0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & Okolje5 navad za manj onesnažene oceane

5 navad za manj onesnažene oceane

MORDA VAS ZANIMA

Vsako leto naj bi v oceanih končalo kar približno 8 milijonov ton plastike. Pri tem ne gre samo za večje kose plastičnih odpadkov, ki jih brez težav zaznamo s prostim očesom, ampak pogosto za t. i. mikroplastiko, torej za delce, ki so veliki približno 3–5 milimetrov. Čeprav se tega morda ne zavedate, s svojimi vsakodnevnimi navadami najverjetneje tudi sami prispevate k povečevanju števila delcev mikroplastike v oceanih. Na srečo pa so možne določene relativno preproste spremembe, s katerimi lahko zajezite negativen vpliv.

- Oglas -

1. Pogostejša hoja namesto uporabe avtomobila

Ko govorimo o avtomobilih in onesnaževanju okolja, se običajno omenja predvsem vpliv na toplogredne pline oziroma na globalno segrevanje. Vendar so avtomobili povezani tudi s številnimi drugimi težavami. Med drugim gre za enega glavnih krivcev za vedno več mikroplastike v oceanih. Za težavo so krive predvsem gume. Med vožnjo se namreč zaradi trenja ob stiku gum s podlago luščijo drobni delci. To vodi k obrabi gum, obenem pa ti delci prej ali slej končajo v kanalizaciji, pot pa jih nato pogosto vodi prav do oceanov. To je torej še razlog več, zakaj se je po opravkih bolje odpraviti peš kot z avtomobilom – ko je to seveda izvedljivo. Nekakšna kompromisna rešitev je lahko pogostejša uporaba javnega prevoza: čeprav se pri (mestnih) avtobusih seveda ne izognemo povsem osnovni težavi, je individualni vpliv vendarle bistveno manjši.

2. Izbirajte oblačila iz naravnih materialov

Izvor plastike v oceanih so lahko tudi vaša oblačila. Pri oblačilih iz sintetičnih materialov, kot je na primer poliester, se med vsakim pranjem izločajo delci mikroplastike, njihova pot do oceanov pa je nato dokaj enostavna. Med pranjem enega samega stroja oblačil se lahko izloči celo do 700.000 drobnih plastičnih delcev. Če želite karseda zmanjšati negativen vpliv, je torej vsekakor pametno, da dajete prednost oblačilom iz naravnih materialov, na primer iz bombaža, lana, bambusa ali konoplje.

3. Pazite, da oblačil ne boste prali prepogosto

Možnost uporabe pralnih strojev nam je močno olajšala življenje, vendar nas je zagotovo tudi malce razvadila. Tako se pogosto odločimo tudi za pranje oblačil, ki smo jih nosili zgolj krajši čas, čeprav v resnici še niso umazana. Bolj premišljena uporaba pralnega stroja bo podaljšala obstojnost vaših oblačil in poskrbela za prihranek denarja, obenem pa lahko s tem naredite nekaj dobrega za okolje. Tako namreč zmanjšate porabo vode in elektrike ter količino mikroplastike v oceanih. Čeprav so morda vaša oblačila izdelana iz pretežno naravnih materialov, se sintetiki praviloma ni mogoče popolnoma izogniti, zato je poleg predhodnega vsekakor smiselno tudi upoštevanje tega nasveta.

- Oglas -

4. Odpovejte se bleščicam

Ogromno ljudi se niti ne zaveda, da so tudi bleščice izdelane iz plastike. Tako ima uporabe bleščic vse prej kot zanemarljiv vpliv na onesnaženost oceanov, rek itn. Če poskušate živeti bolj ekološko, je zato zelo priporočljivo, da se odpoveste bleščicam – oziroma da vsaj karseda omejite uporabo izdelkov, ki so jim dodane bleščice.

5. Izogibajte se plastiki za enkratno uporabo

Najverjetneje že uporabljate določene predmete, ki zamenjujejo plastične izdelke za enkratno uporabo, npr.  vrečke iz blaga,  steklenice za vodo, namenjene dolgotrajni uporabi, zobne ščetke z lesenim ročajem in britvice za večkratno uporabo. Vendar so praktično vedno možne dodatne izboljšave. Raziščite možnosti za dodatno zmanjšanje količine plastike za enkratno uporabo, saj je prav to eden najboljših načinov za razbremenitev oceanov. Tudi če v oceanu ne končajo večji odpadki, obstaja velika verjetnost, da se bodo tam znašli delčki mikroplastike, ki se bodo odkrušili s teh predmetov.

Preberite tudi: Dom brez odpadkov: 5 pogostih začetniških napak

.

NAJNOVEJŠE