Zdravje & prehranaKapljice namesto bralnih očal

Kapljice namesto bralnih očal

MORDA VAS ZANIMA

Starostna daljnovidnost, imenovana tudi prezbiopija, je zelo razširjena težava. Prav zato si mora ogromno starejših oseb pri branju in podobnih dejavnostih pomagati z bralnimi očali. To sicer za večino ni posebna težava, toda zdi se, da je na obzorju še preprostejša rešitev. Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je namreč pred nedavnim odobrila posebne kapljice, ki lahko poskrbijo za nekajurno »odpravo« kratkovidnosti. Tako lahko vsaj za krajši čas povsem nadomestijo potrebo po uporabi bralnih očal …

Izdelek že na voljo v ameriških lekarnah, vendar je zanj potreben recept

- Oglas -

Kapljice, ki se imenujejo VUITY, naj bi poskrbele za začasno izboljšanje vida, njihov učinek pa traja do približno 6 ur. Tako lahko za nekaj ur pozabite na tipične simptome daljnovidnosti, kot so težave pri poskusu osredotočanja na predmete v bližini in pri branju ter zamegljen vid. Uporaba oziroma prodaja kapljic je bila uradno odobrena septembra, 9. decembra pa se je začel izdelek, ki ga je razvilo biofarmacevtsko podjetje AbbVie, prodajati v številnih lekarnah po celotnih Združenih državah Amerike, vendar je dostopen samo z receptom.

Učinek kapljic se pokaže že po približno 15 minutah

Kapljice VUITY so prvi tovrstni izdelek na tržišču. Njihova uporaba naj bi bila povsem varna, postopek pa je zelo preprost. Namesto da bi si pomagali z bralnimi očali, v vsako oko nakapljate po eno kapljico izdelka, nato pa malce počakate. Izdelek naj bi začel delovati že po približno 15 minutah. Kot omenjeno, je namenjen osebam, ki se spopadajo z daljnovidnostjo, predvsem z daljnovidnostjo, ki je posledica staranja, pri tem pa ne vplivajo na sposobnost zaznavanja oddaljenih predmetov – niti pozitivno niti negativno. Strah, da bi kapljice začasno odpravile eno težavo, vendar pri tem ustvarile drugo, je torej odveč.

Najpomembnejše zasluge za učinkovitost kapljic ima pilokarpin

Glavna učinkovina v kapljicah za začasno odpravo daljnovidnosti se imenuje pilokarpin. Eden od učinkov te snovi je krčenje očesnih zenic, kar pomaga pri lažjem zaznavanju predmetov v neposredni bližini. Kot omenjeno, je daljnovidnost oziroma prezbiopija zelo pogosta težava v starosti, saj se fleksibilnost naše očesne leče z leti manjša. Posledično se pojavijo težave pri poskusu prepoznavanja predmetov in črk, ki so zelo blizu. Prvi simptomi prezbiopije se običajno pojavijo že okoli 45. ali celo 40. leta starosti, težava pa postaja nato postopoma vse bolj moteča.

Nič več iskanja bralnih očal

Osebe, ki se spopadajo s starostno daljnovidnostjo, težavo običajno rešujejo z bralnimi očali, v zadnjih letih pa se vedno več ljudi zanaša tudi na možnost povečave črk, ki je na voljo pri branju na elektronskih napravah. V podjetju AbbVie upajo, da bo njihov izdelek nekoliko olajšal življenje osebam, ki se spopadajo s prezbiopijo, saj učinek kapljic ni odvisen od medija, ki se uporablja pri branju, obenem pa se vam po zaslugi kapljic ni treba ukvarjati z iskanjem bralnih očal. Izdelek je sicer za zdaj dostopen samo v Združenih državah Amerike, toda mogoče je pričakovati, da bodo kapljice za začasno odpravo daljnovidnosti v bližnji prihodnosti dostopne tudi v drugih državah.

Klinična študija potrdila učinkovitost in varnost izdelka

- Oglas -

Uprava za hrano in zdravila se je za odobritev kapljic odločila na podlagi rezultatov raziskave, ki je vključevala 750 oseb s prezbiopijo, starih od 40 do 55 let. Sodelujoči so bili naključno razdeljeni v dve skupini. Prva skupina je dobivala kapljice VUITY, druga pa placebo. Po 30 dneh so vse osebe, ki so prejemale kapljice VUITY, torej pravo zdravilo, poročale o precejšnjem zmanjšanju težav z daljnovidnostjo, pri tem pa niso bili zaznani resnejši stranski učinki.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×