Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Dom & energijaKako zmanjšati porabo energije hladilnikov?

Kako zmanjšati porabo energije hladilnikov?

MORDA VAS ZANIMA

Hladilniki so vedno napolnjeni s hrano in običajno priključeni na elektriko skozi celo leto, zato podobno kot vse iznajdbe, namenjene ohlajanju ali segrevanju, porabijo neverjetno veliko energije. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako zmanjšate njihovo porabo energije.

- Oglas -

Za razliko od klimatskih naprav hladilniki delujejo 365 dni na leto, dodatno pa porabijo še več energije, kadar so njihova vrata odprta. Kar spomnite se, kolikokrat ste zasanjano obstali pri odprtih vratih hladilnika in tako spuščali hladni zrak ven. Preden odprete hladilnik, zato vedno premislite, katero živilo sploh potrebujete, da ga boste hitreje našli.

Hladilnik je priporočljivo zamenjati, če je star 10 let ali več, saj z leti izgublja na učinkovitosti. Energijsko porabo pa lahko zmanjšate ne le z novejšim, bolj ekološkim modelom, temveč tudi z upoštevanjem nekaterih preprostih pravil.

Postavite ga na hladno mesto in zapirajte vrata

Hladilnik postavite v hladen in temen prostor, če le imate to možnost. Hranite ga tam, kjer ni direktne sončne svetlobe ali drugih virov toplote, kot so štedilniki, pečice, radiatorji in pomivalni stroji. Organizirajte svoj hladilnik tako, da boste želeno hrano v njem takoj našli. Odprta vrata namreč potratijo veliko energije, zato jih poskušajte čim manjkrat odpreti.

Vrata hladilnika naj se zapirajo z lahkoto in ne na silo. Za to poskrbite še posebej takrat, kadar je hladilnik do zadnjega kotička natlačen s hrano. Vzemite si nekaj dodatnih minut za preureditev polic in poskrbite, da se vrata lahko zapirajo nemoteno in sama od sebe.

Pazite na primerno temperaturo

- Oglas -

Vročo hrano ohladite, preden jo shranite. Še tako previdni se strinjajo, da je kuhana hrana dobra še vsaj eno uro, to pa je ravno dovolj časa, da se ohladi na sobno temperaturo. Zamrznjeno hrano pa odmrznite kar v hladilniku. To vam bo pomagalo ohlajati hladilnik in prihraniti na energijski porabi, hkrati pa je tak način za varnost hrane veliko boljši. Vsaj dvakrat letno mu tudi izmerite temperaturo. Hladilni prostor naj bi imel temperaturo od 2 do 4 stopinje, zamrzovalnik pa od -18 do -15 stopinj Celzija.

Izključite grelnik in zatesnite vrata

Ste že kdaj slišali, da ima hladilnik grelec? Veliko jih dejansko ima majhne grelnike, vgrajene v stene, namenjene preprečevanju nastajanja vlage na zunanjih površinah. V veliko primerih ga je možno ugasniti z vklopom stikala za varčevanje z energijo. Bodite pozorni še na slabo zatesnjena vrata. Tesnilo okoli vrat se čez čas obrabi in običajno nastanejo razpoke. Uporabite bankovec ali manjši list papirja, s katerim boste lahko preverili, ali pri vratih zrak uhaja ven. Poraba energije je povečana, če papir z lahkoto drsi med vrati — v tem primeru boste potrebovali novo tesnilo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×