Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Dom & energija8 ukrepov za prihranek elektrike v kuhinji

8 ukrepov za prihranek elektrike v kuhinji

MORDA VAS ZANIMA

Ukrepov za zmanjševanje porabe elektrike se je smiselno lotiti postopoma. Najprej se osredotočite na en prostor v stanovanju, nato pa počasi dodajajte še druge. Tako boste zajeli tudi tiste manj očitne ukrepe. Praviloma je najbolje začeti v kuhinji. Porabe elektrike je namreč tam običajno še posebej visoka. S pomočjo spodnjih nasvetov lahko prihranite denar, obenem pa prispevate k razbremenitvi okolja.

1. Male gospodinjske aparate izklopite po vsaki uporabi

- Oglas -

Ste vedeli, da lahko naprave, kot so opekači kruha, kuhinjski mešalniki in kavni aparati, porabljajo elektriko tudi takrat, ko niso aktivni, vendar so priklopljeni na električno omrežje? Tako je pametno, da kabel izklopite iz vtičnice po vsaki uporabi. Čeprav se zdijo prihranki na prvi pogled zanemarljivo majhni, lahko na dolgi rok s to navado privarčujete precej denarja. Pri določenih napravah bi bilo to sicer pretirano zamudno, toda če gre za manjši aparat, dostop do vtičnice pa ni oviran, vam odklop vzame zgolj sekundo ali dve.

2. Hladilnik in zamrzovalnik naj bosta povsem napolnjena

Malo ljudi ve, da lahko nekaj energije prihranimo tudi tako, da poskrbimo, da sta hladilnik in zamrzovalnik povsem polna. Tako namreč med odpiranjem vrat težje vstopi topel zrak, ki bi zahteval dodatno energijo za ponovno ohlajanje hladilnika. To seveda ne pomeni, da morate kupovati več hrane, kot je potrebujete. Pri zapolnjevanju prostora si lahko na primer pomagate kar s steklenicami, napolnjenimi z vodo.

3. Omislite si mini pečico

Uporaba klasične pečice je pogosto pretirano potratna. Če v pečici večkrat pripravljate obrok za eno ali dve osebi, si je vsekakor smiselno omisliti manjšo električno pečico. Začetna investicija se bo zagotovo že kmalu povrnila.

4. Uporabljajte ponve in lonce ustrezne velikosti

Poskrbite, da med kuhanjem ne boste zapravljali energije po nepotrebnem. Eden od osnovnih ukrepov je uporaba loncev in ponev, katerih dimenzije se ujemajo z velikostjo posamezne kuhalne plošče.

5. Zelenjavo nasekljajte na manjše koščke

- Oglas -

Pred kuhanjem poskušajte zelenjavo nasekljati na čim manjše koščke enakomerne velikosti. To bo sicer zahtevalo malce več časa in napora, vendar bo zelenjava nato pripravljena bistveno hitreje, kar bo poskrbelo za prihranek energije. Za povrh pa bo jed tako najverjetneje precej bolj vizualno privlačna.

6. Preden jed postavite v hladilnik, jo ohladite

Shranjevanje ostankov jedi, ki jih nameravate pojesti malce kasneje ali uporabiti za pripravo drugih obrokov, je vsekakor pohvale vredna navada. Pazite le, da boste posamezno jed pred shranjevanjem v hladilniku ohladili. Če boste v hladilnik postavili zelo vročo hrano, mu boste s tem naložili precej nepotrebnega dela, ki bo seveda zahtevalo nemalo energije. Poskušajte torej počakati vsaj nekaj minut.

7. Pomivalni stroj naj bo pred zagonom zares poln

Uporaba pomivalnega stroja je praviloma bolj ekološka možnost od ročnega pomivanja posode. Vendar to velja le, če je pomivalni stroj pred zagonom poln. Pazite torej, da pomivalnega stroja ne boste vklapljali prehitro. Če nujno potrebujete določeno posodo, jo raje pomijte ročno.

8. Posoda naj se posuši na zraku

Pri uporabi pomivalnega stroja se omejite na najnujnejše funkcije. Če posoda ni pretirano umazana, lahko brez težav nekoliko skrajšate čas pomivanja oziroma preskočite določene korake. Še posebej pomembno pa je, da preskočite sušenje posode v pomivalnem stroju. Gre namreč za povsem nepotrebno porabo električne energije. Precej pametneje je torej, da pustite, da se posoda posuši naravno, na zraku – če se vam zelo mudi, pa si lahko seveda pomagata kar z dobro staro kuhinjsko krpo za brisanje.

Preberite tudi: 6 trikov, ki vam prihranijo čas pri čiščenju kuhinje

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×