0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAlergija na hrano: Vzroki, simptomi in najpogostejša alergena živila

Alergija na hrano: Vzroki, simptomi in najpogostejša alergena živila

MORDA VAS ZANIMA

Alergija na hrano je pogosta težava, s katero se sooča vse več ljudi po vsem svetu. Gre za odziv imunskega sistema na določena živila, ki jih telo prepozna kot škodljiva. Ta preobčutljivost lahko povzroči različne simptome, od blagih do življenjsko nevarnih.

- Oglas -

Kaj je alergija na hrano?

Alergija na hrano je imunski odziv, ki se sproži, ko telo zazna določeno hrano kot nevarnost. Imunski sistem proizvaja protitelesa, imenovana imunoglobulin E (IgE), ki sprožijo sproščanje histamina in drugih kemikalij v telesu. To vodi do simptomov alergijske reakcije, ki se lahko pojavijo takoj ali nekaj ur po zaužitju alergene hrane.

Alergija na hrano je resna težava, ki lahko močno vpliva na kakovost življenja. Z razumevanjem simptomov, vzrokov in načinov zdravljenja lahko učinkovito obvladujete alergijo in zmanjšate tveganje za alergijske reakcije.

Simptomi alergije na hrano

Simptomi alergije na hrano se lahko razlikujejo glede na posameznika in resnost alergije. Najpogostejši simptomi vključujejo:

- Oglas -
  • Srbenje ali otekanje ustnic, jezika, grla ali obraza
  • Izpuščaji ali koprivnica
  • Trebušne bolečine, driska, slabost ali bruhanje
  • Težave z dihanjem, astma
  • Anafilaksija (huda alergijska reakcija, ki zahteva nujno medicinsko pomoč)

Tabela: Pogosti simptomi alergije na hrano

SimptomOpis
Srbenje ali otekanjeSrbenje ali otekanje ustnic, jezika, grla ali obraza
Izpuščaji ali koprivnicaPojav rdečih, srbečih izpuščajev na koži
Trebušne težaveBolečine v trebuhu, driska, slabost ali bruhanje
Težave z dihanjemTežko dihanje, piskanje ali astma
AnafilaksijaHuda alergijska reakcija, ki lahko povzroči šok in smrt
Alergena živila in alergija na hrano

10. Najpogostejših alergenih živil

Nekatera živila so pogostejši povzročitelji alergij kot druga. To je seznam desetih najpogostejših živil, ki lahko povzročijo alergijske reakcije:

1. Mleko

Alergija na kravje mleko je pogosta pri dojenčkih in majhnih otrocih, vendar se lahko pojavi tudi pri odraslih. Simptomi vključujejo izpuščaje, bruhanje, drisko in težave z dihanjem.

2. Jajca

Alergija na jajca je pogosta pri otrocih in se pogosto zmanjša s starostjo. Simptomi vključujejo kožne reakcije, težave z dihanjem in prebavne težave.

3. Oreščki

Oreščki, kot so arašidi, orehi, mandlji in lešniki, so pogost alergen, ki lahko povzroči hude reakcije, vključno z anafilaktičnim šokom.

4. Školjke

Školjke, vključno z rakci, jastogi in školjkami, lahko povzročijo hude alergijske reakcije pri občutljivih posameznikih.

- Oglas -

5. Riba

Alergija na ribe, kot so losos, tuna in trska, je pogosta pri odraslih. Simptomi vključujejo izpuščaje, težave z dihanjem in anafilaktični šok.

6. Soja

Soja je pogost alergen pri otrocih, vendar se alergija pogosto zmanjša s starostjo. Simptomi vključujejo izpuščaje, trebušne težave in težave z dihanjem.

7. Pšenica

Alergija na pšenico je pogosta pri otrocih in se lahko zmanjša s starostjo. Simptomi vključujejo izpuščaje, trebušne težave in težave z dihanjem.

8. Sezam

Sezamova semena in izdelki iz sezama so pogost alergen, ki lahko povzroči izpuščaje, trebušne težave in anafilaktični šok.

9. Gorčica

Alergija na gorčico je pogosta v nekaterih delih sveta in lahko povzroči izpuščaje, težave z dihanjem in anafilaktični šok.

10. Lupinasto sadje

Lupinasto sadje, kot so orehi, mandlji, lešniki in indijski oreščki, so pogosti alergeni, ki lahko povzročijo hude reakcije, vključno z anafilaktičnim šokom.

Tabela: Najpogostejša alergena živila in njihovi simptomi

ŽiviloSimptomi
MlekoIzpuščaji, bruhanje, driska, težave z dihanjem
JajcaKožne reakcije, težave z dihanjem, prebavne težave
OreščkiIzpuščaji, težave z dihanjem, anafilaktični šok
ŠkoljkeHude alergijske reakcije, anafilaktični šok
RibaIzpuščaji, težave z dihanjem, anafilaktični šok
SojaIzpuščaji, trebušne težave, težave z dihanjem
PšenicaIzpuščaji, trebušne težave, težave z dihanjem
SezamIzpuščaji, trebušne težave, anafilaktični šok
GorčicaIzpuščaji, težave z dihanjem, anafilaktični šok
Lupinasto sadjeIzpuščaji, težave z dihanjem, anafilaktični šok

Zdravljenje in obvladovanje alergije na hrano

1. Izogibanje alergenom

Najboljši način za preprečevanje alergijskih reakcij je izogibanje alergenom. To vključuje natančno branje etiket živil, izogibanje določenim restavracijam in obveščanje prijateljev ter družinskih članov o vaši alergiji.

2. Uporaba antihistaminikov

Antihistaminiki lahko pomagajo ublažiti blage do zmerne simptome alergija na hrano. So na voljo v obliki tablet, kapljic ali sirupov.

3. Adrenalinske injekcije

Za ljudi, ki so nagnjeni k hudim alergijskim reakcijam, je ključnega pomena, da imajo vedno pri sebi adrenalinsko injekcijo (EpiPen). Adrenalin lahko hitro ublaži simptome anafilaktičnega šoka in reši življenje.

4. Posvetovanje z alergologom

Če sumite, da imate alergijo na hrano, se posvetujte z alergologom. Alergolog lahko opravi teste, da ugotovi, kateri alergeni povzročajo težave, in vam pomaga razviti načrt za obvladovanje težav, ki jih povzroča vaša alergija na hrano.

.

NAJNOVEJŠE