0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPes umrl med planinsko turo, skrbnika aretirali

Pes umrl med planinsko turo, skrbnika aretirali

MORDA VAS ZANIMA

Ekstremno visoke temperature so lahko nevarne praktično za vsakogar, vendar so nekatere skupine posebno ogrožene. Mednje spadajo otroci in starostniki, pa tudi živali. Žal lahko kljub nenehnim opozorilom o nevarnostih tovrstnega početja še vedno precej pogosto naletimo na primere staršev, ki so otroka pustili zaprtega v razgreto vročem avtomobilu. Zelo pogoste pa so tudi zgodbe ljudi, ki pred poletno vročino ne znajo – ali nočejo – zaščititi svojih štirinožnih družabnikov. O enem izmed tovrstnih primerov so pred nedavnim poročali iz Phoenixa v ameriški zvezni državi Arizona …

- Oglas -

Usodnega dne zunanje temperature tudi okoli 43 °C

Devetega avgusta letos se je 29-letni Daniel Milunovic kljub temu, da se je obetal zelo vroč poletni dan, odločil za pohodniško turo po poti, ki vodi do 796 metrov visokega vrha Piestewa – drugega najvišjega vrha gorovja Phoenix. Arizona, ki je znana po puščavah, že v osnovi spada med najbolj vroče ameriške zvezne države, usodni dan pa je bil še posebej vroč. Temperature so namreč 9. avgusta čez dan dosegle približno 43 stopinj Celzija. Moški se je kljub neugodni vremenski napovedi odločil, da na pohodniško turo vzame tudi svoja psa. Sprva je bil zelo samozavesten, saj je bil prepričan, da psa pozna dovolj dobro, da lahko oceni, kakšne so njune zmožnosti, vendar je moral že kmalu klicati pomoč. Opažati je namreč začel, da psa visokih temperatur ne prenašata najbolje …

Vročinski val psi

Reševalci so bili prepozni

Ko so reševalci prispeli na prizorišče, so naleteli na žalosten prizor. Eden od psov je namreč vmes že podlegel posledicam čezmernega segrevanja telesa, drugi pa je bil v kritičnem stanju. Potreboval je takojšnje posredovanje, ki mu je rešilo življenje, toda za zdaj se še ne ve, kakšne posledice je pustila izpostavljenost tako visokim temperaturam. Nekateri menijo, da je tudi pes, ki je preživel, utrpel tako hude poškodbe notranjih organov, da bo kakovost njegovega življenja bistveno zmanjšana.

Skrbnik obtožen zanemarjanja, preiskuje se morebitna namerna krutost

Skrbnik psov jo je odnesel brez resnejših telesnih posledic. Toda čeprav njegovo zdravje ni ogroženo, se je znašel v precej hudih težavah. Ko se je skupaj z reševalno ekipo in s preživelim psom vrnil v dolino, je bil namreč  obtožen zanemarjanja živali in aretiran. Trenutno še poteka preiskava, povezana z morebitno namerno krutostjo do živali. Če se ugotovi, da ni šlo »samo« za zanemarjanje, ampak za primer namerne krutosti, bo 29-letniku grozila še višja kazen.

- Oglas -

Ni upošteval dobronamernih opozoril …

Kot omenjeno, je bil moški sprva zelo samozavesten. O tem priča dejstvo, da je med turo naletel na drugega pohodnika, ki ga je opozoril, da psa nista videti najbolje in da ju v takšnih razmerah ne bi smel jemati s sabo, vendar se 29-letnik za ta opozorila ni zmenil. Pohodniku, ki je pripetljaj kasneje opisal medijem, je odvrnil, da ima vse pod nadzorom in da se bodo kmalu vrnili domov.

Piestewa Peak Phoenix

Psa ni mogel rešiti niti zdravnik

Na mestu tragičnega dogodka se je nato po naključju znašel tudi zdravnik, ki je bil tam še pred prihodom reševalne ekipe. Drugi pes takrat še ni bil mrtev, vendar je bilo njegovo stanje že takrat kritično. Zdravnik je sicer umirajočemu psu poskušal pomagati z oživljanjem in s polivanjem z vodo, vendar so bili vsi poskusi zaman.

Mesto sprejelo zakone za zaščito živali pred visokimi temperaturami

Pohodnikom se lahko na planinski poti, na kateri se je zgodil tragični dogodek, praviloma pridružijo tudi njihovi štirinožni prijatelji, toda v skladu z zakonom, ki so ga mestne oblasti v Phoenixu sprejele že leta 2016, je to dovoljeno samo takrat, ko je zunanja temperatura nižja od 100 stopinj Fahrenheita (nekaj manj kot 38 stopinj Celzija).

Preberite tudi: Pasja Vročina: poletna vročina, njene pasti in dopustovanje z ljubljenčki

.

NAJNOVEJŠE