0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeOceani dosegajo rekordne temperature

Oceani dosegajo rekordne temperature

MORDA VAS ZANIMA

Temperatura vode v oceanih se naglo povišuje. Pred nedavnim je bilo podrtih kar precej temperaturnih rekordov, pri čemer je mogoče pričakovati, da se bo ta trend nadaljeval. Ena od posledic segrevanja oceanov je pospešeno taljenje ledu, čemur sledi naraščanje morske gladine. Zaradi vedno toplejše vode v oceanih pa se obenem povečuje tudi tveganje za hurikane in druge ekstremne vremenske pojave, ki lahko za sabo pustijo strahovito opustošenje.

- Oglas -

Povprečna temperatura morske gladine višja kot kadar koli doslej

Kopernikov center za klimatske spremembe (Copernicus Climate Change Service (C3S)) je na začetku avgusta poročal, da je povprečna temperatura gladine oceanov dosegla rekordno vrednost, in sicer 20,96 stopinje Celzija. S tem je bil podrt rekord, postavljen leta 2016, ko je izmerjena povprečna temperatura gladine oceanov znašala 20,95 stopinje Celzija. Pri tem je posebno zaskrbljujoče, da avgust običajno niti ni najtoplejši mesec, ko gre za povprečno temperaturo gladine oceanov. Ta namreč vrhunec običajno doseže marca. Strokovnjaki zato opozarjajo, da najverjetneje sledijo novi rekordi, kar je v tem kontekstu vse prej kot razveseljujoče.

Rekordno vroče tudi Sredozemsko morje, v bližini Floride voda presegla 38 °C

Nov rekord ni bil postavljen samo pri povprečni temperaturi, ampak so rekordne temperature dosegli tudi posamezni oceani in morja. Rekordna temperatura gladine vode je bila tako izmerjena v Sredozemskem morju, in sicer 28,71 stopinje Celzija. Posebno visoka pa je bila temperature vode v bližini arhipelaga Florida Keys ob južni obali Floride. Strokovnjaki, ki skrbijo za meritve vode, so namreč tam namerili nekaj več kot 38 stopinj, kar je najverjetneje nov svetovni rekord. Za občutek: to pomeni, da je temperatura vode primerljiva s temperaturo vode v jacuzziju.

Zelo vroč tudi Atlantski ocean

O novih rekordih je konec julija poročala tudi Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA). Kot se zdi, je tudi voda v severnem Atlantiku toplejša kot kadar koli doslej. Podobno kot marsikje drugje pa je tudi tu posebno zaskrbljujoče, da je bila rekordna temperatura vode dosežena že zgodaj v letu. Večina predhodnih rekordov je bila namreč postavljena septembra.

- Oglas -

Morski vročinski valovi postajajo vse pogostejši, daljši in intenzivnejši

Kot vse kaže, so t. i. morski vročinski valovi v polnem razmahu. Glede na poročilo Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC) naj bi se število morskih vročinskih valov med letoma 1982 in 2016 podvojilo. Poleg tega pa so postali vročinski valovi od 80. let prejšnjega stoletja precej daljši in intenzivnejši. Strokovnjaki opozarjajo, da bi bile lahko posledice tega trenda izjemno uničujoče za planet. Severni Atlantik se začne običajno segrevati marca. Kot omenjeno, najvišjo temperaturo običajno doseže septembra, pri čemer pa so bili letos predhodni rekordi podrti že večkrat, ta trend pa lahko opazujemo že vse od aprila. Tako je mogoče sklepati, da se bo temperatura v prihodnjih tednih še poviševala.

Za dogajanje deloma kriv tudi El Niño

Strokovnjaki pojasnjujejo, da so rekordno visoke temperature morske gladine prispevale k nadpovprečno toplemu juliju. Visoke temperature naj bi bile deloma povezane s pojavom, ki je znan kot El Niño. Topla voda, ki se dvigne na površje v Južnem Pacifiku, vpliva na dvig globalnih temperatur. Trenutno je sicer El Niño relativno šibek, kar pomeni, da bo najverjetneje povzročil izrazitejši dvig temperature vode v oceanih.

Vseobsežne posledice segrevanja oceanov

Vsi ti pojavi so tesno povezani s podnebnimi spremembami oziroma z globalnim segrevanjem ozračja. Več fosilnih goriv ko pokurimo, več toplote bodo morali sprejeti oceani, posledično pa jih bo vse težje stabilizirati. Oceani so izjemno pomembni za uravnavanje podnebja. Poleg toplote absorbirajo tudi velik del ogljika. Toda z višanjem temperature vode se učinkovitost absorpcije zmanjšuje. Količina ogljikovega dioksida v ozračju pa je posledično večja. Kot omenjeno, je negativna posledica segrevanja oceanov pospešeno taljenje ledu. Pozabiti pa ne smemo niti na izjemno uničujoč vpliv na koralne grebene. Kot ste verjetno že zasledili, postaja t. i. beljenje koral vedno pogostejša težava. Glavni krivec za dogajanje pa je prav previsoka temperatura vode.

.

NAJNOVEJŠE