0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Skupaj za okolje5 okolju prijaznih vsakodnevnih navad

5 okolju prijaznih vsakodnevnih navad

MORDA VAS ZANIMA

Pri poskusu, da bi živeli okolju prijaznejše, pogosto naletimo na dilemo: ali so individualne spremembe zares smiselne, če po drugi strani ni pravega nadzora nad delovanjem največjih onesnaževalcev, na primer različnih multinacionalk? Čeprav drži, da izključno individualne spremembe ne bodo dovolj – oziroma da te predstavljajo manjši košček sestavljanke – to še ne pomeni, da niso smiselne ali nujne. Za zajezitev globalnega segrevanja in sorodnih težav je namreč nujen celosten pristop, ki zajema tako individualne kot sistemske spremembe. Določene spremembe vsakodnevnih navad so tako vsekakor smiselne – še posebej če gre za nekaj, kar ne zahteva ogromno časa ali in s čimer lahko celo prihranite nekaj denarja. 

- Oglas -

1. Avto čim pogosteje zamenjajte s kolesom ali kar z lastnimi nogami

Kako pogosto se po opravkih odpravite z avtomobilom, čeprav gre za razdalje, ki bi jih zlahka premagali peš ali vsaj s kolesom? Eden od pomembnih načinov za razbremenitev okolja je nedvomno redkejša vožnja. S tem boste obenem zmanjšali stroške goriva in naredili nekaj dobrega za svoje telo. Ko hoja in kolesarjenje nista realistični možnosti, poskušajte razmisliti, ali bi lahko morda raje uporabili javni prevoz. Včasih pa je lahko dobra rešitev tudi skupna vožnja, na primer dogovor s tremi ali štirimi sodelavci, da boste za vožnjo na delovno mesto uporabljali en sam avtomobil.

2. Ne trošite elektrike po nepotrebnem

Pogosto podcenjujemo manjše prihranke električne energije – tako z vidika okolja kot naše denarnice. Čeprav s tem, da na primer ugasnete luč v prostoru, kjer ni nikogar, ali da izklopite male gospodinjske aparate iz vtičnice po vsaki uporabi, ne boste prihranili ogromno, se posamezne navade, povezane s skrbnejšim odnosom do elektrike, seštevajo. Prihranki v daljšem časovnem obdobju so lahko tako vse prej kot zanemarljivi, podobno pa velja tudi za pozitiven vpliv na okolje.

3. Poskušajte biti skrbnejši pri ravnanju z vodo

Podobno kot za elektriko veljajo tudi za vodo. Navade, kot so zapiranje vode med umivanjem zob ali ročnim pomivanjem posode, izbira krajšega cikla za pranje perila ali posode v pomivalnem stroju, uporaba odpadne vode za zalivanje rastlin ali skrajšanje časa, ki ga porabite za prhanje, se sicer same po sebi ne zdijo posebej pomembne, toda če boste to počeli dosledno, bo vaš prispevek k zaščiti naravnih virov vsekakor zelo dragocen.

- Oglas -

4. Odpoved kajenju

Razlogi za prenehanje kajenja so običajno povezani predvsem z zdravjem. Čeprav je zaščita lastnega zdravja zagotovo najpomembnejši razlog, zaradi katerega je smiselno opustiti kajenje, vas lahko dodatno motivira dejstvo, da boste s tem naredili tudi nekaj dobrega za okolje. Cigaretni dim namreč spada med vse prej kot nedolžne onesnaževalce zraka. Dodatno težavo pa lahko predstavljajo mimogrede odvrženi ogorki.

5. Zmanjšanje količine plastične embalaže in recikliranje

Če se doslej še niste pretirano ukvarjali s poskusi zmanjšanja količine plastike v svojem življenju, začnite postopoma, sicer boste najverjetneje precej hitro obupali, saj se vam bo zdela situacija neobvladljiva. Prvi mesec bodite pozorni predvsem na to, da v trgovino vedno prinesete svoje nosilne vrečke za večkratno uporabo, naslednji mesec dodajte še vrečke za sadje in zelenjavo, nato se poskušajte odpovedati pijačam v plastenkah za večkratno uporabo itn. Postopoma bodo postale vaše navade precej bolj prijazne do okolja, ne da bi to bistveno vplivalo na vaš vsakdan. Tam, kjer se plastiki ne morete popolnoma izogniti, poskrbite vsaj za ustrezno recikliranje. Še bolje pa je, da razmislite, ali lahko določene plastične odpadke oziroma embalažo ponovno uporabite, na primer za shranjevanje ostankov jedi v hladilniku ali zamrzovalniku.

.

NAJNOVEJŠE