veliki premoči

V pismu je zapisano tudi, da je lahko še posebej nevarna implementacija solarnega geoinženiringa brez mednarodnega konsenza o »pravilih igre«. Znanstveniki, ki so pismo podpisali, so prepričani, da bi bile najbogatejše države v precejšnji prednosti. Brez mednarodnih določil bi lahko začele najmočnejše države izvajati solarni geoinženiring, čeprav se mednarodna skupnost s tem ne bi strinjala. Najrevnejše države bi bile seveda še posebej ranljive. Solarni geoinženiring bi lahko močno otežil pridelavo hrane na teh območjih, vendar prebivalstvo ne bi imelo na voljo mehanizmov, ki bi omogočali učinkovit odpor.

Solarni geoinženiring kot veter na mlin multinacionalk, odvisnih od fosilnih goriv

Znanstveniki vidijo dodatno nevarnost v vplivih morebitnega solarnega geoinženiringa na druge ukrepe, namenjene zajezitvi podnebnih sprememb oziroma globalnega segrevanja. Že zdaj so ukrepi vse prej kot zadostni, solarni geoinženiring pa bi lahko situacijo še poslabšal. Oblasti in multinacionalke bi se lahko začele sklicevati na to, da solarni geoinženiring povsem zadošča – in da ukrepi za zmanjšanje ogljikovih izpustov niso več potrebni. Skupina znanstvenikov pri tem opozarja, da je prepričanje, da lahko tehnološki razvoj reši naš planet – in da ni potrebe po tem, da človeštvo spremeni svoje navade – zelo problematično. Temelji na podcenjevanju resnosti podnebne krize in na medlem obetu abstraktne rešitve, kar lahko prebivalstvo uspava. Solarni geoinženiring bi lahko postal priročen argument za lobiste, ki zastopajo fosilno industrijo, zanikovalce podnebnih sprememb in populistične politike.

Poziv k mednarodni prepovedi razvoja in testiranja tehnologij za solarni geoinženiring

Osnovna zahteva znanstvenikov, ki so podpisali izjavo, je sprejetje mednarodnega sporazuma, ki bi prepovedoval solarni geoinženiring, pri čemer bi bila določila za vse države enaka. Znanstveniki obenem pozivajo oblasti, naj preprečijo državno sponzoriranje projektov, katerih cilj je razvoj tehnologije za solarni geoinženiring. Prav tako pa menijo, da bi bilo treba prepovedati poskuse patentiranja in eksperimente, ki vključujejo testiranje tehnologije, namenjene solarnemu geoinženiringu. Pri tem navajajo, da ne bi šlo za prvi primer tovrstne prepovedi. Mednarodna skupnost je že prepovedala razvoj tehnologij, katerih izdelava in uporaba bi bili povezani z bistveno več tveganji kot koristmi. 

Znanstveniki dopuščajo možnost določenih izjem z nizko stopnjo tveganja                     

- Oglas -

V pismu je še zapisano, da mednarodna prepoved solarnega geoinženiringa oziroma s tem povezanih aktivnosti ne bi zavrla znanstvenih inovacij in legitimnih raziskav – in da lahko obilo dokazov za to najdemo v zgodovini. Znanstveniki pri tem dodajajo, da bi sporazum lahko dovoljeval določene izjeme oziroma manj nevarne pristope – na primer razvoj tehnologij za solarni geoinženiring, ki so primerne samo za lokalno, zelo omejeno uporabo. Tovrstne tehnologije tako ne bi predstavljale večjega tveganja na globalni ravni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×