Ste naveliฤani in utrujeni, poฤasna prebava in napihnjenost pa vam vedno znova povzroฤa skrbi? ฤe ลกe niste odkrili ajurvede, medicine starodavne Indije, ki se ponovno pojavlja kot trajnostna zdravstvena reลกitev na svetovni ravni, so spodnji nasveti pisani za vas. Upoลกtevajte jih in vaลก vsakdan bo postal bolj lagoden.
Zdrava prebava je kljuฤna, zaradi nje se vam zdravje lahko dramatiฤno izboljลกa z naslednjimi skrivnostmi ajurvede.
1. Zaฤnite obrok z majhnim kosom sveลพega ingverja in ลกฤepcem soli.
Ingver je ajurvedska rastlina z mnogimi ฤudovitimi lastnostmi za spodbujanje prebave. To je ลกe posebej koristna informacija za tiste, ki se sreฤujejo z zaprtjem, pa tudi pogostim kaลกljem in prehladom. Tisti, ki pogosto doลพivljajo krvavitve, naj glede uลพivanja sveลพega ingverja raje premislijo.
Sol pa je ลกe dodatni pospeลกevalec prebave. Ajurveda priporoฤa kameno sol, saj ima dodatno korist za podporo oฤi in srca, brez pekoฤega obฤutka.
2. Jejte topo hrano in pijte toplo vodo.
Veliko ljudi je takoj opazilo, kako se je njihova prebava zaฤela izboljลกevati, ฤim so naredili prehod iz mrzle v toplo vodo in iz surove hrane na toplo hrano. Zakaj? Prebavni sistem je podoben poลพaru. Kot vsak ogenj, prebavni sistem ยปugasneยซ, ko zlijemo vanj hladno snov. Prebavni sistem se vลพge s toplimi ลพivili in pijaฤami.
3. Na prehranjevanje vedno glej kot na sveto izkuลกnjo.
V ajurvedi je veliko modrosti, med drugim tudi ta, da je na hrano treba gledati spoลกtljivo. To pomeni, da si za vsak obrok vzemite ฤas, pred obroki se tiho usedite in imejte obฤutek povezanosti in hvaleลพnosti z vaลกo hrano. Tiho in mirno sedenje, obrok na poti, pred televizijo ali med poฤetjem drugih stvari, naredi velike razlike v smislu prebavnega zdravja. Prav tako je treba hrano dobro preลพveฤiti in jo okuลกati poฤasi ter z uลพitkom.
Kliknite na ลกtevilke spodaj za nadaljevanje nasvetov: