0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana6 naravnih rešitev za ublažitev migrene

6 naravnih rešitev za ublažitev migrene

MORDA VAS ZANIMA

Migrena je nevrološka motnja, ki se kaže v obliki ponavljajočih se, intenzivnih glavobolov, ki lahko močno vplivajo na kvaliteto človekovega življenja. Močan glavobol pogosto spremljajo tudi simptomi, kot so slabost, bruhanje in težave z vidom (v tem primeru govorimo o migrenah z avro). Če tudi sami spadate med tiste, ki se spopadajo z migreno, potem verjetno dobro veste, kako neprijetna je ta težava. Zdravljenje oziroma blaženje simptomov zahteva celosten pristop, saj so tako možnosti za omilitev težav in zmanjšanje pogostosti migrenskih napadov precej večje. Tako lahko sami naredite marsikaj, da izboljšate stanje. Predstavljamo vam nekaj najbolj učinkovitih rešitev v boju z migreno.

- Oglas -

migrena

Kajenski poper

Kapsaicin, snov, ki jo najdemo v kajenskem popru, oslabi prenos signalov za bolečino do možganov. Kajenski poper je tako zelo učinkovita rešitev v trenutkih, ko se vas poloti močan glavobol. Potrebovali boste četrtino žličke kajenskega popra, dober deciliter tople vode in bombažne oziroma vatirane palčke, ki se običajno uporabljajo za čiščenje ušes. Kajenski poper zmešajte z vodo in nato vanjo potopite dve bombažni palčki ter ju narahlo potisnite v obe nosnici, dokler ne začutite rahlega segrevanja. Morda bo postopek malce neprijeten, a pekoč občutek je dober znak. Že kmalu lahko pričakujete zmanjšanje bolečin.

Beli vratič

Po nekaterih teorijah naj bi bili migrenski glavoboli povezani z razširitvijo žil v možganih, ki tako pritiskajo na živce in povzročajo bolečine. Beli vratič je znan po tem, da lahko ublaži napetost in zoži žile na običajno velikost. Vsebuje tudi snov, imenovano partenolid, ki prav tako vpliva na zmanjšanje bolečine, poleg tega pa preprečuje vnetja v telesu. Pri migrenskih glavobolih je najbolj učinkovit čaj iz belega vratiča, ki ga pripravite iz približno 30 gramov sveže ali posušene rastline in pol litra vode. Ko voda zavre, ji dodajte beli vratič in ga nato pustite v vodi 10 minut. Odcedite in vaš čaj je pripravljen. Popijte pol skodelice čaja dvakrat na dan oziroma po potrebi.

- Oglas -

Parna kopel za obraz z jabolčnim kisom

Že v preteklosti so si ljudje pri težavah z glavobolom pogosto pomagali prav z jabolčnim kisom. Če še niste preizkusili te metode, je tako vsekakor smiselno, da ji daste priložnost. V posodo nalijte 60 mililitrov jabolčnega kisa, ki mu nato dodajte 7 decilitrov vrele vode. Glavo si prekrijte z brisačo, da preprečite uhajanje pare, in vztrajajte nad paro približno 10 minut. Ves čas globoko dihajte. Na koncu si obrišite obraz in popijte kozarec hladne vode.

Izogibajte se natrijevemu glutaminatu in čokoladi

Natrijev glutaminat je ojačevalec okusa, ki ga v nekaterih restavracijah zelo pogosto dodajajo jedem. Znani so njegovi negativni vplivi na zdravje, še posebej pa naj bi bil problematičen za ljudi, ki jih pogosto mučijo migrene. Mnogi celo poročajo, da je prav uživanje hrane, ki je vsebovala natrijev glutaminat, sprožilo migrenski napad. Razlogi za to se verjetno skrivajo v pretiranem vzdraženju nevronov. Tudi če ne jeste pogosto v restavracijah, morate biti pozorni na oznake na izdelkih, ki jih kupujete. Med drugim ga vsebujejo želatina, mesni izdelki in omake v konzervah, včasih pa se natrijev glutaminat znajde tudi tam, kjer bi to najmanj pričakovali. Podobno kot za natrijev glutaminat pa (žal) velja tudi za čokolado. Tudi ta namreč pogosto sproži migrenske napade, zato se ji, če imate tudi sami tovrstne težave, raje izognite.

Eterično olje poprove mete

Aromaterapija je lahko zelo učinkovita tudi pri migrenah. Še posebej se priporoča uporaba eteričnega olja poprove mete, ki bo zbistrilo vaše misli in ublažilo glavobol. Nanesete ga lahko na poljubne dele telesa (ne pozabite na senca in čelo), njegovo delovanje pa je običajno zelo hitro. Če imate zelo občutljivo kožo, lahko eterično olje zmešate z malce olivnega olja ali z vodo. V kombinaciji z nežno masažo boste pozitivne učinke eteričnega olja poprove mete zaznali še hitreje.

Svinčnik med zobmi

Med napadom migrene se vaše obrazne mišice močno zakrčijo, kar poslabša situacijo. Pomagate si lahko s preprostim trikom. Med zobe vstavite svinčnik (pazite, da ne boste zagrizli vanj), kar bo sprostilo napetost obraznih mišic. Stiskanje zob je pogosto povsem nezaveden odziv na neprijetne okoliščine, zato je dobro, da to ozavestite in preprečite. Bolečina se bo tako zagotovo občutno zmanjšala.

.

NAJNOVEJŠE