0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeDo zasavskih vrhov z e-kolesi namesto z avtomobili

Do zasavskih vrhov z e-kolesi namesto z avtomobili

MORDA VAS ZANIMA

Zasavje je lahko zelo zanimivo za ljubitelje pohodništva, saj gre za regijo, ki se razprostira po precej hribovitem območju Slovenije. Najbolj znana pohodniška točka je seveda Kum – 1220 metrov visok vrh, ki se ga je med domačini oprijelo ime »zasavski Triglav«. Planinci si lahko po nekajurnem vzponu privoščijo okrepčilo, saj jih na Kumu čaka koča, ki si je pred nekaj leti po mnenju bralcev enega izmed največjih slovenskih spletnih medijev prislužila celo naziv »naj planinska koča v Sloveniji«.

- Oglas -

Tisti, ki jih pohodništvo ne mika pretirano, vendar želijo uživati v lepem razgledu ter dobri jedači in pijači, se na Kum pogosto odpravijo kar z avtomobilom, kar pa seveda ni najbolj ekološka izbira. V Zasavju zato načrtujejo alternativno možnost. Kot vse kaže, bo mogoče zasavske vrhove že kmalu osvajati tudi z električnimi gorskimi kolesi, ki si jih bodo lahko izposodili tako turisti kot domačini …

Nova električna gorska kolesa kot del projekta Pronadrion

Investicija v električna gorska kolesa je načrtovana v okviru projekta Pronadrion: spodbujanje narave za razvoj bolj zelenega jadransko-jonskega območja. Projekt je bil prijavljen na javni razpis programa IPA-Interreg Adrion, katerega proračun znaša skoraj 1,5 milijona evrov. Vlogo je kot vodilni partner vložila Regionalna razvojna agencija Zasavje – javni zavoda ki so ga leta 2015 soustanovile tri zasavske občine, in sicer Občina Trbovlje, Občina Hrastnik in Občina Zagorje ob Savi.

Z izposojo električnih koles imajo v Zasavju že nekaj izkušenj

V Zasavju je ponekod že možna izposoja klasičnih mestnih električnih koles. V Trbovljah so tako implementirali sistem TRAjBi, ki ga sestavlja več električnih koles, namenjenih izposoji, ter točk za izposojo in vračilo koles. Podoben projekt, namenjen izposoji električnih koles, so jeseni 2021 zagnali tudi v Zagorju pri Savi, in sicer projekt ZaNaprej. Možnost izposoje električnih koles torej v Zasavju ne bo popolna novost – tisto, kar bo novo, pa bodo posebna gorska kolesa, ki bodo primerna tudi za vzpon na enega izmed zasavskih vrhov.

- Oglas -

Povezovanje različnih naravnih parkov in planinskih koč

V projekt ne bo vključen samo Kum. Snovalci projekta nameravajo namreč vključiti naravne parke na območjih Kuma in Mrzlice ter planinske koče Kum, Mrzlica in Sveta Planina, del območja Trojan, del Posavskega hribovja, Čemšeniško planino, Reber, Medijo, Kotredež, Kandrše – Drtijščico in območje Kopitnika. Z izposojenim električnim gorskim kolesom bo mogoče raziskovati tudi pobočja okoli Javorskega vrha. Zanimiv izziv za ljubitelje gorskega kolesarstva pa sta lahko tudi parka na Javorju in v Cilencih.

Uporabnikom sistema bo na voljo tudi dodatna oprema

Poleg električnih gorskih koles bo tistim, ki si bodo želeli zasavske hribe raziskati s kolesom namesto z avtomobilom, na voljo tudi potrebna oprema, vključno z zaščitnimi čeladami. Obenem bo poskrbljeno za zadostno število polnilnih postaj na ustreznih mestih. V okviru projekta nameravajo tako v Zasavju postaviti dve univerzalni električni polnilni postaji. Zagotovljen pa bo tudi prostor za shranjevanje električnih gorskih koles.

Za nova e-kolesa bodo skrbeli lokalni zavodi in društva

Skrb za nova električna gorska kolesa in polnilni postaji bo zaupana zasavskim lokalnim društvom in zavodom, ki bodo domačinom in turistom zagotavljali vse potrebne informacije o pogojih za izposojo koles, uporabnikom pa bodo na voljo tudi koristne informacije o zanimivih kolesarskih turah, ki so posebno primerne za raziskovanje hribovij z električnim kolesom. S projektom želijo v Zasavju povezati planinske koče in zmanjšati potrebo po uporabi avtomobilov ter s tem poskrbeti za čistejši zrak v regiji.

.

NAJNOVEJŠE