0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaEnostaven recept za ovseno mleko

Enostaven recept za ovseno mleko

MORDA VAS ZANIMA

Kupljeno ovseno mleko je neprimerno dražje od doma pripravljenega. Verjetno je ovseno mleko celo najcenejše rastlinsko mleko, ki ga lahko pripravite sami. Domače ovseno mleko je poleg tega precej bolj zdravo, saj natanko veste, katere sestavine ste uporabili, okus pa lahko s pomočjo različnih dodatkov povsem prilagodite svojim željam. Še dodaten razlog, zakaj se lotiti priprave ovsenega mleka, pa je, da je postopek resnično zelo enostaven in hiter. Medtem ko morate sojo, riž, mandlje in druga živila, iz katerih se običajno pripravlja rastlinsko mleko, namakati čez noč, to pri ovsenih kosmičih ni potrebno.

- Oglas -

Ovseno mleko

Sestavine:

  • 125 gramov ovsenih kosmičev (če ste alergični, lahko uporabite tudi ovsene kosmiče brez glutena),
  • 750 mililitrov vode,
  • agavin sirup, vanilja, cimet (po želji).

Priprava:

Ovsene kosmiče namočite v vodi za vsaj pol ure. Nato odlijte vodo in pretresite kosmiče v kuhinjski mešalnik. Dodajte 750 mililitrov sveže vode in mešajte približno minuto. Tekočino nato precedite. Uporabite lahko posebno vrečko za rastlinska mleka ali pa si denimo pomagate s čisto vrečko za pranje občutljivega perila. Na koncu kosmiče, ki so ostali v vrečki, dobro ožemite, da iztisnete čim več tekočine. Po želji dodajte agavin sirup, vaniljo, cimet ali druge dodatke. V nepredušno zaprti steklenici lahko ovseno mleko v hladilniku počaka približno teden dni.

Zakaj je ovseno mleko bolj zdrava alternativa kravjemu?

Ovseno mleko ni zgolj nadomestek za vegane ali alergike, ampak je v večini primerov precej boljša izbira kot kravje mleko. To še posebej velja za tiste, ki se soočate s povišanim holesterolom in podobnimi težavami. Ovseno mleko namreč vsebuje zelo malo maščob in nič holesterola (za primerjavo: 1 deciliter kravjega mleka vsebuje približno 5 miligramov holesterola), v njem pa seveda ne najdemo niti laktoze. Po drugi strani pa se v ovsenem mleku nahaja kar 10 pomembnih mineralov in 15 vrst vitaminov. Ovseno mleko je poleg tega tudi bogato s kalcijem – pogosta trditev, da je pitje živalskega mleka nujno, da zadostimo svojim dnevnim potrebam po kalciju, torej ne drži. V ovsenem mleku med drugim najdemo tudi dvakrat več vitamina A kot v kravjem, obenem pa je mleko zelo dober rastlinski vir železa.

- Oglas -

Zaradi nizke vsebnosti maščob je ovseno mleko zelo priporočljivo za vse, ki poskušate izgubiti odvečne kilograme. A ne le, da ovseno mleko vsebuje zelo malo maščob – bistveno je, da v njem ne najdemo nasičenih maščob, ki so lahko nevarne za vaše zdravje. Poleg zdravstvenih pa je treba omeniti še lepotne koristi, ki si jih lahko obetate, če pijete ovseno mleko. To namreč vsebuje ogromno biotina, znanega tudi kot vitamin H, ki bo poskrbel za lepšo kožo, bolj sijoče lase in močnejše nohte. Še en pomemben vitamin, ki se nahaja v ovsenem mleku, je B6, ki pozitivno vpliva na naše psihično počutje. Prav zato se ovseni kosmiči pogosto priporočajo ljudem, ki se spopadajo z depresivnimi občutki. Ovseni kosmiči in ovseno mleko pa so lahko dobra rešitev tudi za vse, ki imate težave s spanjem in ste pogosto utrujeni.

NAJNOVEJŠE