Osebna rast7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

MORDA VAS ZANIMA

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno. Še več: za resnično osebnostno rast so pogosto ključne prav težke preizkušnje. Z malce distance lahko ugotovite, da so vas težke preizkušnje oskrbele z izjemno dragocenimi lekcijami, ki vam lahko pomagajo na poti do lepše prihodnosti …

1. To, kako se dojemamo sami, je pomembnejše od tega, kako nas dojemajo drugi

- Oglas -

Težke preizkušnje so pogosto povezane z razhodi. Pri tem ne gre nujno samo za razpad ljubezenskega razmerja, ampak tudi za prekinitev prijateljstev oziroma za najrazličnejše izdaje, ki so lahko seveda zelo boleče. Preizkušnja je lahko še težja, če svojo vrednost ocenjujete samo na podlagi tega, kako vas dojemajo drugi. Vendar je to obenem priložnost za spremembe. Če boste okrepili samozavest, boste precej manj odvisni od mnenja drugih. Ljubezenske in prijateljske vezi bodo tako obogatitev vašega življenja, vendar tuja naklonjenost ne bo več pogojevala vaše vrednosti.

2. Neuspeh nam pomaga ugotoviti, kje so potrebne izboljšave

Praksa je pogosto najboljša učiteljica. Šele ko se lotimo nečesa, lahko odkrijemo, kateri so naši največji primanjkljaji. Neuspeh tako ni konec zgodbe, ampak priložnost za nov začetek. Zaradi izkušenj iz prakse se boste precej lažje izognili določenim napakam, posledično pa so vaše možnosti za uspeh precej boljše. Neuspeh torej ne pomeni, da ste zapravili čas in energijo. Pogosto gre za nujni korak na poti do uspeha.

3. Prenesemo lahko več, kot smo si predstavljali

Težke preizkušnje vam lahko pokažejo, česa ste v resnici sposobni oziroma kako močni ste. Morda ste preživeli nekaj, česar si niste mogli v preteklosti niti predstavljati. Vendar vam je uspelo. Čeprav je najverjetneje niste odnesli brez prask, ste tukaj, živi in z bistveno debelejšo kožo, kot ste jo imeli včasih.

4. Medtem ko počnemo nekaj, kar nas ne veseli, pogosto odkrijemo svojo resnično strast

Ali vas monotono delo spravlja v obup? Tudi tu se lahko skriva priložnost. Ko ugotovimo, kaj je tisto, česar nočemo početi, se nabor možnosti zoži. Posledično smo korak bližje svoji resnični strasti. Osredotočite se na pozitivne elemente in razmislite, kakšno delo bi vas resnično osrečevalo. Morda bo sledilo še nekaj zastranitev, toda prej ali slej se bo pred vami izkristaliziral zelo jasen cilj.

5. Nikoli se ne smemo zadovoljiti z manj, kot si zaslužimo

- Oglas -

Kompromisi so sicer včasih nujni, toda težava nastane, če nanje pristajate bistveno prepogosto – oziroma tudi takrat, ko to ni smiselno. Težke preizkušnje vas lahko tako naučijo tudi tega, da v določenih situacijah ni prostora za kompromise. Razmislite o svojih osnovnih vrednotah oziroma o tem, katere so tiste meje, glede katerih se niste pripravljeni pogajati.

6. Lepe stvari so dragocene, ker so minljive

Če bi bilo življenje sestavljeno izključno iz srečnih trenutkov, jih ne bi več cenili, saj bi jih dojemali kot samoumevne. Sreča tako potrebuje tudi svoj nasprotni pol, sicer to ni več sreča. Zavedanje, da je vse na tem svetu minljivo, je predpogoj za hvaležnost in občutek sreče.

7. Nikoli ni tako hudo, da ne bi moglo biti še huje

Naj se zdi situacija še tako brezizhodna, bi bilo lahko najverjetneje še precej huje. Težke preizkušnje vam lahko pomagajo uvideti, da negativne situacije pogosto niso tako brezizhodne, kot se je zdelo na prvi pogled. To seveda ne pomeni, da morate potlačiti svoja čustva ali da vas mora mučiti občutek krivde, ker je nekaterim ljudem še huje. Bistveno je predvsem to, da se naučite, kako se oprijeti rešilnih bilk, naj se zdijo še tako krhke.

Preberite tudi: V zaporu sem se naučila reči ne! Izjemna preobrazba Nevenke Lekan

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×