Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeEvropski teden zmanjševanja odpadkov

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

MORDA VAS ZANIMA

V Evropski uniji vsako leto zavržemo več kot 2 milijardi ton odpadkov, v Sloveniji več kot 4 milijone ton. Vsak od nas na leto zavrže več kot 400 kg odpadkov, od tega je kar petina hrane in veliko stvari, ki so še uporabne. Preprečevanje nastajanja odpadkov je v Evropski uniji in Sloveniji zato že dolgo prioriteta. Letošnja tema je zmanjševanje odpadne embalaže.

- Oglas -

EWWZ

S spremembami vedenja prispevajmo k zmanjšanju odpadne embalaže

Odpadna embalaža je pereč problem današnje družbe. Na eni strani je tesno povezan z načinom proizvodnje, ker se za pakiranje izdelkov velikokrat uporabi več embalaže, kot je potrebno, po drugi strani pa tudi z našo potrošnjo, saj vsak dan ustvarimo veliko odpadne embalaže.

Čeprav težko vplivamo na način proizvodnje, lahko z drobnimi spremembami vedenja in nakupovanja precej prispevamo k zmanjšanju odpadne embalaže.

157 kg embalaže na prebivalca

Embalaža je vsak material, ki obdaja, varuje ali hrani izdelek na poti od proizvajalca do končnega uporabnika. Čeprav si brez embalaže težko predstavljamo vsakdan, ta postaja vse večji globalni problem, saj proizvajamo in porabljamo vse preveč embalaže. Po zadnjih podatkih samo v Evropi proizvedemo povprečno 157 kg odpadne embalaže na prebivalca.

Tudi sami lahko pripomoremo k zmanjšanju količine odpadne embalaže

- Oglas -

Organizatorji Evropskega tedna zmanjševanja podatkov so podali nekaj smernic in inovativnih predlogov, ki lahko pripomorejo, da s skupnimi močmi zmanjšamo porabo embalaže in da o tem pomagamo ozaveščati tudi druge.

  1. Dnevnik odpadne embalaže

Ali veste, koliko odpadne embalaže proizvedete v enem dnevu, tednu ali mesecu? Če želimo zmanjšati količino odpadne embalaže, moramo najprej ugotoviti, kje in za kaj uporabljamo embalažo in kako lahko svoje vedenje spremenimo. Odličen pripomoček je dnevnik odpadne embalaže, z njim bomo lahko prepoznali svoje navade in naredili korak k bolj trajnostno naravnanemu vedenju.

  1. Degustacija vode iz pipe

Voda iz pipe je veliko boljša kot ustekleničena voda, ki veliko bolj obremenjuje okolje in po vsem svetu ustvarja približno 1,5 milijona ton plastičnih odpadkov. Ljudi lahko spodbudite k pitju vode iz pipe tako, da v svojem lokalnem okolju organizirate degustacijo vode in tako pomagate razbiti mit, da je ustekleničena voda boljša kot voda iz pipe.

  1. Kosilo z nič odpadki

Pripravite kosilo z nič odpadki ter inovativno in praktično pokažite svojim gostom, kako pripraviti kosilo, ne da bi pri tem nastala odpadna embalaža ali da bi zavrgli hrano. Kosilo z nič odpadki lahko priredite doma, v šolah, vrtcih, na delovnem mestu …

  1. Ponovna uporaba embalaže

Ponovna uporaba embalaže je praktično in učinkovito zmanjševanje odpadne embalaže.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO) je v Evropi izjemno uspešna akcija, saj izvaja več kot 25 tisoč komunikacijskih ukrepov v 28 državah ter vzpostavlja mrežo javnih in zasebnih akterjev, ki delujejo na področju preprečevanja odpadkov. ETZO je v letu 2014 prejel nagrado za najboljši okoljski projekt programa LIFE+, V letu 2015 pa je potekal pod pokroviteljstvom Evropskega parlamenta.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×