0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaDomači triki proti prhljaju

Domači triki proti prhljaju

MORDA VAS ZANIMA

Prhljaj se lahko pojavi pri kateri koli starosti. Za njegov nastanek pogosto zmotno krivimo suho kožo, premalo ali prepogosto pranje las. Z nastankom prhljaja so v resnici povezane glivice, ki se razmnožijo zaradi neravnovesja maščobnih kislin.

- Oglas -

Idealno razmerje med zaužitimi maščobnimi kislinami omega 6 in omega 3 bi moralo biti 1 : 1. V zahodnem svetu je to ravnovesje porušeno, saj uživamo kar 14- do 25-krat več maščob omega 6 kot omega 3. Primanjkljaj slednjih ne vpliva samo na nastanek prhljaja, ampak je povezano še s številnimi drugimi boleznimi, kot so: srčno-žilne bolezni, rak, sladkorna bolezen in artritis. Poleg tega negativno vpliva na delovanje možganov in zdravje kože.

Pomanjkanje maščobnih kislin omega 3 se na koži kaže kot:

 • suha koža,
 • suhe oči,
 • prhljaj,
 • mehki nohti,
 • ekcemi,
 • alergije,
 • suhi in nevoljni lasje,
 • »kurja« koža na zadnjem delu roke.

Pripravite svoj šampon proti prhljaju

Kupljeni šamponi proti prhljaju pogosto vsebujejo umetne sestavine, ki so lahko zdravju škodljive. S pomočjo spodnjih nasvetov lahko sami pripravite učinkovit domač šampon proti prhljaju. Nežno ga vmasirajte v lasišče in ga za tem dobro sperite.

- Oglas -
 1. Kokosovo olje

Kokosovo olje je ena najboljših naravnih rešitev proti prhljaju, saj deluje protiglivično in vlažilno. Lase najprej sperite in posušite kot običajno (ne uporabljajte balzama). Stalite kokosovo olje in ga, ko se shladi na sobno temperaturo, nežno vmasirajte v lasišče. Olja ne spirajte, glavo ovijte z brisačo in počakajte 20 do 30 minut. Nato umijte in posušite lase kot običajno. Postopek ponavljajte enkrat tedensko.

 1. Grško seno

Če kokosovemu olju dodate grško seno, boste dobili zelo učinkovito mešanico, ki deluje tako protiglivično kot protibakterijsko. Poleg tega vsebuje ogromno aminokislin in beljakovin ter deluje pomirjevalno. Zdrobite žlico semen grškega sena in ji dodajte pet žlic staljenega kokosovega olja. Mešanico, ki se shladi na sobno temperaturo, nežno vmasirajte v lasišče in ga ovijte z brisačo. Po eni uri sperite in posušite lase kot običajno.

 1. Eterična olja

Proti prhljaju vam lahko pomagata tudi eterično olje rožmarina ali čajevca, ki delujeta protiglivično. Nekaj kapljic enega ali drugega dodajte v šampon, s katerim umivate lase.

 1. Jabolčni kis

Jabolčni kis spremeni pH-vrednost kože in s tem ustvari neugodno okolje za rast glivic. Zmešajte 2 dl jabolčnega kisa in 2 dl vode v steklenički z razpršilcem. Mešanico razpršite po lasišču – izognite se obrazu in očem. Lasišče ovijte z brisačo in počakajte 15 minut do ene ure. Lase operite kot običajno. Postopek ponavljajte dvakrat tedensko.

 1. Aspirin

Čisti aspirin vsebuje salicilno kislino, ki je aktivna sestavina marsikaterega šampona proti prhljaju. Deluje namreč protiglivično, protivnetno in protimikrobno. Zdrobite v prah dve tableti aspirina in ju dodajte majhni količini šampona, s katerim boste umili lase. Nežno ga vmasirajte v lasišče, pustite delovati dve minuti in sperite.

- Oglas -

Ker lahko tudi pri uporabi sestavin iz domače kuhinje ali lekarne pride do alergij, vsako sestavino pred uporabo najprej testirajte na manjšem delu kože.

.

NAJNOVEJŠE