Ekologija & OkoljeČesa ne nosite na plažo?

Česa ne nosite na plažo?

MORDA VAS ZANIMA

Veliko se nas bo v prihodnjih dneh odpravilo na morje, jezera, reke … Obisk plaže pa na žalost velikokrat pomeni, da ko se ljudje odpravijo domov, za njimi ostajajo raznovrstne smeti, ki so jih pozabili ali pa namenoma pustili na plaži.

- Oglas -

Teh smeti pa ne poberejo vedno za nami smetarji. Tako močan veter ali dež smeti odnese v vodo, kar pa seveda nikakor ni okolju prijazno.

Trej, kako najbolje pomagati?

  • S seboj prinesite čim manj plastičnih izdelkov: v večini primerov je tako, da za nami skoraj vedno ostanek kakše plastične embalaže. Problem pa nastane takrat, ko pride plastika v stik z živalmi – plastične vrečke, pokrovčki, embalaže, plastenke …, ki pristanejo v morju, so krive za smrt več kot milion vodnih ptic, ter 100,000 sesalcev in želv na leto.
  • Rešitev? Namesto plastenk raje vzemite s seboj termovske ali navadne steklenice  ter kovinski pribor, ki ga potem zvečer odnesete s seboj domov.
  • Cigareti: na plažah po navadi ostane letno več kot 3.2 miliona cigaretnih ogorkov. Zato na plažo raje ne jemite cigaret, če pa že morate sem in tja kakšnega pokaditi, imejte s seboj posodo za ugašanje in shranjevanje ogorkov.
  • Uporabljajte čim bolj naravne sončne kreme in ostale kozmetične izdelke: raziskave so pokazale, da nekatere kreme vsebujejo kemikalije, ki vplivajo na razvoj rib.

  • Smeti in ostanke hrane zapakirajte in odnesite s seboj: ne le da plastični ostanki, ki jih odplakne v morje, ubijejo letno več milionov živali, ostanki hrane in pijače pa s tem, ko se pomešajo s peskom in mivko, prav tako pripomorejo k smrti mnogo živali.
  • Na plažo ne nosite plenic: čeprav piše na embalaži plenic, da so le-te primerne za plavanje, to še ne pomeni, da je tisto, kar je “v njih“ primerno za v vodo. Zato svoje otroke raje oblecite v navadne kopalke, potrebo pa naj opravljajo drugje.
  • Poskrbite za iztrebke vaših ljubljenčkov: Problem z iztrebki živali lahko kaj hitro odpravimo, če pravilno poskrbimo zanje.

NAJNOVEJŠE