Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Dom & energija8 ukrepov za prihranek elektrike v kuhinji

8 ukrepov za prihranek elektrike v kuhinji

MORDA VAS ZANIMA

Ukrepov za zmanjševanje porabe elektrike se je smiselno lotiti postopoma. Najprej se osredotočite na en prostor v stanovanju, nato pa počasi dodajajte še druge. Tako boste zajeli tudi tiste manj očitne ukrepe. Praviloma je najbolje začeti v kuhinji. Porabe elektrike je namreč tam običajno še posebej visoka. S pomočjo spodnjih nasvetov lahko prihranite denar, obenem pa prispevate k razbremenitvi okolja.

1. Male gospodinjske aparate izklopite po vsaki uporabi

- Oglas -

Ste vedeli, da lahko naprave, kot so opekači kruha, kuhinjski mešalniki in kavni aparati, porabljajo elektriko tudi takrat, ko niso aktivni, vendar so priklopljeni na električno omrežje? Tako je pametno, da kabel izklopite iz vtičnice po vsaki uporabi. Čeprav se zdijo prihranki na prvi pogled zanemarljivo majhni, lahko na dolgi rok s to navado privarčujete precej denarja. Pri določenih napravah bi bilo to sicer pretirano zamudno, toda če gre za manjši aparat, dostop do vtičnice pa ni oviran, vam odklop vzame zgolj sekundo ali dve.

2. Hladilnik in zamrzovalnik naj bosta povsem napolnjena

Malo ljudi ve, da lahko nekaj energije prihranimo tudi tako, da poskrbimo, da sta hladilnik in zamrzovalnik povsem polna. Tako namreč med odpiranjem vrat težje vstopi topel zrak, ki bi zahteval dodatno energijo za ponovno ohlajanje hladilnika. To seveda ne pomeni, da morate kupovati več hrane, kot je potrebujete. Pri zapolnjevanju prostora si lahko na primer pomagate kar s steklenicami, napolnjenimi z vodo.

3. Omislite si mini pečico

Uporaba klasične pečice je pogosto pretirano potratna. Če v pečici večkrat pripravljate obrok za eno ali dve osebi, si je vsekakor smiselno omisliti manjšo električno pečico. Začetna investicija se bo zagotovo že kmalu povrnila.

4. Uporabljajte ponve in lonce ustrezne velikosti

Poskrbite, da med kuhanjem ne boste zapravljali energije po nepotrebnem. Eden od osnovnih ukrepov je uporaba loncev in ponev, katerih dimenzije se ujemajo z velikostjo posamezne kuhalne plošče.

5. Zelenjavo nasekljajte na manjše koščke

- Oglas -

Pred kuhanjem poskušajte zelenjavo nasekljati na čim manjše koščke enakomerne velikosti. To bo sicer zahtevalo malce več časa in napora, vendar bo zelenjava nato pripravljena bistveno hitreje, kar bo poskrbelo za prihranek energije. Za povrh pa bo jed tako najverjetneje precej bolj vizualno privlačna.

6. Preden jed postavite v hladilnik, jo ohladite

Shranjevanje ostankov jedi, ki jih nameravate pojesti malce kasneje ali uporabiti za pripravo drugih obrokov, je vsekakor pohvale vredna navada. Pazite le, da boste posamezno jed pred shranjevanjem v hladilniku ohladili. Če boste v hladilnik postavili zelo vročo hrano, mu boste s tem naložili precej nepotrebnega dela, ki bo seveda zahtevalo nemalo energije. Poskušajte torej počakati vsaj nekaj minut.

7. Pomivalni stroj naj bo pred zagonom zares poln

Uporaba pomivalnega stroja je praviloma bolj ekološka možnost od ročnega pomivanja posode. Vendar to velja le, če je pomivalni stroj pred zagonom poln. Pazite torej, da pomivalnega stroja ne boste vklapljali prehitro. Če nujno potrebujete določeno posodo, jo raje pomijte ročno.

8. Posoda naj se posuši na zraku

Pri uporabi pomivalnega stroja se omejite na najnujnejše funkcije. Če posoda ni pretirano umazana, lahko brez težav nekoliko skrajšate čas pomivanja oziroma preskočite določene korake. Še posebej pomembno pa je, da preskočite sušenje posode v pomivalnem stroju. Gre namreč za povsem nepotrebno porabo električne energije. Precej pametneje je torej, da pustite, da se posoda posuši naravno, na zraku – če se vam zelo mudi, pa si lahko seveda pomagata kar z dobro staro kuhinjsko krpo za brisanje.

Preberite tudi: 6 trikov, ki vam prihranijo čas pri čiščenju kuhinje

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×