0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija8 ukrepov za prihranek elektrike v kuhinji

8 ukrepov za prihranek elektrike v kuhinji

MORDA VAS ZANIMA

Ukrepov za zmanjševanje porabe elektrike se je smiselno lotiti postopoma. Najprej se osredotočite na en prostor v stanovanju, nato pa počasi dodajajte še druge. Tako boste zajeli tudi tiste manj očitne ukrepe. Praviloma je najbolje začeti v kuhinji. Porabe elektrike je namreč tam običajno še posebej visoka. S pomočjo spodnjih nasvetov lahko prihranite denar, obenem pa prispevate k razbremenitvi okolja.

- Oglas -

1. Male gospodinjske aparate izklopite po vsaki uporabi

Ste vedeli, da lahko naprave, kot so opekači kruha, kuhinjski mešalniki in kavni aparati, porabljajo elektriko tudi takrat, ko niso aktivni, vendar so priklopljeni na električno omrežje? Tako je pametno, da kabel izklopite iz vtičnice po vsaki uporabi. Čeprav se zdijo prihranki na prvi pogled zanemarljivo majhni, lahko na dolgi rok s to navado privarčujete precej denarja. Pri določenih napravah bi bilo to sicer pretirano zamudno, toda če gre za manjši aparat, dostop do vtičnice pa ni oviran, vam odklop vzame zgolj sekundo ali dve.

2. Hladilnik in zamrzovalnik naj bosta povsem napolnjena

Malo ljudi ve, da lahko nekaj energije prihranimo tudi tako, da poskrbimo, da sta hladilnik in zamrzovalnik povsem polna. Tako namreč med odpiranjem vrat težje vstopi topel zrak, ki bi zahteval dodatno energijo za ponovno ohlajanje hladilnika. To seveda ne pomeni, da morate kupovati več hrane, kot je potrebujete. Pri zapolnjevanju prostora si lahko na primer pomagate kar s steklenicami, napolnjenimi z vodo.

3. Omislite si mini pečico

Uporaba klasične pečice je pogosto pretirano potratna. Če v pečici večkrat pripravljate obrok za eno ali dve osebi, si je vsekakor smiselno omisliti manjšo električno pečico. Začetna investicija se bo zagotovo že kmalu povrnila.

- Oglas -

4. Uporabljajte ponve in lonce ustrezne velikosti

Poskrbite, da med kuhanjem ne boste zapravljali energije po nepotrebnem. Eden od osnovnih ukrepov je uporaba loncev in ponev, katerih dimenzije se ujemajo z velikostjo posamezne kuhalne plošče.

5. Zelenjavo nasekljajte na manjše koščke

Pred kuhanjem poskušajte zelenjavo nasekljati na čim manjše koščke enakomerne velikosti. To bo sicer zahtevalo malce več časa in napora, vendar bo zelenjava nato pripravljena bistveno hitreje, kar bo poskrbelo za prihranek energije. Za povrh pa bo jed tako najverjetneje precej bolj vizualno privlačna.

6. Preden jed postavite v hladilnik, jo ohladite

Shranjevanje ostankov jedi, ki jih nameravate pojesti malce kasneje ali uporabiti za pripravo drugih obrokov, je vsekakor pohvale vredna navada. Pazite le, da boste posamezno jed pred shranjevanjem v hladilniku ohladili. Če boste v hladilnik postavili zelo vročo hrano, mu boste s tem naložili precej nepotrebnega dela, ki bo seveda zahtevalo nemalo energije. Poskušajte torej počakati vsaj nekaj minut.

7. Pomivalni stroj naj bo pred zagonom zares poln

Uporaba pomivalnega stroja je praviloma bolj ekološka možnost od ročnega pomivanja posode. Vendar to velja le, če je pomivalni stroj pred zagonom poln. Pazite torej, da pomivalnega stroja ne boste vklapljali prehitro. Če nujno potrebujete določeno posodo, jo raje pomijte ročno.

- Oglas -

8. Posoda naj se posuši na zraku

Pri uporabi pomivalnega stroja se omejite na najnujnejše funkcije. Če posoda ni pretirano umazana, lahko brez težav nekoliko skrajšate čas pomivanja oziroma preskočite določene korake. Še posebej pomembno pa je, da preskočite sušenje posode v pomivalnem stroju. Gre namreč za povsem nepotrebno porabo električne energije. Precej pametneje je torej, da pustite, da se posoda posuši naravno, na zraku – če se vam zelo mudi, pa si lahko seveda pomagata kar z dobro staro kuhinjsko krpo za brisanje.

Preberite tudi: 6 trikov, ki vam prihranijo čas pri čiščenju kuhinje

.

NAJNOVEJŠE