0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana8 (skupin) živil, ki zmanjšujejo tveganje za raka dojk

8 (skupin) živil, ki zmanjšujejo tveganje za raka dojk

MORDA VAS ZANIMA

Tveganje za raka dojk je odvisno od kompleksne kombinacije dejavnikov. Na tveganje vplivata tako genetika kot življenjski slog. Dedni rak dojk je posebno pogosto povezan z mutacijo gena BRCA1 ali gena BRCA2, pri dejavnikih, ki spadajo med življenjski slog, pa je smiselno izpostaviti predvsem pogosto izpostavljenost škodljivim kemikalijam (pesticidi, parabeni itn.), pogosto uživanje alkohola, kajenje in neustrezno prehrano.

- Oglas -

Hrana, ki jo uživate, seveda ne more zagotoviti 100-odstotne zaščite pred rakom dojk, vendar gre kljub temu za pomemben del mozaika. Številne raziskave so namreč potrdile povezavo med pogostim uživanjem določenih živil in zmanjšanim tveganjem za raka dojk. Preverite, katera živila so lahko posebno koristna …

1. Križnice

Križnice so bogate z glukozinolati – žveplovimi spojinami, ki jih lahko telo pretvori v izotiocianate. Kot se zdi, izotiocianate odlikuje protirakavo delovanje. Odkrita je bila namreč korelacija med pogostim uživanjem križnic in zmanjšanim tveganjem za rakava obolenja, vključno z zmanjšanim tveganjem za raka dojk. Tako je smiselno, da na svoj jedilnik pogosteje uvrščate živila, kot so cvetača, zelje, brstični ohrovt in brokoli.

2. Zelenolistna zelenjava

Zelo pomembna skupina živil za zmanjševanje tveganja za raka dojk je tudi zelenolistna zelenjava (špinača, rukola, blitva ipd.). V zelenolistni zelenjavi lahko napreč praviloma najdemo veliko karotenoidov, vključno z betakarotenom, lutetinom in zeaksantinom. Gre za močne antioksidante, ki lahko občutno zmanjšajo tveganje za raka dojk. Pogosto uživanje zelenolistne zelenjave lahko tveganje zmanjša za kar do 30 odstotkov. Poleg karotenoidov naj bi bili koristni tudi folati v zelenolistni zelenjavi, vendar so rezultati raziskav, povezanih z vplivom folatov na tveganje za raka dojk, vsaj za zdaj še precej neenotni.

- Oglas -

3. Čebulnice

Čebulnice so skupina, v katero uvrščamo živila, kot so česen, čebula in por. V teh živilih lahko pogosto najdemo obilje izjemno koristnih hranilnih snovi, vključno s snovmi, pri katerih se kažejo protirakavi učinki (organske žveplove spojine, flavonoidi, vitamin C itn.). Pri tem naj opozorimo, da so rezultati ene izmed raziskav pokazali, da ima lahko uživanje večjih količin kuhane ali pražene čebule diametralno nasproten učinek (povečano tveganje za raka dojk), kar pomeni, da je čebulnice najbolje uživati sveže oziroma toplotno neobdelane.

4. Citrusi

Kot najverjetneje veste, so limone, pomaranče in drugi citrusi odličen vir vitamina C. Kot je bilo omenjeno že pri čebulnicah, vitamin C pomaga pri zmanjševanju tveganja za raka dojk. Za to je zaslužno predvsem antioksidativno delovanje tega vitamina. V citrusih pa lahko najdemo tudi precej karotenoidov (betakaroten idr.) in flavonoidov (kvercetin, hesperetin, naringenin itn.).

5. Orehi

Orehi spadajo med najboljše vire omega-3-maščobnih kislin. Te so znane predvsem po protivnetnem delovanju in pozitiven vplivu na srce, toda kot se zdi, lahko pomagajo tudi pri zaščiti pred rakom dojk. Med več raziskavami je bila namreč odkrita povezava med pogostim uživanjem orehov in zmanjšanim tveganjem za raka dojk. Poleg omega-3-maščobnih kislin naj bi bile koristne tudi druge snovi v orehih.

6. Jagodičevje

Dokazano je bilo, da antioksidanti v jagodičevju – predvsem flavonoidi in antocianini – ščitijo pred poškodbami celic ter pred nastajanjem in širjenjem rakavih celic. Posebno koristne so lahko borovnice. Študija iz leta 2013, ki je zajela več kot 75.000 žensk, je razkrila, da lahko pogosto uživanje borovnic zmanjša tveganje za raka dojk, konkretno za raka dojk, pri katerem na rakavih celicah niso izraženi estrogenski receptorji.

- Oglas -

7. Fermentirana živila

Kot je znano, so fermentirana živila zelo koristna za zdrav črevesni mikrobiom, ki je med drugim zelo pomemben za optimalno delovanje imunskega sistema (velik del imunskih celic lahko najdemo prav v črevesju). Tako ni presenetljivo, da lahko pogostejše uživanje fermentiranih živil zmanjša tveganje za raka dojk, saj je močan imunski sistem zelo pomemben za zaščito pred rakom.

8. Origano

Pri zaščiti pred rakom dojk si lahko pomagate tudi z različnimi zelišči in začimbami. Ena od najboljših izbir je origano, v katerem lahko najdemo dva zelo močna antioksidanta, in sicer karvakrol in rožmarinsko kislino. Oba antioksidanta sta lahko izjemno učinkovita pri preprečevanju širjenja rakavih celic.

.

NAJNOVEJŠE