0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastVrtnarjenje kot trening čuječnosti

Vrtnarjenje kot trening čuječnosti

MORDA VAS ZANIMA

Osnovni razlog, zaradi katerega se ljudje običajno odločijo za obdelavo vrtička, je želja po pridelavi lastne zelenjave brez pesticidov in drugih škodljivih snovi. Glavna motiva sta torej zaščita zdravja in prihranek denarja, saj je lahko ekološko pridelana zelenjava precej draga. Vendar pa  osebe, ki se odločijo za lasten vrt, običajno precej hitro ugotovijo, da ima lahko vrtnarjenje tudi številne dodatne koristi. Vrtnarjenje je lahko na primer dobra oblika telovadbe, obenem pa je zelo koristno za vaše duševno zdravje. Svoj vrt lahko uporabite celo za trening čuječnosti …

- Oglas -

Osnovno pravilo: telefon naj ostane v hiši

Elektronske naprave so eden glavnih krivcev za to, da ne znamo biti resnično prisotni v sedanjem trenutku. Bližina telefona omogoči, da se zlahka vdamo skušnjavi: ko nas prešine določena misel, moramo vse nemudoma preveriti na spletu, pri čemer se lahko ujamemo v neproduktivno brskanje, ki traja precej dlje, kot smo načrtovali. Če se želite med delom na vrtu resnično osredotočiti na tukaj in zdaj ter okrepiti svojo sposobnost čuječnosti, je torej zelo koristno, da ostane vaš telefon v hiši. Kadar morate imeti telefon nujno pri sebi, pa ga postavite nekam, kjer bo težje dostopen. Izključite vsa nepomembna obvestila. Tako ne bo prihajalo do nepotrebnih motenj.

Dovolite vrtu, da prebudi vse vaše čute

Preden se lotite dela na vrtu, si vedno vzemite vsaj nekaj minut za aktivacijo svojih čutov. Gre za okolje, ki je kot nalašč za to vajo. Poglejte okoli sebe in poskušajte v mislih našteti čim več stvari, ki jih vidite. Pri tem se osredotočite tudi na podrobnosti. Nato zaprite oči in zares dobro prisluhnite zvokom okoli sebe. Kaj vse slišite?  Kateri zvoki so najbolj izraziti? Kateri so višji in kateri nižji? Kateri razločni in kateri zamolkli? Nato preusmerite svojo pozornost k vonjem. Mešanico vonjav, ki jo zaznavate, poskušajte razgraditi na »prafaktorje« in ugotoviti, kateri vonji vse so prisotni. Sledi tipanje: zemlje, kamenčkov, rastlin, vrtnega orodja itn. Če je pridelek že na voljo, pa pride končno na vrsto še najboljši del: okušanje. Tudi tu si vzemite dovolj časa. Resnično se osredotočite na okuse in teksturo. Ker gre za nekaj, kar ste pridelali sami, bo izkušnja zagotovo še posebej zadovoljujoča.

Posameznemu opravilu posvetitev vso svojo pozornost

Tudi med samim delom poskušajte biti čim bolj čuječni. Poskušajte se resnično osredotočiti na tisto, kar počnete, čeprav gre morda na prvi pogled za precej dolgočasno opravilo, na primer za pletje. Prav tovrstna opravila predstavljajo idealno priložnost za krepitev naše pozornosti oziroma za to, da se naučimo biti bolj čuječni. Namesto da med delom na vrtu razmišljate o tem, kaj vse morate še postoriti, se osredotočite samo na nalogo, ki je pred vami. Sprva boste imeli sicer pri tem zagotovo nekaj težav, vendar boste postopoma nedvomno odkrili, kako terapevtska je lahko popolna zbranost.

- Oglas -

Vrt kot prostor za odmik, tudi ko nimate posebnega dela

Skrb za vrt nedvomno zahteva veliko dela oziroma nalog, ki se jim preprosto ni mogoče izogniti. Čeprav je torej pogosto nujno, da se na vrt napotimo iz povsem pragmatičnih razlogov, se poskušajte tja večkrat odpraviti tudi takrat, ko nimate posebnega cilja. Tudi to lahko namreč pripomore h krepitvi vaše čuječnosti. Pogosto smo osredotočeni samo na tisto, kar nam lahko prinese določeno korist, posledično pa niti ne opazimo zares tistega, kar se dogaja okoli nas. Brezskrbno tavanje po vrtu, med katerim uredite nekaj malenkosti, ki jih opazite mimogrede, je lahko torej prav tako zelo blagodejno za vaše duševno zdravje in za vašo sposobnost zbranosti. Pozabite torej na sezname opravil, čeprav obstajajo samo v vaši glavi, in se na vrt odpravite brez posebnega razloga.

.

NAJNOVEJŠE