0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliZa pse je lahko stresen celo zvok mikrovalovne pečice

Za pse je lahko stresen celo zvok mikrovalovne pečice

MORDA VAS ZANIMA

O negativnih vplivih zvočnega onesnaževanja na pse in druge živali se običajno govori predvsem decembra. Zelo glasni, nenadni zvoki, kot je zvok pokanja petard, so za živali zagotovo še posebej stresni, vendar so lahko problematični tudi navidezno nedolžni zvoki – vključno z zvokom mikrovalovne pečice. V reviji Frontiers in Veterinary Science je bila pred nedavnim objavljena študija, ki to potrjuje …

- Oglas -

Skrbniki nemalokrat podcenjujejo pomen telesne govorice psov

Po mnenju strokovnjakov, ki se ukvarjajo s preučevanjem živalskega vedenja, so skrbniki psov pogosto premalo pozorni na neverbalno govorico svojih štirinožnih prijateljev. Razširjeno je namreč prepričanje, da psi na stiske opozarjajo predvsem z lajanjem. Toda v resnici je pogosto precej bolj zgovorna njihova telesna govorica. Neupoštevanje tega vidika pasje komunikacije se odraža tudi v izsledkih uvodoma omenjene študije. Raziskovalci so namreč ugotovili, da skrbniki pogosto ne zaznajo odzivov na zvoke, ki pričajo o tem, da je pes prestrašen oziroma tesnoben.

Pri tem gre predvsem za t. i. gospodinjske zvoke, ki jih ljudje dojemamo kot običajen del bivanja v stanovanju. Po eni strani je dobro znano, da so psi zelo občutljivi na zvok ognjemetov, groma in podobne glasne, nenadne zvoke, po drugi strani pa redko pomislimo, da so lahko za pse zelo stresni tudi manj izraziti zvoki. Uvodoma omenjena študija priča o tem, da se lahko psi zelo vznemirijo tudi ob zvokih, ki jih oddajajo različne gospodinjske naprave oziroma aparati, na primer sesalnik ali mikrovalovna pečica – tudi če so psi nanje navajeni.

Očitna prestrašenost, ki pa je ostala večinoma spregledana

V raziskavo je bilo vključenih 386 psov in njihovih skrbnikov. Skrbniki so morali izpolniti vprašalnik, na katerem so bila zbrana vprašanja, povezana z odzivi psov na različne zvoke, ki se pojavljajo v tipičnem gospodinjstvu. Poleg tega pa so raziskovalci preučili še 62 videoposnetkov psov in njihovih skrbnikov. Pri tem jih je zanimal človekov odziv na vedenje psov. Končna analiza je razkrila, da ljudje pogosto podcenjujejo prestrašenost psa. Medtem ko so strokovnjaki za živalsko obnašanje dobro razumeli, da so priča vedenju, ki opozarja na prestrašenost psa, so se ljudje pogosto odzvali s smehom. Podobne zaključke je prinesla tudi analiza vprašalnikov.

- Oglas -

Znaki prestrašenosti so lahko včasih tudi precej subtilni

Raziskovalci so ugotovili, da so za pse še posebej problematični tisti vsakodnevni zvoki, katerih frekvenca je nadpovprečno visoka in ki se pojavijo nenadoma, na primer zvok alarma ali pisk pečice. Po drugi strani pa psi precej bolje prenašajo nižje, konstantne zvoke, tudi če so precej glasni. Kot omenjeno, je pomembno, da ste pozorni na telesno govorico psa, na kar opozarjajo tudi avtorji študije. Če se pes nenadoma zgrbi, začne umikati ali tresti, so to precej jasni znaki prestrašenosti, tudi če jih ne spremlja lajež. Včasih so sicer znaki anksioznosti pri psih manj očitni, kar pomeni, da je potrebno še posebej natančno opazovanje. Če se pes ustraši določenega zvoka, lahko začne na primer tudi sopsti ali se oblizovati – nekateri psi pa celo povsem okamnijo.

Psi precej bolj občutljivi na zvoke kot ljudje

Visoki in nenadni zvoki pa niso problematični »samo« zato, ker lahko psa močno prestrašijo, ampak lahko vplivajo tudi na njegov sluh in povzročijo celo fizično bolečino. Upoštevati morate namreč, da je razpon slušnih zaznav pri psu precej širši od človeškega. Psi so tako nemalokrat zelo občutljivi tudi na tiste zvoke, ki jih sami komajda zaznavate. Če sobivate s psom, je torej vsekakor pomembno, da ste pozorni na ta vidik in da poskrbite za okolje, ki bo čim bolj prijazno ušesom vaše kosmatinca.

NAJNOVEJŠE